10 Bijzondere Belgische Bierbrouwerijen Om Te Ontdekken

Redactie - 7 april 2016

10 Bijzondere Belgische Bierbrouwerijen Om Te Ontdekken

Redactie - 7 april 2016

Wist je dat er in België 176 bierbrouwerijen actief zijn? Er zijn een aantal bijzondere Belgische bierbrouwerijen die zich onderscheiden van de rest door hun opvallende karakter.

Zo zijn er nog steeds abdijen waarin door de monniken het bier wordt gebrouwen, zoals dat al eeuwen gebeurt. Vergeet daarnaast de stekerijen niet waar geuze gestoken wordt en die alleen in de omgeving van Pajottenland en in de Zennevallei voorkomen.

Om ervoor te zorgen dat je weet waar je deze bijzondere brouwerijen kunt vinden, heb ik ze voor je op een rijtje gezet. Te beginnen met vijf abdijen die trappistenbieren brouwen, gevolgd door vijf bijzondere brouwerijen en/of geuzestekerijen.

Je kunt deze brouwerijen kort bezoeken tijdens een vakantie of een lekker weekendje weg, maar je kunt ze ook hoofdonderwerp laten zijn van een hele dag. Er zijn namelijk verschillende fietsroutes in België die je langs verschillende brouwerijen laten fietsen. Zo ervaar je het bier en de natuur van het land optimaal! Daarom volgen als toetje nog drie van deze routes.

Bijzondere Belgische abdijbieren (trappisten)

1. Westmalle (Malle)

Westmalle abdijFoto: LHOON

Vanaf 1836 wordt er binnen de muren van de trappistenabdij Westmalle bier gebrouwen. In 1856 werd voor het eerst ook aan de mensen buiten de poort bier verkocht. Dit was nodig om het leven in de abdij te kunnen bekostigen. De smaak van het trappistenbier beviel zo goed dat de brouwerij in 1865 uit moest breiden! Nog steeds streven de monniken naar de beste kwaliteit en investeren ze hier in met het geld dat ze verdienen van de verkoop. De bieren worden gebrouwen van zuiver water, gerstemout, echte hopbellen, de beste suiker en zelfgekweekte gist.

De brouwerij bevindt zich binnen de muren van de abdij en is om die reden helaas niet direct te bezoeken. Desalniettemin is een bezoek aan de abdij een mooie ervaring. Je kunt er bijvoorbeeld kaas kopen aan de abdijpoort (gewoon even aankloppen). Tegenover de abdij vind je Café Trappisten waar je de heerlijke bieren kunt drinken en een film kunt kijken over de abdij.

2. Chimay (Chimay)

Chimay

In de Abdij Notre-Dame de Scourmount is in 1862 het eerste Chimay trappistenbier gebrouwen. Er zijn vijf soorten bier waarvan er in 2015 voor het eerst een Blauwe Chimay in houten vaten is gerijpt. De bedoeling is dit met meerdere houtsoorten uit te proberen en te kijken wat de invloed hiervan is op de smaak van het bier. Zo wil de brouwerij zich blijven ontwikkelen en nieuwe smaken uitvinden.

Bij de abdij zijn de kerk, de tuin en het kerkhof te bezoeken. De brouwerij is gesloten voor publiek, maar meer informatie over het brouwproces en de abdij zelf kun je vinden in het nabijgelegen museum: Chimay Experience. Na afloop krijg je hier ook nog eens een lekkere Chimay!

3. Westvleteren (Vleteren)

WestvleterenFoto: Jordan Wilms

In 1839 werd er bij de abdij van Sint-Sixtus een brouwerij gevestigd. De brouwerij heeft vandaag de dag een lage productie, maar de bieren die er gebrouwen worden behoren tot de beste van de wereld! Er zijn drie verschillende bieren: blond, 8 en 12. Alle bieren worden gebrouwen van vijf natuurlijke grondstoffen en hebben een nagisting op de fles.

Doordat er zo weinig gebrouwen wordt, is het zaak van tevoren het bier te reserveren dat je bij de abdij wilt kopen. Wanneer je een trappistenbier van Westvleteren elders wilt kopen, in de slijterij of in de horeca, kan de prijs hoog oplopen. Dit doordat het bier maar in beperkte mate door deze bedrijven kan worden afgenomen en om die reden zeldzaam is. Ook hier is de brouwerij zelf niet te bezoeken, maar er is wel een informatiecentrum ‘Het Claustrum’ waar je informatie kunt vinden over de brouwerij en over het leven van de monniken in Sint-Sixtus.

