Het zijn de Zoover Vakantieweken! Tijdens deze campagne zetten we de populairste vakantielanden voor je op een rij. Deze week zetten we Egypte in de spotlights. Extra mooi: jij maakt kans op een reischeque t.w.v. €400 bij het schrijven van een review.

Als je tijdens je vakantie in Egypte de gebaande paden van het hotelbuffet verlaat, maak je kennis met bijzondere eetgewoontes, typische gerechten en lokaal eten en drinken in Egypte.

Verblijf je in een all-inclusive hotel of luxe resort in Egypte? Dan zul je veelal Westerse maaltijden op het menu treffen. Niets mis mee, maar als je de Egyptische keuken wilt ontdekken, ga dan de straat op en eet zoals de Egyptenaren eten!

Egyptische keuken

Verwacht geen verfijnde gerechten of culinaire hoogstandjes in de Egyptische keuken, maar simpele maaltijden die bestaan uit producten die komen uit en rondom de Nijl. Dat betekent groenten die groeien in woestijngebied en verse vis in de kustplaatsen zoals Port Ghalib.

De keuken komt overeen met die in het Midden-Oosten, aangevuld met invloeden vanuit Zuidoost-Europa. Er wordt weinig vlees gegeten, vanwege religieuze overwegingen én vanwege de prijs. Verschillende milde en pittige kruiden en specerijen brengen het eten op smaak.

Goedgevuld ontbijt

Het ontbijt is vaak zeer voedzaam en vullend: bonen, eieren, groenten en tahin (sesampasta) en wordt vaak met de handen gegeten. Je drinkt er een sterke koffie (ahoea), thee (chay) of karkadee (thee van hibiscusbloesem) geserveerd in kleine glazen of kopjes bij. Good to know: Egyptenaren gebruiken alleen de rechterhand tijdens het eten.

Mezze

Een maaltijd in Egypte begint vaak met een selectie kleine hapjes (mezze) waaronder olijven, tahin (sesampasta), baba ganoush (aubergine-dip), hoemmoes (puree van kikkererwten) en wara’a einag (gevulde wijnbladeren) met pitabrood en salades.

Gevulde duif

Hoewel vlees in Egypte vooral bij bijzondere gelegendheden gegeten wordt, zijn kebab- en koftagerechten typische specialiteiten. Net als gevulde duif. Zo ook in restaurant Alfi Bey in Cairo, dat al ruim zestig jaar bekend staat om z’n Egyptische specialiteiten.

Streetfood

Op elke straathoek kun je een portie koshari scoren. Dit lekker pittige, vegatarische gerecht met onder andere linzen, gebakken ui, rijst, pasta en tomatensaus is van oorsprong een maaltijd waar alle restjes in opgenomen werden. Ook leuk: breng een bezoekje aan de chaotische, bruisende Hurghada Market, waar je streetfood shopt tussen de locals.

Fesikh

Als de Egyptenaren Sham El Nessim – het begin van de lente – vieren is de fesikh niet aan te slepen. Fesikh is door de zon gedroogde, gegiste en gezouten vis. Het maken van goede fesikh is een kunst, want er is een dunne lijn tussen gisting en verrotting. Er belanden elk jaar dan ook mensen in het ziekenhuis na het eten van de vis. De geur schrikt menige Europese toerist af, maar de Egyptenaren zelf zijn er dol op.

Schrijf een review en maak kans op een reischeque t.w.v. €400!

Christine

Redacteur

13 juni - 2019

Reacties