Redactie - 14 februari 2020
Vliegen wordt duurder. De vraag naar vliegvakanties stijgt terwijl het aanbod op de Nederlandse luchthavens juist moet dalen vanwege milieu- en omgevingsbelasting. Daarnaast moet er in de toekomst een vliegtaks betaald worden voor elke vlucht. Des te meer reden om naast de prijzen van vliegtickets ook de voorwaarden en prijzen van hand- en ruimbagage te checken. Deze verschillen onderling nogal en kunnen voor een gezin behoorlijk in de papieren lopen. EUclaim heeft de verschillende tarieven en regels op het gebied van bagage op een rijtje gezet zodat je nog makkelijker een keuze kunt maken.
Hoeveel je mag meenemen en hoe zwaar je handbagage mag zijn hangt af van de regels van de vliegtuigmaatschappij. De populairste vliegtuigmaatschappijen voor Nederlanders zijn hieronder vergeleken. Als je geld wilt besparen op bagagekosten en enkel met handbagage wilt reizen dan kan het voordelig zijn om te boeken bij KLM of Vueling, hier mag je veruit de meeste handbagage meenemen. Bij Ryanair mag je alleen een kleine hand- of rugtas meenemen, voor een trolley moet je €10 extra betalen.
Verder gelden er beperkingen voor je handbagage bij elke vliegtuigmaatschappij ter wereld. Zo mag je bijvoorbeeld tot 1000 ml aan vloeistoffen meenemen in je handbagage, maar moeten deze in een afsluitbaar zakje van max. 1 liter passen en mogen de verpakkingen per stuk niet meer dan 100 ml bevatten. Voor de andere bagagerestricties kun je informatie inwinnen bij Schiphol of de overheid.
Het komt bijna niet meer voor dat je kosteloos ruimbagage mee mag nemen in het vliegtuig. Het voordeligst ben je qua ruimbagage uit bij KLM, TUIfly, Corendon en Ryanair. De prijzen bij easyJet, Transavia en Vueling variëren erg per bestemming terwijl de vluchten allemaal binnen Europa plaatsvinden. Je kunt veel geld besparen door samen met een reisgenoot of gezinslid een koffer te delen en gebruik te maken van gratis handbagage.
Helaas gebeurt het nog weleens dat er in het sorteringssysteem van de luchthaven een foutje gemaakt wordt en jouw koffer niet op tijd aankomt op je bestemming. Ook stakingen van bagage afhandelaren kunnen zulke vervelende gevolgen hebben. In deze gevallen heb je als passagier rechten. Zo mag je onder andere noodzakelijke items (badkleding, toiletspullen en ondergoed bijvoorbeeld) aanschaffen totdat je koffer weer terecht is. Meer informatie over je rechten bij vertraagde bagage vind je bij Miss Casey, onderdeel van EUclaim.