Waar kan ik goedkoop tanken in Duitsland?

Redactie - 5 juni 2022

Waar kan ik goedkoop tanken in Duitsland?

Redactie - 5 juni 2022

Dat brandstof in Duitsland vaak goedkoper is dan in Nederland is geen geheim. Met een ritje over de grens kun je flink wat euro’s besparen. Helemaal als je naar je vakantiebestemming vliegt vanaf de vliegvelden als Keulen Airport, Düsseldorf Airport of Weeze Airport. Je vraagt je vast af: waar kan ik goedkoop tanken in Duitsland? Bij een Autohof (een wegrestaurant met tankstation), kan meestal goedkoper worden getankt dan bij een gewoon tankstation.

Goedkoop tanken net over de grens in Duitsland

Uiteraard loont een ritje naar Duitsland het meest als je net over de grens tankt. En vanzelfsprekend, hoe dichter je bij Duitsland woont, hoe zinvoller het is om even de grens over te steken voor een tankbeurt. De brandstof wordt namelijk zoveel goedkoper, dat het ook de moeite waard kan zijn om op en neer te rijden naar Duitsland voor een tankbeurt als je wat verder van de grens af woont.

Maar let wel op, want de actuele brandstofprijzen in Duitsland fluctueren van dag tot dag en op sommige plekken zelfs van uur tot uur. Gelukkig biedt de app ‘1-2-3 Fuel’ uitkomst. Via deze handige app ben je altijd op de hoogte van de actuele brandstofprijzen in Duitsland, maar ook in andere Europese landen. Zo vind je met gemak het goedkoopste tankstation bij jou in de buurt. Let wel even op: de app geeft heel goed weer waar je de laagste prijs kan vinden, maar is wel Engelstalig.

Tips tanken in Duitsland: waar moet je rekening mee houden

• In Duitsland is tanken in spitsuren doorgaans duurder. Veel benzinestations verhogen de prijzen tijdens de drukte namelijk met een paar cent.
  • In Duitsland zitten er soms flinke prijsverschillen tussen de tankstations. Net als in Nederland zijn tankstations langs de snelweg aanzienlijk duurder dan tankstations die verder van de Autobahn liggen. De besparing kan al snel oplopen tot vijf à tien euro per volle tank.
  • Zoals eerder geschreven: de brandstofprijzen in Duitsland kunnen meerdere keren per dag aangepast worden. De concurrentie houdt elkaar namelijk goed in de gaten.
  • Over het algemeen geldt: hoe verder je van de grens met Nederland bent, hoe goedkoper de brandstof in Duitsland is. Helemaal geen slecht idee dus om een weekendje Berlijn te boeken. Onderweg kom je vast een goedkoop tankstation tegen.

Brandstof in Duitsland

Benzine
In Nederland rijden we veel op benzine Euro 95 en is in Duitsland goed verkrijgbaar. Deze benzine wordt ook wel Super E5, Super 95 E5, Super 95 Oktan, Super bleifrei, Superbenzin of E5 Eurosuper genoemd. Daarnaast wordt E10 op grote schaal verkocht. Deze brandstof heeft 10% bio-ethanol en is beter voor het milieu. Check wel voor je op reis gaat of je auto geschikt is voor rijden op E10. Zo niet, dan kun je beter kiezen voor Super Plus 98.

Diesel
Diesel is in Duitsland ook goed verkrijgbaar. In de winter is er zelfs speciale winterdiesel verkrijgbaar die bij kou minder snel kristalliseert.

LPG
Volgens de ANWB is lpg momenteel verkrijgbaar bij ongeveer 7.300 tankstations in Duitsland. Langs de weg staan vaak borden waarop wordt aangegeven of bij een tankstation Autogas/Flüssiggas getankt kan worden. Let wel op dat je een Europanippel nodig hebt om lpg te kunnen tanken in Duitsland.

Vliegen vanaf Keulen, Düsseldorf of Weeze

Als je vanaf deze vliegvelden naar je vakantiebestemming vertrekt dan kan je extra kosten besparen. Niet alleen op benzine, soms zijn de prijzen van een vliegticket in een pakketreis voordeliger. Onze schoolvakanties komen niet (altijd) overeen met de schoolvakanties bij onze oosterburen waardoor het een stuk rustiger is en je kunt er ook nog eens goed en soms gratis parkeren. Dus pak je voordeel, rij naar Duitsland en vlieg naar jouw favoriete vakantiebestemming!