14 Bijzondere Bezienswaardigheden In Utrecht

Redactie - 31 maart 2016

14 Bijzondere Bezienswaardigheden In Utrecht

Redactie - 31 maart 2016

Grote kans dat je de bekende bezienswaardigheden in Utrecht al hebt gezien, maar hoe zit het met de minder bekende, maar bijzondere pareltjes van de stad? De Dom, de Oudegracht en het Neude zijn voorbeelden van de meer bekende locaties in Utrecht. Het is echter zonde om niet verder te kijken naar wat de stad te bieden heeft! Toch?

Daarom een lijst met bijzondere bezienswaardigheden in Utrecht waar je het bestaan wellicht nog niet van af wist. Ga bijvoorbeeld eens kijken ónder de Dom in plaats van erop (ideaal voor mensen met hoogtevrees die toch de Dom willen bezoeken). Of duik in één van de bijzondere hofjes die je in het historische centrum kunt vinden.

Ga op ontdekkingsreis en leer Utrecht kennen zoals je deze stad nog nooit hebt gekend. Beleef de geschiedenis, ruik de bloemen, drink een biertje en geniet van het lekkere eten.

 

Bijzondere bezienswaardigheden in Utrecht

 

Musea in Utrecht

1. Nijntje Museum

Nijntje Museum

Het Nijntje museum mag natuurlijk niet ontbreken in deze lijst! Dick Bruna en zijn geesteskind Nijntje zijn onlosmakelijk verbonden met Utrecht. Nu is er een museum speciaal voor kinderen in de geboortestad van Nijntje.

In juli 2015 is het bekende Dick Bruna huis gesloten. Hiervoor in de plaats is het leukste museum voor peuters en kleuters geopend: het Nijntje museum! Het museum is ideaal voor ouders met jonge kinderen. Een bezoek aan dit museum is een ontdekkingstocht door de wereld van Nijntje waarbij de kinderen kruipend, zoekend, ruikend en dansend door de ruimtes gaan.

 

2. DOMunder

DOMunder

Sinds 2014 is het mogelijk om niet alleen de Dom boven de grond te bezichtigen, maar je kunt er nu ook onder de grond. Duik in de 2000 jaar oude geschiedenis van het Domplein en zie hoe het leven op het plein in de loop der jaren is veranderd. Bovengronds krijg je een kleine introductie en daarna daal je af in de donkerte onder het plein.

Met je eigen audiogids (of kies voor een archeoloog als gids) dwaal je, geleid door je zaklamp, ongeveer 75 min door de geheimen van het Domplein. DOMunder is nog redelijk nieuw en is daarom op het moment nog erg populair. Koop van tevoren je kaartje en weet zeker dat je heerlijk kunt gaan dwalen.

 

3. Museum voor het kruideniersbedrijf

Kruidenier

Dit museum vind je in een klein, vroeg 17e-eeuws huis dat tussen Hoogt en de Lange Jansstraat ligt. Het museum wordt ook wel het Betje Boerhavemuseum genoemd. Dit omdat Betje misschien wel het bekendste kruidenvrouwtje uit de Nederlandse geschiedenis is. Ze leefde in de 19e eeuw en haar dagboeken zijn door haar zoon onderzocht, bewerkt en uiteindelijk in Utrecht gesitueerd.

In dit museum ga je terug naar de 19e eeuw. Je vindt er de producten die je in die tijd in een kruidenierswinkel kon kopen. Veel bedrijven stellen hun producten uit het verleden maar wat graag ter beschikking aan dit bijzondere museum. Zo kun je er ook de verpakkingen van de producten vinden die vroeger via een spaarzegelsysteem bij elkaar konden worden gespaard.

Het museum heeft ook een winkeltje waar je allerhande ouderwets snoep kunt kopen! Erg leuk om weer eens van die snoepjes van vroeger te genieten. Nostalgie!

 

Bijzondere hofjes in Utrecht

4. Het Bruntenhof en de Bruntensteeg

Bruntensteeg

Foto: Sjors Provoost

Verborgen in Utrecht vind je De Bruntenhof, gelegen achter de huisjes in de Bruntensteeg en de stadswal. Deze huisjes zijn in 1621 door Frederik Brunt gebouwd op zijn erf van huis Klein Lepelenburg.

De huisjes waren bedoeld voor de arme, alleenstaande weduwen in de stad. Het ging hier, zonder officiële afspraak, alleen om rooms-katholieke vrouwen. Zij kregen hier naast het vrij wonen ook levensmiddelen en brandstof.

