Beeld: Honestcooking.com
Pinda’s in de Domada
Een gerecht met pindakaas! Het belangrijkste exportproduct van dit kleine Afrikaanse landje is de pinda. Niet zo gek dus dat misschien wel het populairste gerecht van het land deze noot bevat. Gemalen pinda’s worden in dit gerecht vermengd met ui, kruiden, tomatenpasta en stukken gebakken vis, vlees of kip. Domada wordt gegeten met rijst.
Benachin: populair gerecht in Gambia
Benachin betekent letterlijk: alles in één pot. Lekker makkelijk en dus misschien daarom ook wel zo populair in Gambia. Er zitten lekker veel groenten in en ook weer vlees, vis of kip. Verwacht uien, tomaten, courgettes, wortels en aardappel. Maar ook tomatenpasta en verschillende kruiden. Het gerecht wordt met rijst geserveerd.
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/zoover-reporter/zoover-reporter-vriendschappen-gambia/”]
Afra is een BBQ-gerecht. Het dier dat in dit gerecht verdwijnt moet heel vers zijn en dus het liefst maximaal een paar uur voor de bereiding geslacht. Afra betekent: ‘kleine kluifjes’. Soms van lam, soms van kip. De stukken vlees worden gemarineerd in mosterd en op een open vuur gebraden. Ingewreven met ui, knoflook en olie worden de kluifjes vaak met een salade geserveerd.
Hot hot! Pepper soup
Het hoofdbestanddeel van pepper soup is, je raadt het niet, rode peper. Een pittig maaltje dus! Ook hier worden de veelgebruikte ui, tomatenpasta en kruiden toegevoegd. Wordt meestal gegeten met rijst.
Baobab juice
Baobab-juice wordt gemaakt van de vruchten van de baobab boom. Voor de lokale bevolking is dit sapje een medicijn tegen buikklachten. Baobab-juice wordt ook wel de African milkshake genoemd. De vruchten worden geweekt in water, waarna de pitten er uit gezeefd worden. Vervolgens wordt suiker toegevoegd en een fruitsiroop zoals banaan, kokos of appel. Ben je een zoetekauw? Dan is dit drankje een echte must-drink!
[article href=”https://www.zoover.nl/blog/in-beeld/gambia-winterzon/”]
Bijzondere Wonjo juice
Het andere populaire drankje van Gambia is Wonjo-juice. Het wordt gemaakt van de gedroogde bloemen van de Hibiscusplant. De bloemen worden in kokend water geweekt, eruit gehaald en dan blijft er een rood, fris sap over. Beetje suiker erbij, in de koelkast, en een heerlijk fris en koel zomers drankje is geboren!
Dat belooft een vakantie-lang smikkelen geblazen! Zin gekregen in een vakantie naar Gambia? Bekijk dan deze hotels eens: