Kan ik hoogtezieke krijgen van skiën?

Redactie - 16 november 2018

Kan ik hoogtezieke krijgen van skiën?

Redactie - 16 november 2018

Een leuke bijkomstigheid van skiën is de supermooie vergezichten en torenhoge besneeuwde bergtoppen die je erbij krijgt. Maar wat als al die hoogtes je ziek maken? Kan je eigenlijk hoogteziekte krijgen van skiën? En zo ja, wat kun je er tegen doen?

Hoogteziekte krijgen van skieen - alexandra-gorn-471463-unsplash

Beeld via Unsplash.com – Alexandra Gorn

Wat is hoogteziekte eigenlijk?

Hoe hoger je gaat, hoe minder zuurstofgehalte er in de lucht zit. Hierdoor kan er een tekort aan zuurstof ontstaan in je lichaam. Het gevolg is geen pretje: van hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot hallucinaties en zelfs epileptische aanvallen. Niet bepaald waar je op zit te wachten tijdens de wintersport. Om toch voldoende zuurstof in ons bloed op te nemen, heeft ons lichaam extra rode bloedcellen nodig. En dit kost tijd. Geroutineerde bergbeklimmers besteden daarom minstens zoveel tijd met acclimatiseren (lees: relaxen onderweg) als met het klimmen zelf.

Hoogteziekte krijgen van skieen - maarten-duineveld-800070-unsplash

Beeld via Unsplash.com – Maarten Duineveld

Kan ik hoogteziekte krijgen van skiën?

Vooral voor bewoners van een plat land als Nederland, kan zo’n berg in de Zwitserse Alpen aardig wennen zijn. Vooral als je denkt dat je prima in één dagje naar een hooggelegen ski-resort kunt rijden. Want hoogteziekte krijgen van skiën, dat kan zeker weten! Hoewel ieder mens verschillend reageert op hoogtes, kun je in principe al hoogteziekte krijgen vanaf zo’n 2.500 meter. Vooral wanneer je extra vroeg op wintersport wilt dit jaar, is hoogteziekte iets om rekening mee te houden. Juist in het najaar – als je nog een flink eind de hoogte in moet om sneeuwzekerheid te hebben – ligt hoogteziekte op de loer. Denk hierbij aan gebieden als het Oostenrijkse Mölltaler nabij het Korinthische Flattach en het Zwitserse Verbier.

Hoogteziekte krijgen van skieen - daniel-frank-184157-unsplash

Beeld via Unsplash.com – Daniel Frank

Wat te doen tegen hoogteziekte?

Het is misschien niet wat je wilt horen, maar de enige remedie tegen hoogteziekte is de tijd nemen. Ligt jouw ski-resort boven de 2.500 meter, plan dan wat dagen in halverwege de bergtop. Zo geef je jouw lichaam de tijd om die extra rode bloedcellen aan te maken. Krijg je alsnog veel last tijdens het skiën, dan is het – helaas – tijd om af te dalen. Gelukkig is er zelfs in Oostenrijk of Zwitserland óók heel veel te doen onderaan die besneeuwde bergtoppen. Check bijvoorbeeld de tips van locals Peter en Piet. Wat is jouw favoriete wintersportbestemming? Deel je ervaringen en tips in een review.