3. Orval (Orval)

Orval

Vanaf 1931 wordt er in abdij Orval bier gebrouwen. Dit was nodig om de rekeningen voor de wederopbouw van de abdij te kunnen betalen na een hevige brand en verwaarlozing. Er werden in de begindagen van de brouwerij ‘gewone’ gelovigen van buiten de abdij als werkkracht aangenomen. Eén van deze leken was meneer Pappenheimer. Hij is verantwoordelijk voor het recept zoals deze nog steeds wordt gebruikt.

De brouwerij zelf is niet te bezoeken in verband met de regels van de abdij. Wel kun je bij de abdij de ruïnes, een museum en een winkel bezoeken. Dit is zeker de moeite waard! De ruïnes zijn bijzonder en er heerst een rustige en aangename sfeer op het terrein. In de winkel is ook het bier te koop.

4. Rochefort (Rochefort)

Rochefort

Rond 1899 werd het eerste Rochefort bier gebrouwen in de Abdij Notre-Dame de Saint-Remy. Het water dat gebruikt wordt tijdens het brouwen is afkomstig van een bron die gevoed wordt door de waterhoudende laag dicht bij de abdij. Het water wordt op geen enkele manier bewerkt voordat het gebruikt wordt voor het brouwproces.

Bijzonder is dat de abdij over haar eigen giststam beschikt. Gist wordt gebruikt om suiker om te zetten in alcohol en in de loop van tijd is de bewaarde gist gaan muteren en is het nu de enige in zijn soort. Ook deze brouwerij is niet te bezoeken, omdat deze onderdeel is van de abdij. Zowel de omgeving van de abdij als het dorp Rochefort is mooi om eens te bezoeken.

5. Achel (Hamont-Achel)

Achel

In de Sint-Benedictusabdij wordt ‘pas’ sinds 1998 het Achelse trappistenbier gebrouwen. Ook hier geldt dat de opbrengst van de verkoop van het bier toekomt aan het leven in de abdij. Er worden drie verschillende bieren gebrouwen, maar de 5% bieren (blond en bruin) worden alleen in de herberg van de Kluis (andere naam voor Sint-Benedictusabdij) geschonken. Dat bier is dus zeker een aanrader om te proeven als je er bent!

In de omgeving van de abdij vind je een herberg, van waaruit je zicht hebt op de brouwketels van de brouwerij. Verder is er nog een galerie/boekhandel en een voedingswinkel/bierhal. Anders dan je zou verwachten zijn de herberg en de winkels ook op zondag geopend.

Bijzondere Belgische brouwerijen en stekerijen

In een brouwerij wordt bier gebrouwen en in een stekerij wordt bier gestookt (geuze). Het stoken van bier wordt alleen in Pajottenland en de Zennevallei in Beglië gedaan. Dit dankzij de speciale natuurlijke gisting die in dit gebied plaats kan vinden. Stoken houdt in dat er een jonge en oude lambiek (soort bier) samen in een vat worden gedaan waar vervolgens hergisting plaatsvindt. Er wordt dus van bestaand bier een nieuw bier gestookt.

Hieronder vijf bijzondere brouwerijen en/of stekerijen in België.

6. Brouwerij Achouffe (Achouffe)

Achouffe

Brouwerij Achouffe bestaat sinds 1982 en is in ons land vooral bekend van La Chouffe: een ongefilterd en fruitig blond bier. Wat begon als hobby voor twee schoonbroers is uitgegroeid tot een biermerk dat over de hele wereld wordt verkocht.

Wanneer je de brouwerij wilt bezoeken dien je van tevoren online je bezoek te reserveren of even te bellen om je aan te sluiten bij een rondleiding. De rondleiding duurt anderhalf uur en hierbij krijg je onder andere informatie over het ontstaan van Achouffe en leggen ze je uit hoe het bier gebrouwen wordt. Na afloop van de rondleiding is er nog een kleine bierproeverij.

