De 10 mooiste vliegvelden ter wereld

Redactie - 5 juli 2016

De 10 mooiste vliegvelden ter wereld

Redactie - 5 juli 2016

Lange wachtrijen, ongemakkelijke bankjes, gates die eindeloos ver weg lijken; overstappen is waarschijnlijk niet bepaald je hobby. Maar het kan anders! Start je vakantie op een van ’s werelds mooiste vliegvelden en maak van die extra uurtjes onderweg een bijzondere ervaring. Van tropische vlindertuinen, architectonische hoogstandjes tot enorme bedoeïenententen: We zetten de tien mooiste ontwerpen voor je op een rijtje.

10. Dubai International Airport, Verenigde Arabische Emiraten
Als stad met de hoogste torens, de grootste aquaria en de meest extravagante hotels wil je reizigers natuurlijk in stijl verwelkomen! Het vliegveld van Dubai is, hoe kan het ook anders, gigantisch. De glanzende marmeren vloer schijnt zelfs de allergrootste vloeroppervlakte van de wereld in beslag te nemen. Worden al die glimmende pilaren en spierwitte plafonds je wat veel na een reis van zeven uur? Boek de speciaal ontworpen ‘Snoozecube’ en er staat midden in de terminal een lekker zacht bedje voor je klaar.

Foto: facebook.com/DubaiInternationalDXB

Foto: facebook.com/DubaiInternationalDXB 

9. Changi Airport, Singapore
Een avontuurlijke roadtrip, een bijzondere treinreis, een overtocht per boot: Vakantie vieren begint vaak al ver voordat je jouw bestemming hebt bereikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van het vliegveld van Singapore? Hier geen felle verlichting of grauwe aankomsthallen. Het simpele ontwerp, het vele groen en het enorme glazen dak maakt dat de nieuwste terminal voelt als een uitgestrekt natuurlandschap. Wegdommelend op een bankje of dwalend door de tropische vlindertuin: het is bepaald geen straf om hier wat overstaptijd door te brengen!

Foto: facebook.com/changiairport

Foto: facebook.com/changiairport

8. Beijing International Airport, China
Dat niet alle architecten zweren bij een simplistisch ontwerp blijkt uit de bombastische, draakvormige vliegveldterminal van Beijing. Je kunt er tijdens je overstap spontante dansvoorstellingen bekijken of even snel wat visjes voeren in de vijver vol lotusbloemen. Of het daarmee ook het mooiste vliegveld is? Daarover zijn de meningen verdeeld. Met haar knalrode en felgele kleuren is het voor de één architectonische topstuk en voor de ander letterlijk en figuurlijk een draak van een gebouw.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/wifi-wachtwoorden-vliegvelden-hele-wereld/”]

7. Carrasco Airport, Montevideo, Uruguay
Over groots gesproken: Met een dak van bijna vier voetbalvelden lang moest de nieuwste terminal zorgen voor wat extra ruimte op de luchthaven van Carrasco. Dat is in ieder geval gelukt: het vliegveld kan nu 4,5 miljoen reizigers per jaar aan. Dat de teller nog altijd op 1 miljoen blijft steken, mag de pret niet drukken. Integendeel: je hebt als reiziger extra veel ruimte om de elegante, lichte ruimte vol glas en golvende lijnen eens goed in je op te nemen.

Foto: aeropuertodecarrasco.com.uy/en/

Foto: aeropuertodecarrasco.com.uy/en/

6. Mestia Airport, Georgië
Naast al die reusachtige vliegvelden zijn het soms juist de kleine, onbekende vliegbestemmingen die verrassen. Zoals de goed verborgen luchthaven van Mestia in de Georgische Kaukasus, die kant en klaar uit de fabriek lijkt te komen. Toen de Georgische overheid eenmaal besloot om het middeleeuwse stadje en nabijgelegen ski-resort om te toveren tot toeristisch centrum, prijkte het gebouw in minder dan drie maanden tijd tussen de besneeuwde bergtoppen. Houd je van functioneel, strak en simpel en van een beetje omreizen? Dan is dit mooie vliegveld zeker een vliegreisje waard!

