De 7 Mooiste Kastelen van Schotland

Redactie - 2 augustus 2016

De 7 Mooiste Kastelen van Schotland

Redactie - 2 augustus 2016

Aan de rand van een metersdiepe klif, op een piepklein eilandje of bovenop een prachtige berg: de vele kastelen van Schotland geven niet alleen een indrukwekkend kijkje in de geschiedenis, ze liggen ook nog eens op de meest adembenemende locaties van het land. Een ding is duidelijk: een vakantie in Schotland is niet compleet zonder een middag rond te dwalen tussen dikke kasteelmuren en de spannende verhalen te ontdekken over spoken, belegeringen en koninklijke intriges. Rest er nog één probleempje: welke van de 3.000 Schotse kastelen kies je? Wij helpen je een eindje op weg met de zeven mooiste kastelen van Schotland!

Schotland - Dunnottar Castle

7. Kasteel van Dunnottar, nabij Stonehaven

Schotland heeft behalve een prachtige natuur ook een stormachtige geschiedenis. De Noormannen, de Vikingen, de Romeinen, zo ongeveer elke beetje zelf-respecterende grootmacht in de geschiedenis viel het land minstens één keer binnen. Het is dan ook niet zo gek dat de Schotten alles uit de kast haalden om zich te verdedigen. Zoals bij het middeleeuwse kasteel van Dunnottar aan de noord-oost kust. Gelegen aan de rand van een 50 meter diepe klif is dit indrukwekkende, zorgvuldig gerestaureerde kasteel een mooi plekje om kennis te maken met de geschiedenis van het land. Of om van het uitzicht en een wandeling vanaf het nabijgelegen dorpje Stonehaven  te genieten! Tip van Zoover: bezoek het kasteel laat in de middag, zodat je gelijk de prachtige zonsondergang kunt meepakken.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/hoogtepunten-mag-missen-tijdens-korte-fietsvakantie-schotland/”]

Schotland - Eilean Donan Castle

6. Kasteel van Eilean Donan, nabij Dornie

Sommige kastelen zouden zelfs in dit lijstje van mooiste kastelen thuishoren als het absolute gedrochten waren. Zoals het kasteel van Eilean Donan. De locatie van dit – overigens prachtige – kasteel is zo droomachtig dat het je al verkocht bent voordat je ook maar een voet binnen hebt gezet. Het kasteel ligt op een eilandje (eilean betekent ‘eiland’) met een indrukwekkende populatie van nul personen. Sinds de dertiende eeuw staan hier kastelen en is het eiland een strategisch belangrijke plek. Nu, vier kastelen en vele oorlogen later, is het in handen van één familie. Zij hebben de kasteelzalen vol kunst en de traditioneel ingerichte kamers bijna volledig opengesteld voor publiek. En: voor stelletjes op zoek naar een sprookjesachtige huwelijkslocatie!

Schotland - Glamis Castle

[article href=”http://weblog.zoover.nl/kamperen/kamperen-fantastisch-uitzicht/”]

5. Kasteel van Glamis

Een beetje kasteel heeft in ieder geval één goed spookverhaal. Bij het kasteel van Glamis zijn het er zó veel, dat je bijna zou gaan twijfelen of spoken misschien dan toch bestaan. Vampier-kinderen die in de muur gemetseld zitten, een meisje dat vanachter een raam de nacht in staart, een white lady die over het terrein spookt, een jongetje die al een jaar of honderdtwintig op een steen zit te wachten: Het is nogal druk in en rondom het kasteel! Dat neemt overigens niet weg dat het een fijne plek is om zelf een dagje rond te dwalen. Al was het alleen al om een kijkje te nemen in het ouderlijk huis van de moeder van Koningin Elizabeth. Of met eigen ogen te zien waarom Shakespeare het gebruikte als locatie in Macbeth!

