Zo slapen piloten aan boord

Redactie - 27 september 2018

Zo slapen piloten aan boord

Redactie - 27 september 2018

Grote kans dat je, vooral op een lange vlucht, graag een paar uur je ogen sluit. Zo gaat die vlucht ook een stuk sneller voorbij. Maar ook piloten pakken op lange vluchten wat uurtjes slaap. Want zestien uur achter elkaar vliegen is natuurlijk geen doen. Maar waar slapen zij dan? Hoe zien deze ruimtes eruit? Dat vertellen wij je in dit blog!

piloten aan boord

Beeld: Avel Chuklanov via Unsplash

De slaapplaatsen van piloten

Op lange vluchten hebben natuurlijk ook piloten hun rust nodig. Net als de stewardessen overigens. Maar waar slapen zij überhaupt? Al het cabinepersoneel slaapt gewoon boven je! In een soort verborgen (en zeer krappe) ruimte. Al komen die piloten er toch een heel stuk beter vanaf dan de stewardessen. Waar stewardessen bij elkaar slapen in één grote ruimte met smalle bedjes hebben piloten hun eigen ruimte waar ze in alle rust kunnen bijkomen. Al stelt dit ons alleen maar gerust want piloot zijn vergt natuurlijk wel wat oplettendheid.

Van alle gemakken voorzien

In de meeste gevallen bevinden de slaapplaatsen van piloten zich boven de first class. Al ontbreekt het de piloten aan niets in de ruimte, het bereiken ervan is alles behalve comfortabel te noemen. De slaapplaatsen van zijn namelijk alleen te bereiken met een ladder of een verborgen trap. Eenmaal daar plof je als piloot wel neer op een ruim bed. Gordijnen rondom het bed zorgen ervoor dat ze geen geluidsoverlast ervaren. Aangezien piloten op lange vluchten ongeveer de helft van hun tijd doorbrengen in deze ruimte, vind je er meer dan alleen een ruim bed. Wanneer ze uitgeslapen zijn kunnen ze rustig wakker worden met een krantje en een kop koffie in een van de twee ruime business class stoelen.

Beeld: Asoggetti via Unsplash

Mochten ze tussendoor toch nodig zijn dan kan het cabinepersoneel ze natuurlijk altijd bereiken, er is namelijk een telefoon aanwezig. Net als een wc, vergelijkbaar met de wc’s in de first class. We gokken dat deze alleen wel een stukje schoner zullen zijn.

piloot aan boord

Beeld: Laurent Perren via Unsplash

Het verschil moet er zijn

Kleine kanttekening: er zijn veel soorten vliegtuigen zijn van diverse maatschappijen en dat helaas niet elk type vliegtuig beschikt over ruime bedden. Een beetje geluk moet je als piloot dus wel hebben. Zo vind je in de Boeing 777 van American Airlines een tv in de slaapruimte, iets dat vrij uniek is. Ben je piloot bij Lufthansa in een Airbus A380? Dan moet je het helaas doen met een krap eenpersoonsbed.

Met welke luchtvaartmaatschappij heb jij voor het laatst gevlogen en hoe beviel dat? Laat het ons weten in een reactie.