Tegenwoordig zijn de huisjes vast bewoond en is er aan ieder huis een keuken gebouwd om dit mogelijk te maken. De tuin is een tijd verwilderd geweest, maar is in opdracht van de gemeente Utrecht gerenoveerd zodat het er fijn vertoeven is. De tuin wordt nu door de bewoners onderhouden.

 

5. Flora’s Hof

Flora's-Hof

Foto: Sjors Provoost

Deze kleine oase van rust ligt aan de voet van de Dom. Midden in het drukke stadscentrum vind je in Flora’s Hof een mooie en stille tuin. Voorheen stond op deze plek het Bisschoppelijke paleis, maar het gebouw moest door de slechte staat waarin het verkeerde in 1803 gesloopt worden.

In mei 1803 werd het braakliggende stuk grond gekocht door Hendrik van Lunteren die er een kwekerij begon. Deze kwekerij kreeg behoorlijk wat aanzien en werd in 1808 het predicaat ‘Koninklijk’ verleend. Helaas bleek dat bebouwing meer geld opbracht dan een kwekerij en beetje bij beetje werd Flora’s Hof steeds kleiner in omvang. Er heeft zelfs een tijd een steenhouwersloods op het terrein gestaan.

Sinds 2007 wordt de tuin door particulieren onderhouden, door middel van de Stichting Vrienden van Flora’s Hof. Bijzonder is dat je in de tuin ook nog oude bouwfragmenten van de Domkerk kunt zien. Deze zijn daar terechtgekomen tijdens de grote restauratie van de kerk.

 

6. Pandhof van de Domkerk

Pandhof

Foto: desmetjes

Ondanks dat dit geen ‘verborgen’ pareltje van Utrecht is, kan deze tuin niet ontbreken wanneer je Utrecht eens van een andere kant wilt leren kennen. Deze krachtig schijnende parel is één van de mooiste tuinen van Nederland.

De Pandhof is de kloostertuin van de Domkerk en dateert uit 1390-1440. Waar ook deze tuin uiteindelijk zijn schoonheid dreigde te verliezen, is deze tuin eind 19e eeuw gerestaureerd. In het midden van de tuin vind je een mooie fontein.

Kortom, de Pandhof is heerlijk om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en terug te gaan in de tijd. Je kunt de tuin tijdens openingstijden gratis bezoeken.

 

“Overige” bijzondere bezienswaardigheden in Utrecht

Niets is natuurlijk echt “overig” in Utrecht, maar hieronder vind je nog drie bijzondere pareltjes die de stad je biedt.

7. Trajectum Lumen

Trajectum Lumen

Trajectum Lumen is een ontdekkingstocht in het duister langs het Utrecht van toen en nu. De mooie oude architectuur wordt verlicht en daarnaast komen er ieder jaar weer nieuwe kunstenaars bij die voor lichtkunst zorgen langs de route.

De wandeling is 365 dagen per jaar te lopen vanaf zonsondergang tot middernacht. Je kunt aan de hand van een plattegrond of de app de wandeling maken, maar je kunt ook met een gids mee. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en is een leuke, indrukwekkende manier om de stad Utrecht van een andere kant te ontdekken.

 

8. Louis Hartlooper Complex

Louis-Hartlooper

In dit complex uit 1927 is momenteel een film- en cultuurcentrum gevestigd. Het gebouw deed vroeger dienst als politiebureau en is een schoolvoorbeeld voor de stijl van de Amsterdam School. Al snel werd het gebouw een rijksmonument dat voor de huidige huisvesting van een bioscoop voor wat obstakels heeft gezorgd.

Zo moesten er wel bioscoopzalen in geplaatst worden, maar mocht er niets aan de buitenkant van het gebouw veranderd worden. Dit heeft tot gevolg dat de bioscoopzalen deels onder de grond zijn gebouwd! Het LHC is mooi om eens te komen bewonderen, maar ook het kijken van één van de films uit de eigenzinnige filmprogrammering is de moeite meer dan waard.

 

Bijzondere horeca in Utrecht

Na het bezichtigen van zoveel moois in Utrecht is het tijd voor een lunch, diner of gewoon een drankje in één van deze, wederom, bijzondere locaties! De restaurants en cafés staan in willekeurige volgorde.

