Redactie - 26 april 2019
Istanbul, Izmir, Kusadsi of Antalya, allemaal hebben ze minstens één bazaar. En daar wil je natuurlijk goed scoren. Daarom: de beste onderhandeltips voor de bazaars in Turkije. Voor een goed gevoel achteraf.
Het gebeurde vrij spontaan. Ik zag een mooie doek in een van de winkeltjes in de Grand Bazaar van Istanbul en raakte hem aan om er beter naar te kijken. Een startteken voor de verkoper om alles uit de kast te trekken – zonder dat ik er erg in had. In no time zat ik uitgebreid aan de thee, op een gezellig stoeltje, midden in de zaak. We waren aan het kletsen, ik kreeg allerhande lekkernijen voorgeschoteld plus een berg tips waar ik zeker eens moest gaan lunchen. ‘Wat een aardige man’, dacht ik nog. En voor ik het wist stond ik buiten met mijn beddensprei en €300 armer. Say what?! Precies, dat dacht ik ook. Ik was vol in de verkooptruc getrapt, waar iedereen van tevoren voor waarschuwde.
Kortom, wil je shoppen in Turkije? Bereid je goed voor! Het is zeer waarschijnlijk dat meerdere winkels in de bazaar dezelfde producten hebben. Vraag van tevoren na in je hotel wat ongeveer een goede prijs is voor hetgeen dat je wil hebben. Op die manier verken je de markt. Weet van tevoren wat je wil hebben en prent een bedrag in je hoofd. Krijg je het daar niet voor? Wees bereid weg te lopen van je missie. En voel je vooral niet verplicht om iets te kopen. Ondanks de tijd die de verkoper naar jouw idee in je heeft geïnvesteerd.
Want één van de eerste dingen die je moet weten, is dat onderhandelen in Turkije de norm is. Turkije was eeuwenlang een belangrijk land op de Zijderoute. Handelen zit de Turken daarom ingebakken. Een startprijs is altijd vloeibaar. En vaak kom je uiteindelijk op de helft uit. ‘Turken onderhandelen over alles. Altijd en overal. Nederlanders gaan pas onderhandelen als het om een auto of huis gaat‘, zegt exportadviseur Cor Wildenberg in Istanboel op de site van Turkijecorrespondent. In Nederland houden we het vooral op zakelijkheid als we gaan onderhandelen. Maar in Turkije gaat het vooral om sfeer en vertrouwen. ‘Emoties worden krachtiger geuit en beleefd. Investeren in emoties loont, want Turken zijn soepeler in hun prijsstelling als ze je kennen’, aldus de Turkse Nederlander Faruk Uçar op dezelfde site. Kortom, blijf kalm en warm. En houd het vooral gezellig.
[article href=”http://zoover.nl/blog/tips/traditioneel-winkelen-turkije-shop-till-you-drop/”]
Mocht je eenmaal ver in het onderhandelproces geraakt zijn en er niet uit komen. Vaak kan het dan nog helpen om iets te zeggen als: ‘Het is mijn laatste dag en dit is het laatste bedrag dat ik nog heb.’ Of: ‘In de winkel verderop kan ik dit artikel tegen deze prijs kopen’. Het zijn zinnen die aan het eind van een onderhandeling nog net voor het laatste zetje kunnen zorgen. Good luck!
6 populaire hotels in Turkije die je niet wil missen!
Hotel Saturn Palace – Antalya Hotel Grand Park Lara – Antalya
Hotel Limak Arcadia Golf & Sport Resort – Belek Hotel TT Hotels Pegasos World (Splashworld) – Side
Hotel Royal Seginus – Antalya Hotel Limak Lara de Luxe Resort – Antalya
Heb jij nog goede onderhandeltips? Laat ze achter in een reactie!