Hoe werkt de bodyscan op Schiphol?

Redactie - 25 november 2018

Hoe werkt de bodyscan op Schiphol?

Redactie - 25 november 2018

Voordat je het vliegtuig instapt voor een welverdiende vakantie, even door de bodyscan. Alsof het niets is. Maar hoe werkt de bodyscan op Schiphol eigenlijk? Je gaat staan, doet je armen omhoog en de scan draait in twee seconden om je heen. De software analyseert de beelden en geeft, zonder tussenkomst van een beveiligingsmedewerker, aan of er een voorwerp op je lichaam is gedetecteerd. Snel en supersimpel!

Hoe werkt de bodyscan op Schiphol security check

Hoe werkt de techniek van een bodyscan?

De Security Scanner is een apparaat dat met behulp van millimetergolven een scan maakt van de buitenkant van het lichaam. De golven gaan door kleding heen en worden door de huid gereflecteerd. Ook op ander materiaal, zoals plastic, metaal, hout, ijzer en keramiek, reflecteren de golven. Op deze manier worden verdachte voorwerpen gedetecteerd.

Overigens is deze scanner niet hetzelfde apparaat dat wordt gebruikt om bolletjesslikkers op te sporen. De bodyscan die hiervoor wordt gebruikt, werkt met röntgenstralen om in het lichaam te kijken naar eventueel inwendig vervoerde smokkelwaar.

Hoe werkt de bodyscan op Schiphol bodyscan

Hoe werkt de bodyscan op Schiphol?

Het is snel en supersimpel: je gaat staan op de aangegeven plek, doet je armen omhoog en de scan draait in twee seconden om je heen. Klaar! De software van de scanner analyseert vervolgens de beelden en geeft, zonder tussenkomst van een beveiligingsmedewerker, aan of er een voorwerp op je lichaam is gedetecteerd. Is dit het geval, dan word je vervolgens op de plaats van het voorwerp gefouilleerd. Als de scanner geen voorwerpen vindt, geeft hij een groen scherm, en mag je doorlopen. En dan: relax en geniet van je vakantie in Portugal, Kroatië of Turkije.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/nieuws/10-dingen-schiphol-niet-wist/”]

Ben je verplicht de bodyscan te ondergaan?

Nee, je mag een bodyscan weigeren. Schiphol biedt deze keuze echter niet aan: standaard zul je door het apparaat worden geleid. Wil je dit niet, dan word je volledig gefouilleerd door een van de medewerkers van het beveiligingspersoneel.

Hoe werkt de bodyscan op Schiphol pacemaker

Is een bodyscan schadelijk?

De gebruikte technologie is niet schadelijk voor je gezondheid. De apparatuur werkt, in tegenstelling tot bepaalde medische scanners, niet met röntgenstraling. Ook als je zwanger bent of een pacemaker hebt, kun je zorgeloos door de bodyscan op Schiphol. De scanner reageert wel op protheses. Je kunt melden dat je een prothese draagt, maar aan een fouillering zal je niet ontkomen. Zo lang jij weet hoe het zit, is het niets om je zorgen over te maken.

Hoe werkt de bodyscan op Schiphol security

Wat ziet de beveiligingsmedewerker tijdens een bodyscan?

Je kunt met een gerust hart de bodyscan op Schiphol instappen. De millimetergolven gaan inderdaad door je kleding heen, maar geven geen naaktbeeld. Daarmee is je privacy gewaarborgd. De scan wordt namelijk geanalyseerd door een computer en niet door een beveiligingsmedewerker. Afwijkingen op je lichaam, door voorwerpen of pakketjes, zorgen voor een alarmsignaal. Op het scherm naast de apparaten lichten ze geel op, zodat beveiligers weten waar ze je moeten fouilleren.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/tips/top-tips-snel-sneller-snelst-naar-de-gate-op-schiphol/”]

Overnachten op Schiphol

Wil je uitgerust aan je vakantie beginnen of rijden de treinen nog niet zo vroeg naar Schiphol? Misschien woon je wat verder weg of vind je het niet prettig om ’s nachts te moeten rijden. Boek dan een hotel op Schiphol. Hotel citizens Schiphol Airport geven jullie een 8,3. Reviewer Frodyma verbleef recent in Hotel Hilton Amsterdam Airport Schiphol (Zoover score 7,8) en laat weten: ‘GinBar is fantastisch en de kwaliteit van het eten super! Er is niks op aan te merken – vriendelijk personeel ( super belangrijk) goede uitstraling. Top locatie.’ 

Bron: NCTV

Wat is jouw favoriete vakantiebestemming waar je zo snel mogelijk naartoe wil? Inspireer andere vakantiegangers door een review achter te laten.