Dit gebeurt er met de dekentjes in het vliegtuig

Redactie - 1 augustus 2018

Dit gebeurt er met de dekentjes in het vliegtuig

Redactie - 1 augustus 2018

Iedere keer dat je in het vliegtuig stapt naar een verre bestemming ligt er keurig een dekentje en kussentje voor je klaar. Maar hoe is het eigenlijk mogelijk? Worden die wel gewassen? Of zijn ze gloednieuw? Wij zochten het voor je uit.

Goed nieuws

In de meeste gevallen worden de dekentjes gewassen en hergebruikt. Soms worden de dekentjes zelfs gemaakt van gerecycled materiaal! Ben je direct lekker duurzaam bezig.

Dekentjes in vliegtuig Zoover

Beeld: Ross Parmly via Unsplash

Wist je dat…

…je in business class of first class vaak een heel luxe dekentje krijgt? In sommige gevallen zelfs van het chique warenhuis Saks Fifth Avenue of het Westin hotelketen. Helaas moeten wij het in economy vaak doen met een ‘gewoon’ fleecedekentje, maar mag je ook blij zijn dat je er überhaupt één krijgt. Dit is namelijk niet altijd het geval. Als je bijvoorbeeld goedkoop vliegt of niet zo ver vliegt wordt hier vaak op bezuinigd.

Tip van Zoover

Ligt er een dekentje op je stoel? Check even of deze verpakt is, zo ja: dan weet je vrijwel zeker dat dit gewassen is. Het komt namelijk voor dat vliegtuigpersoneel de dekentjes moet opvouwen voor de volgende vlucht en op die manier krijg je een gebruikt en vies dekentje. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Sommige vliegtuigmaatschappijen laten de dekens alleen wassen bij hun ‘eigen’ luchthaven en worden ze dus meerdere malen gebruikt. Meer geheimen van vliegtuigpersoneel ontrafel je in dit artikel. Gelukkig laten de meeste maatschappijen ze wassen voordat ze opnieuw worden gebruikt.

Zitten in vliegtuig Zoover

Beeld: Bambi Corro via Unsplash

Super nieuws

Vliegtuigmaatschappij Emirates maakt dekens van gerecycled plastic. Van plastic flesjes wordt een soort garen gemaakt waarmee de dekens worden gefabriceerd, per deken zijn 28 petflesjes nodig. De maatschappij heeft nu al 88 miljoen plastic flesjes gebruikt voor alle dekens!

Tot slot

Wij adviseren: neem altijd een heerlijke grote sjaal mee als je gaat vliegen. Tref je een vies dekentje of geen dekentje? Dan kun je jouw eigen sjaal lekker om je nek wikkelen als je last hebt van de airco of gebruiken als deken of kussen als je wil slapen.

Wat is jouw advies als je gaat vliegen? Laat het ons weten in een reactie!