Redactie - 21 juli 2016
Dat Parijs de stad van de romantiek is, weten we allemaal. Dat de Fransen van brie houden, is ook algemeen bekend. Maar wist je ook dat Fransen tot de gezondste Europeanen behoren? En dat het woord hashtag er pas sinds vorig jaar geaccepteerd is? Wij verzamelden nog eens tien opmerkelijke feitjes over Frankrijk!
1. Zénitude is het nieuwste hippe Franse woord
Ga je binnenkort op vakantie naar Frankrijk? Dan wil je natuurlijk zorgen dat je Franse taal een beetje up to date is! De Franse versie van de Van Dale, Le petit Larousse, voegde onlangs weer een aantal interessante woorden aan hun uitgave toe. Zo is een taxi-chauffeur die te hard rijdt anno 2016 een ‘boloss’ (idioot) en geef je iemands kind een compliment met een ‘ah! Choupinet!’ (schattig!). En zit je na die lange autorit eenmaal voor je caravan te genieten van een goed stuk Franse kaas, dan ben je hopelijk goed op weg ‘zénitude’ (zen-status) te bereiken!
2. Parijzenaren hebben ‘het licht’ gezien
Heb je je ooit afgevraagd waarom Parijs de bijnaam ‘de stad van het licht’ heeft? Nee, het is niet omdat die Eiffeltoren bij nacht vol flikkerende kerstverlichting hangt. En nee, het heeft ook niets te maken met romantische kaarsjes. Er wonen simpelweg enorm veel mensen die ‘het licht hebben gezien’! Oftewel: het is een stad vol intellectuelen. Een mooie hoofdstad voor een volk dat niet alleen de meeste Nobelprijzen van de literatuur won, maar ook nog eens heel handige, wereldberoemde uitvindingen voortbracht. Zoals de parachute, de luchtballon en de onderzeeër. En wat dacht je van de bikini? Dit overigens in tegenstelling tot de croissant, die stiekem uit Oostenrijk komt.
[article href=”http://weblog.zoover.nl/actief-zomer/wielrennen-frankrijk-rit-leven/”]
3. Goed ouderschap is in Frankrijk een medaille waard
Netjes met mes en vork eten in een restaurant, altijd met twee woorden spreken; Franse kinderen staan bekend om hun goede manieren. Misschien komt het doordat de Franse overheid jaarlijks medailles uitreikt voor goed ouderschap. De ‘Médaille de La Famille Française’ wordt toegekend aan vaders of moeders die hun kinderen onder zware of bijzondere omstandigheden opvoeden. Een gezellig modaal gezin zal je overigens helaas geen prijs opleveren: brons is voor ouders met minstens vier kinderen en kans op goud heb je pas echt met tenminste acht nakomelingen (!).
4. Fransen houden (echt) van wijn
Sommige feitjes lijken bijna te cliché om waar te zijn. Zoals die mythe dat Fransmannen een glas wijn per dag drinken. Of zit er misschien toch een kern van waarheid in? Met een indrukwekkende jaarlijkse productie van zesenveertig miljoen hectoliters wijn, kun je er in ieder geval niet onderuit om Frankrijk ’s werelds grootste wijnland te noemen. Ter vergelijking: Dit is ongeveer evenveel als de productie van Argentinië, Zuid-Afrika, Chili en Australië bij elkaar opgeteld!
5. Een Franse hamburger is vanaf dit jaar toegestaan
De Académie Française, het taalinstituut dat al sinds 1634 toeziet op de ontwikkeling van de Franse taal, doet haar uiterste best om ‘Engelse vervuiling’ tegen te gaan. Een e-mail is en blijft dus een ‘courriel’, een newsletter een ‘infolettre’ en een chat een ‘éblabla’. Dat het de Academié ondanks deze prachtige alternatieven niet altijd lukt om vreemde taalinvloeden buiten de deur te houden, blijkt uit de nieuwste ‘nieuwe’ woorden die het onlangs goedkeurde. Zoals ‘burger’ en ‘hashtag’ (de ‘mot-dièse’, (woordje-hekje) raakte op een of andere manier nooit echt ingeburgerd..)