7. Brouwerij/stekerij 3 Fonteinen (Beersel)

3 FonteinenFoto: Christer Edvartsen

Sinds 1883 wordt er bij 3 Fonteinen ‘oude geuze’ gestookt. We hebben hier dus met een stekerij te maken. Het stookproces vergt veel vakmanschap. Een geuze is zuurder en straffer van smaak dan een ‘gewoon’ bier. Om deze reden houd je of wél of niét van een oude geuze. Durf jij het aan?

Individuele bezoeken vinden hier iedere eerste zaterdag van de maand plaats. Voor grotere groepen kunnen er ook in andere weekenden rondleidingen gegeven worden. De winkel bij de stekerij is iedere vrijdag en zaterdag geopend en hier kun je de bijzondere en geroemde geuze van 3 Fonteinen kopen.

8. Brouwerij De Halve Maan (Brugge)

De Halve MaanFoto: Reuben Gray

Midden in de middeleeuwse binnenstad van Brugge vind je bierbrouwerij De Halve Maan. De brouwerij is voornamelijk bekend van zijn Brugse Zot en de Straffe Hendrik. Die Maene was de oorspronkelijk naam van de brouwerij en dateert al uit 1564. Ondanks het lange verleden van de brouwerij kwam de bekendheid pas in 2005 met de vondst van de Brugse Zot. Door het succes van dit bier kon ook de lang verloren Straffe Hendrik teruggehaald worden naar Brugge en weer gebrouwen worden waar het thuis hoort.

De Halve Maan is een populaire brouwerij en is dagelijks, de gehele dag door te bezoeken door middel van rondleidingen. De rondleidingen worden gegeven in drie talen (Nederlands, Frans en Engels). Je kunt ook kiezen voor een uitgebreide rondleiding die afgesloten wordt met een bierproeverij. Een bezoek aan De Halve Maan is niet alleen leuk, maar ook de ligging in het oude Brugse centrum is een lust voor het oog!

9. Brouwerij/stekerij Boon (Halle)

Boon

Brouwerij Boon gaat terug tot het jaar 1680 toen er al een brouwerij-stekerij actief was op de plek waar nu Boon gevestigd is. Net als de 3 Fonteinen produceert Boon geuze. Ook hier wordt de lambiek voor de geuze zelf gebrouwen. Hierdoor is dit zowel een brouwerij als een stekerij, met heerlijke geuzen geheel uit eigen huis!

Om de brouwerij te bezoeken dien je het bezoek te reserveren bij de Dienst voor Toerisme van de stad Halle. Zij regelen vervolgens de rondleiding in de brouwerij. Wanneer je in de zomermaanden in Halle bent, kun je op woensdagmiddagen ook zonder reservering langskomen om de brouwerij te bezoeken.

10. Brouwerij De Dochter van de Korenaar (Baarle-Hertog)

De Dochter van de Korenaar

Man en vrouw droomden samen al jaren van een eigen brouwerij. In 2000 zijn ze dan eindelijk begonnen met het brouwen van hun eigen bier en in 2007 konden ze beginnen met het produceren op grotere schaal. De dochter van de korenaar  is een begrip voor de Belgische bierliefhebber. Keizer Karel V hield meer van ‘het sap van de dochter van de korenaar’ dan van het ‘bloed van de druiventros’. Oftewel, hij hield meer van bier dan van wijn en deze uitspraak heeft hem beschermheilige van het Belgisch bierbrouwersgilde gemaakt.

Deze brouwerij van bieren met karakter en een beetje eigenzinnigheid is op zaterdagen tussen 13.00 en 17.00 te bezoeken. Je kunt er het bier proeven en een praatje maken met de brouwers.

Het bezoeken van deze brouwerijen kun je doen wanneer je op vakantie bent in België of gezellig een weekend weg bent. Even kijken welke brouwerij er in de buurt is en genieten van een goudgele rakker!

Je kunt de brouwerijen en het bier echter ook hoofdonderwerp van je vakantie of je weekend maken. Er zijn bijvoorbeeld verschillende bierfietsroutes uitgezet door België waarbij je zowel de mooie natuur als verschillende bierbrouwerijen ontdekt! Een aantal van deze routes heb ik voor je op een rijtje gezet.