9. Kafé België

Kafé België

Begint je maag te knorren of slaat de droogte toe? Duik Kafé België in en kom weer helemaal bij. In dit gezellige café kun je naast het drinken van één van de vele (lees: héél veel) speciaalbiertjes die op de kaart staan, ook genieten van een lekkere lunch of snack.

Het café heeft een gemoedelijke sfeer en je vindt er de echte Belgische gezelligheid. De dranken en spijzen zijn goed betaalbaar. Voor het vlees wordt gebruik gemaakt van biologisch vlees en ook voor de vegetariërs en veganisten is er ruim keus.

 

10. Rubens Proeflokaal

Rubens Proeflokaal

Voordat je aanschuift voor het diner heb je vaak nog zin in een lekker glas wijn of whisky. Bij Rubens Proeflokaal ben je dan zeker aan het juiste adres.

Het café is geliefd bij zowel de Utrechter als de gast van de stad. Meer dan 20 soorten wijnen en whisky’s! Daarnaast hebben ze natuurlijk ook lekkere borrelhapjes en weet het personeel alles over de dranken die ze schenken en het eten dat ze serveren… vraag maar raak! Het café is op donderdag tot en met zaterdag geopend tot 24.00 en op zondag tot 20.00.

Naast het gezellige café kun je hier ook terecht voor verschillende proeverijen. Zo kun je genieten van een wijnproeverij, whiskyproeverij of bijvoorbeeld een portproeverij.

 

11. De Zakkendrager

De Zakkendrager

De Zakkendrager bevindt zich in de Zakkendragerssteeg. Dit is een oude steeg in Utrecht waar vroeger de zakkendragers woonden die in het noordelijke stadsdeel werkzaam waren. In deze steeg bevinden zich maar liefst tien rijksmonumenten. Een wandelingetje door de gehele steeg is dan ook zeker aan te raden!

In De Zakkendrager kun je genieten van goed eten voor een mooie prijs. Het restaurant heeft een serre vanuit waar je een mooi uitzicht hebt op een oude Engelse tuin met daarin een rode beuk van meer dan 200 jaar oud! Het restaurant is knus en de bediening onthaalt je hartelijk. Echt een plek waar je je snel op je gemak voelt.

Dus wil je nog geen afscheid nemen van het moois in Utrecht, houd het gevoel nog even vast wanneer je hier, omringd door historie, geniet van je diner.

 

12. Luc.

Luc.

Luc. is een modern restaurant op steenworp afstand van het station. Je kunt hier heerlijk lunchen, dineren of gewoon gezellig borrelen. Luc. heeft naast het lekkere eten en de standaard dorstlessers ook een aantal verfrissende cocktails op het menu staan, zowel met als zonder alcohol!

Het is helemaal ingericht naar de stijl van nu, met een combinatie tussen industrieel en natuurlijk. Mocht je hier willen eten, let er wel op dat de keuken om 21.00 sluit en een driegangenmenu maar tot 19.00 te bestellen is!

 

13. Broodje Mario

Broodje Mario

Broodje Mario is al jaren een begrip in Utrecht. Deze pizzakraam-bakkerij bezorgt de Utrechter zijn welverdiende snack of lunch. Je kunt hier onder andere pasta’s, pizza’s, broodjes en salades krijgen. Alles wordt met liefde voor je bereid zoals ze dat hier al jaren gewend zijn.

Het bekendste broodje op de kaart is, natuurlijk, broodje Mario: een groot broodje met kaas, salami, chorizo, rauwkost en pepertjes. Utrechters zijn fan en genieten vaak van dit broodje terwijl ze in het zonnetje aan de Oudegracht zitten.

 

14. Bakkerswinkel

De Bakkerswinkel

Foto: Mirko Tobias Schäfer

De Bakkerswinkel is een begrip geworden in Utrecht. In het pand waar vroeger (sinds 1730) Bakkerij Top was gevestigd vind je deze leuke zaak. Bij binnenkomst loop je direct tegen de toonbank aan waar al het lekkers je tegemoet komt. Je kunt hier lekkers kopen voor thuis, maar als je achter de toonbank via de trap naar beneden gaat kom je in de gezellige kelder waar zich de lunchroom bevindt.

Bij de Bakkerswinkel kun je heerlijke taart eten (huisgemaakt!), lunchen of genieten van een high tea.

 

De genoemde bezienswaardigheden zijn net even wat meer verstopt dan de Dom, maar ze doen er zeker niet voor onder!

Ken je zelf nog bijzondere bezienswaardigheden in Utrecht en staan ze hier niet tussen?

Laat het ons weten in de comments!