[article href=”http://weblog.zoover.nl/algemeen/11-04-2015-5-x-luxe-campings-frankrijk/”]
6. ‘Paris Syndrome’ is een erkend ziektebeeld in Japan
Dat Parijs met al die bijzondere kathedralen, nauwe straatjes, knusse cafeetjes, straatmuzikanten en vele terrasjes (9057, om precies te zijn) overweldigend kan zijn, heb je wellicht al eens zelf ondervonden. Maar wist je dat sommige toeristen zelfs psychisch ziek worden van een bezoekje aan de Franse hoofdstad? Elk jaar moeten meerdere Japanse toeristen hun stedentrip zelfs noodgedwongen afbreken omdat ze de cultuurshock en het informele leven in de stad niet aankunnen.
7. Op 24 mei vieren Fransen Nationale Slakken Dag
500 miljoen. Zoveel slakken eten de Fransen jaarlijks weg. Gekookt en klaargemaakt met knoflook, een beetje boter en peterselie, zijn de escargots een populair voorgerecht. En ze schijnen ook nog eens gezond te zijn! Van de Egyptenaren tot de Romeinen: deze proteïnebommen worden niet voor niets al eeuwen gegeten. In Frankrijk zijn het voornamelijk de ‘Escargot de Bourgogne’ en de kleinere Petite-Gris’ die massaal geserveerd worden op speciale escargot-bordjes. Recht uit de achtertuin of gekweekt in speciale ‘heliculture’ slakkenkwekerijen.
8. De Fransen bakken tien biljoen stokbroden per jaar
Die enorme slakkenconsumptie is overigens niets vergeleken met de tien biljoen stokbroden die er elk jaar doorheen gaan in Frankrijk. Het lijkt misschien een simpel (en lekker krokant!) stukje brood; de baguette is een zaak van nationaal belang. Zo mag een baguette zich alleen baguette noemen als het ENKEL bloem, gist en zout bevat. Elke extra toevoeging verandert het in een ordinair stukje ‘pain’ (brood). Ook de openingstijden van de baguetterie waren tot voor kort streng gereguleerd: tot 2014 was het bakkers verboden om op vakantie te gaan zonder dit onderling af te stemmen.
9. Frankrijk is de populairste vakantiebestemming ter wereld
Gelukkig krijgen de Fransen wat hulp bij het opeten van al dat brood. Frankrijk is namelijk al jaren de populairste vakantiebestemming ter wereld! Een romantisch stedentripje in Parijs, een lange zomervakantie aan de kust of een wandeltocht in de Franse Alpen: vorig jaar bezochten bijna vijfentachtig miljoen vakantiegangers het land. Daarmee laat het landen als de Verenigde Staten en Spanje ver achter zich als populairste vakantieland. Niet alleen volgens de officiële statistieken van de Wereld Toeristen Organisatie van de Verenigde Naties, maar ook volgens jullie! Zo blijkt ook dit jaar weer uit de Zoover Interesse Monitor.
10. Franse vrouwen hebben de hoogste levensverwachting in Europa
Een hoge wijnproductie of niet, de Fransen doen het heel goed in de gezondheidsstatistieken. Zo hebben Franse vrouwen de hoogste levensverwachting van alle landen in de Europese Unie. Waarom dit zo is, blijft een raadsel. Het ene onderzoek wijdt het aan het Franse dieet vol natuurlijke vetten en vis en weinig suiker. Andere onderzoekers beweren weer dat het de rode wijn of het mediterrane klimaat is. Hoe dan ook, een paar levensjaartjes erbij genieten door heerlijk lang te tafelen in de Franse zon is het uitproberen waard!
Ken jij nog andere bijzondere weetjes over Frankrijk? Of heb je tips voor de beste baguetterie of slakkenkwekerij van het land of het allermooiste terrasje in Parijs? Laat het ons weten in de reacties!