Bijzondere Belgische bierfietsroutes

1. De Geuzeroute (38,2 km)

Geuzeroute Hallerbos

Als je een liefhebber bent van het speciale bier dat niet gebrouwen maar gestookt wordt, dan kun je met deze route je hart ophalen. Een geuze is voor de echte liefhebber en is door zijn zurige smaak niet voor iedereen weggelegd.

Via deze route doe je vijf brouwerijen/stekerijen aan waar geuze, kriek en lambiek gebrouwen en gestookt wordt. Trek daarom wel een dag uit voor deze tocht, zodat je op iedere plek even kunt genieten van hetgeen er gebrouwen wordt. De brouwerijen/stekerijen waar je langskomt zijn: 3 Fonteinen, Brouwerij Oud Beersel, Hanssens Artisanaal, Den Herberg en Boon.

Niet alleen het bezoek aan deze bijzondere brouwerijen maakt de route zo leuk, ook de mooie natuur waar je doorheen fietst op weg naar je volgende biertje is mooi en aantrekkelijk! Voor alle informatie over de route, klik hier.

2. De Hoproute (34,5 km)

Hopvelden

Tijdens deze route staat vooral het biermerk Affligem centraal. Dit bier werd oorspronkelijk gebrouwen in de benedictijnenabdij van Affligem. Het brouwen van Affligem in de abdij werd al in 1129 vermeld en stopt in 1940. In 1956 werd een overeenkomst gesloten met een zelfstandige brouwerij en vond de productie niet meer in de abdij plaats. Om deze reden is Affligem ook geen trappistenbier; dit bier dient in een abdij gebrouwen te worden.

De fietsroute begint bij deze prachtige abdij. Vervolgens fiets je door verschillende hopvelden richting de toekomst van het Affligem bier; je gaat richting Opwijk. In deze plaats staat de brouwerij waar Affligem nu gebrouwen wordt. De brouwerij is onderdeel van Heineken, maar het merk Affligem is nog steeds in handen van de abdij waardoor het recept altijd hetzelfde zal blijven.

Na deze tocht van het verleden naar de toekomst is het tijd om uit te rusten en te genieten van een heerlijke Affligem! Daarna zul je het zadel weer moeten bestijgen voor de tocht terug naar de abdij, welke je wederom door de mooie natuur en velden van België brengt. Voor de volledige route, klik hier.

3. De Trappistenroute (44 km)

Cafe trappistenFoto: calflier001

Deze route brengt je langs de trappistenabdijen van Westmalle en Brecht. Je start bij de abdij van Westmalle waar ook het heerlijke bier gebrouwen wordt dat dezelfde naam draagt. Je kunt natuurlijk beginnen met een biertje bij Café Trappisten tegenover de abdij, maar de kans is groot dat je dan in het gezellige café blijft hangen en de fietstocht niet meer gaat fietsen. Ik raad je daarom aan om het café voor het laatst te bewaren.

Je fietst door de groene omgeving van Westmalle en Brecht. Vervolgens kom je langs de abdij in Brecht. Deze abdij wordt nog steeds bewoond door de zusters en is om die reden alleen aan de buitenkant te bewonderen. Als je weer op de fietst stapt kom je langs het Domein de Renesse Oostmalle. Hier staat een sfeervol kasteel omgeven door een mooi park. Even de benen strekken!

En dan is het ein-de-lijk tijd voor een verfrissende Westmalle die je nu meer dan verdiend hebt! Voor extra informatie over de route, klik hier.

Ik kan me voorstellen dat je tijdens het lezen van dit artikel een biertje hebt gepakt en daar nu heerlijk van zit te genieten! Als bierliefhebber is het leuk om eens naar de oorsprong van dat biertje in je hand te gaan.

Je kunt de abdijen of de bijzondere geuzestekerijen eens bezoeken. Als je de tijd hebt of sportief aangelegd bent dan zijn de fietsroutes een verfrissende manier om met bier bezig te zijn! Zo houd je gelijk die bierbuik in toom!

Wat is jouw favoriete bier uit België?

Ken je misschien nog andere brouwerijen in België die je bezocht moet hebben?

Of zijn er nog fietsroutes die je aan kunt raden?

Laat het ons weten in de comments hieronder!

Foto’s zonder bronvermelding zijn afkomstig van de site of Facebookpagina van de desbetreffende brouwerij/fietsroute.