Schotland - Cawdor Castle

4. Kasteel van Cawdor

Een ander topkasteel voor Shakespeare- liefhebbers is het kasteel van Cawdor. De scene waarin Macbeth tot ‘Thane of Cawdor’ wordt gekroond komt hier tot leven. Zodra je de prachtige tuinen binnenloopt, begrijp je direct waarom deze plek Shakespeare zo inspireerde. Inspiratie die Shakespeare er overigens toe te zetten om zijn fantasie volledig de vrije loop te laten: de echte Macbeth was nooit ‘Thane of Cawdor’, maar stierf in 1057, een jaartje of vierhonderd voordat hier de eerste woontoren werd gebouwd.

Schotland - Kelburn Castle Graffitti Project

Chris Townsend / geograph.org.uk / Creative Commons

3. Kasteel van Kelburn

Het fijne aan graffiti-kunst is dat je het overal kunt toepassen. Op een stalen spoorbrug, een betonnen stadsmuur, een lelijke garagedeur, een saaie kasteelmuur… De eigenaren van het kasteel van Kelburn waren duidelijk wat uitgekeken op die dikke grauwe muren van hun optrekje en nodigden een groep Braziliaanse graffiti -kunstenaars uit voor een werkbezoek. Het resultaat is een verassend psychedellisch kunstwerk dat bizar afsteekt tegen het omliggende groene landschap en de zorgvuldig aangelegde kasteeltuinen. Het maakt het kasteel van Kelburn in ieder geval tot het meest kleurrijke in dit rijtje!

Schotland - Stirling Castle

2. Kasteel van Stirling

Een kasteel met een rol in een hollywoodfilm (Braveheart, 1995), een concertruimte (R.E.M. en Bob Dylan speelden hier) en de locatie van de allereerste vliegpoging in Schotland (de Italiaan John Damian stortte hier in 1507, met vleugels en al, naar beneden). Oh ja, en ook nog wat bloederige moordpartijen en een stuk of acht belegeringen. Het kasteel van Stirling ligt op nog geen 45 minuten rijden van Edinburgh en is daarmee een perfect dagtripje vanuit die stad!

Schotland - Edinburgh Castle

1. Kasteel van Edinburgh

Of je nou van stoffige archeologische opgravingen of glimmende diamanten houdt: Een weekendje Edinburgh zonder het kasteel van de stad te zien is praktisch onmogelijk. Niet alleen domineert het de skyline van de stad, bovendien heeft het eeuwenoude kasteel simpelweg heel veel te bieden. Je kunt er het koninklijk paleis bekijken, een bezoekje brengen aan het nationaal oorlogsmuseum of muisstil de geest van de doedelzakspeler proberen te ontdekken die honderden jaren geleden verdween in de eindeloze ondergrondse kasteeltunnels. Of je kunt de mysterieuze Steen van het Lot aan een inspectie onderwerpen. Want is dit nou echt de ‘scone’ waar eeuwenlang Schotse koningen op gekroond werden en die zelfs door de Bijbelse aartsvader Jacob als hoofdkussen werd gebruikt? Of is het stiekem, sinds de vermeende verwisseling in de 14de eeuw, gewoon een ordinaire replica?

Echte steen of niet, het kasteel van Edinburgh is een bijzonder plekje. Met een geschiedenis vol koninklijke intriges en historische oorlogen heeft het de twijfelachtige eer om een van de meest belegerde plekjes ter wereld te zijn. Tegenwoordig is het bovendien het meest bezochte toeristische plekje in heel Schotland! Tip van Zoover: bezoek het kasteel rond het middaguur zodat je de One O’Clock Gun meekrijgt. En mocht je in augustus in de buurt zijn, dan heb je geluk: tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo, de wereldberoemde parade, is het kasteel het podium voor indrukwekkende dansvoorstellingen en vuurwerk!

Ken jij nog andere Schotse kastelen die absoluut niet aan dit rijtje mogen ontbreken? Laat het ons weten in de reacties!