Schiphol is vernieuwd: dit is er anders!

Redactie - 18 maart 2016

Schiphol is vernieuwd: dit is er anders!

Redactie - 18 maart 2016

Schiphol is al enige tijd flink aan het verbouwen; er is inmiddels behoorlijk wat veranderd. Niet alleen qua uitstraling, ook op het gebied van securitychecks. Met het vakantieseizoen voor de deur, zetten wij de belangrijkste dingen voor je op rij. Check it in (& out)!

Grootste verandering

In 2012 werd besloten om de securitycontrole van passagiers met hun handbagage in het niet-Schengengebied te laten plaatsvinden bij centrale securityfilters en niet meer aan de gates. Om hiervoor ruimte te creëren, bouwde Schiphol een extra verdieping op de E-, F- en G-pier. Ook de ingangen van de gates op deze pieren is veranderd, zodat aankomende transferpassagiers die nog een securitycontrole moeten ondergaan gescheiden kunnen worden van passagiers die al adequaat zijn gecontroleerd.

Vertrekhal 2 & 3: centrale securityfilters voor niet-Schengenlanden

Vroeger waren er tientallen controlepunten bij de gates, maar Schiphol heeft vanaf nu 5 centrale securityfilters. Nadat je bij de selfservice check-in of bij de ouderwetse balies bent ingecheckt, ga je naar zo’n securityfilter. Deze vind je in vertrekhal 2 en 3. Bij de ingang van de securitycontrole scan je zelf je boardingcard. Alles is geautomatiseerd, de controle gaat dus veel sneller: maximaal tien minuten, claimt de luchthaven. Je legt je spullen op een band en gaat door de bodyscanner. Na de securitycontrole toon je dan nogmaals je boardingcard en paspoort bij de centrale controlepost van de Koninklijke Marechaussee. Vroeger werd je dan ook nog een keer gecontroleerd bij de gate, maar dit is afgeschaft.

Vertrekhal 1: securityfilter voor Schengenlanden

Voor reizigers naar Schengenlanden – de Europese landen waarbij geen paspoortcontrole nodig is – (zie overzicht hieronder) is er minder veranderd. Hier is namelijk nooit een controle bij de gate geweest. Reizigers naar Schengenlanden maken gebruik van de securitycontrole in vertrekhal 1, je hoeft hier alleen je boardingcard te laten zien.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/schiphol-is-vernieuwd-dit-is-er-anders/”]

‘Schoon’ gebied

Er wordt een strikt onderscheid gemaakt tussen vluchten die vanuit een gebied komen waar het screeningsniveau door de EU geaccepteerd is en vluchten uit een gebied waar dit niet het geval is. Het gebied waar vluchten aankomen uit een land met een door de EU geaccepteerd screeningsniveau noemt men ‘schoon gebied’. Transferpassagiers van deze vluchten mogen meteen doorlopen naar hun volgende vlucht.

‘Vuil’ gebied

Een vlucht uit een land waarvan het screeningsniveau niet door de EU-geaccepteerd is, komt aan in ‘vuil gebied’. Transferpassagiers die hier aankomen, moeten nog door een securityfilter in één van de transferfilters.

telegraaf2.nl

H- of M-gates

Vlieg je met BMIbaby, Flybe, EasyJet of Jet-2? Dikke kans dat je vertrekt vanaf de  H- of M-gates. Volg de letter ‘H’ of ‘M’ op de gele borden. Let goed op de monitoren met vluchtinformatie, want pas 40 minuten voor vertrek wordt je gatenummer bekend gemaakt en pas dan kun je naar je gate. Op deze pier zijn geen restaurants, bars en winkels. Alleen aan het begin en einde van de pier zijn toiletvoorzieningen aanwezig.

Genoeg vertier!

Naast alle veranderingen die impact hebben op het logistieke proces, is onze nationale luchthaven ook keihard bezig om het passagiers naar de zin te maken. Zo wordt Lounge 2 ingedeeld in zeven belevingswerelden, bijvoorbeeld ‘Family’ en ‘Modern Dutch’. Maar ook de Holland Boulevard (het gebied op de eerste verdieping van het terminalgebouw, tussen de E-pier en F-pier) is vernieuwd. Hier vind je bijvoorbeeld een museumwinkel van het Rijksmuseum, een Airport Library en een piano, waar reizigers op kunnen spelen! Als je bijvoorbeeld met je kids reist, kun je naar het kidsforrest. Ga je vrienden ophalen, dan kun zelf een banner maken, met de banner-automaat.

Meer info: www.schiphol.nl

Vraag: wat vind jij van het verbouwde Schiphol?