Foto: facebook.com/mestia.aero

Foto: facebook.com/mestia.aero

5. Arctic Circle Airport, Norway
De architecten van dit vliegveld ten zuiden van de poolcircel stonden voor een uitdaging: hoe zorg je dat zoiets functioneels als een vliegveld het unieke natuurlandschap zo min mogelijk verstoort? Ze besloten de nabijgelegen Træna gebergten als uitgangspunt te nemen en dachten een vloeiend gebouw uit met hoge pieken en glooiende dalen. De opening wordt binnenkort verwacht. Het is dan behalve een mooi ontwerp gelijk de perfecte startlocatie van een bijzondere reis. Bestemming: Het noorderlicht!

4. Queen Alia International Airport, Amman, Jordanië
Waarom zou je voor modern gaan als je eeuwenoude wijsheden hebt om op terug te vallen? De terminal van het vliegveld van Amman is gebaseerd op het ontwerp van een traditionele bedoeïenentent. Het woestijnkleurige golvende dak rust op statige pilaren en biedt bescherming tegen het felle zonlicht. De groene binnentuin, die fungeert als natuurlijke luchtfilter, is een fijn plekje om je overstaptijd weg te slapen. Daar kan geen state-of-the-art luchtverversingssysteem tegenop.

Foto: facebook.com/QAIAirport

Foto: facebook.com/QAIAirport

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/bijzonder/adembenemend-is-meest-luxe-vlucht-wereld/”]

3. Jeddah Hajj Terminal, Jeddah, Saudi Arabia
Het zal je wellicht verbazen maar het vliegveld van Jeddah is behalve één van de mooiste ook één van de drukste vliegbestemmingen van de regio. Zes weken per jaar komen hier hajj-gangers van over heel de wereld aan om hun bedevaartstocht naar Mekka te realiseren. (Toegegeven: de overige 46 weken ligt de luchthaven er wat verlaten bij). Het slimme ontwerp bestaat uit 210 enorme spierwitte open-luchttenten die, vanwege hun schoorsteenachtige vorm, zelfs bij extreme temperaturen een verkoelend onderkomen biedt. En dat is best handig, zo midden in de woestijn.

2. Wellington ‘Rock’ Airport, Nieuw- Zeeland
‘Afschuwelijk’. ‘Het lelijkste vliegveld van de wereld’. De nieuwe terminal van dit Nieuw-Zeelandse vliegveld viel niet bepaald in de smaak bij de lokale bevolking. Het is ook even wennen: het gebouw lijkt op het eerste gezicht eerder op een stel uit de kluiten gewassen pompoenen dan een serieuze vliegbestemming. De architect Nick Barratt-Boyes bleef zijn ontwerp echter stug verdedigen. Nu, vele ontwerp- en reizigersprijzen later, maakt de afkeer langzaamaan plaats voor trots. Het stijlvolle, unieke en milieuvriendelijke gebouw is zelfs uitgegroeid tot een icoon van Wellington!

Foto: facebook.com/WellingtonAirport

Foto: facebook.com/WellingtonAirport

1. Barajas Airport, Madrid, Spanje
Blijf je liever wat dichter bij huis? Het Spaanse vliegveld Barajas is absoluut een van de mooiste vliegvelden van Europa. De indrukwekkende, lichte terminal heeft slechts één klein nadeel: het is zo uitgestrekt dat je al snel een paar kilometer aflegt voordat je de gate bereikt. Gelukkig kom je onderweg een flink staaltje ontwerpkunst tegen en word je een beetje geholpen door de eindeloos ogende loopbanden. Tegen de tijd dat je het vliegveld verlaat, heb je gelijk je eerste bezienswaardigheid erop zitten!

AdobeStock_11010281

Al zin gekregen om je vakantie op één van deze vliegvelden te beginnen? Wordt het een overstap op Singapore? Of een reisje naar het Noorderlicht?

Voeg je graag nog een mooi vliegveld aan dit rijtje toe? Laat het ons weten en deel jouw ervaringen.