Seizoen geopend! 4 x leuk en lekker mosselen eten

Redactie - 17 juli 2014

Seizoen geopend! 4 x leuk en lekker mosselen eten

Redactie - 17 juli 2014

Het mosselseizoen is weer van start. Na de officiële openingop 16 juli kun je in het hele land weer lekker aan de mosselpan. Ben jij gek op deze schelpdiertjes én was je toch al van plan om verkoeling aan de kust te zoeken de komende dagen? Dan komt dat goed uit! Wij zetten vier leuke plekken op een rij waar je lekker mosselen kunt eten. Of kunt afkoelen in de zee natuurlijk.

Op de tocht: Zo haal je oesters, mossels en kreeften binnen

Dacht je dat de mosselman uit het oude kinderliedje een verzinsel was, bleek ie al die tijd in het Zeeuwse Yerseke te staan. En je kunt ‘m bijna niet missen, want het bronzen standbeeld (man met lieslaarzen om de benen, een schipperspet op en een mand met mosselen in de hand) staat aan de ingang van de vissershaven. Je vindt er de enige mosselveiling van Nederland. Meer over deze mossel- en oesterindustrie leer je tijdens een tochtje met motorpassagiersschip Adriana op de Oosterschelde.

Lees hier meer over deze tip

Op de tocht, Yerseke

Viskraam op zee: Mossels eten met een vijfsterrenuitzicht

In de categorie ‘Nooit geweten’: Delfzijl is de op twee na grootste havenstad van Nederland. Het stadje ligt aan de Waddenzee. Hier kun je lekker uitwaaien op de boulevard die langs het water loopt. Maar eindeloos naar de golven staren, kan ook vanuit het op palen gebouwde De Kleine Zeemeermin. Dit knusse visrestaurantje ligt boven zee. Je komt er binnen via een lange loopbrug vanaf de kade. Op de kaart geen verfijnde gerechten, maar simpele kost die de maag vult. Zoals het mosselmenu (gepaneerde mosselen met patat en salade). Een beetje alsof je bij de viskraam eet, maar dan met duurzame vis én een vijfsterrenuitzicht.

Lees hier meer over deze tip

Viskraam op zee, Delfzijl

Take it slow: Vers visje in de haven

Misschien wel het best bewaarde geheim van het hoge Noorden: eetcafé t Ailand in Lauwersoog. Je weet wel, dat dorpje waar je naartoe gaat als je de boot naar Schiermonnikoog moet hebben. Maar het is óók een belangrijke vissershaven. En aan de kade, bijna tegen de Waddenzee aangeplakt, vind je ’t Ailand. Laat je niet misleiden door de buitenkant (want: drie verbouwde garageboxen met een hek eromheen): binnen is de vis verser dan vers.

Lees hier meer over deze tip

Take it slow, Lauwersoog

Zandplatenfestijn: Zeehonden spotten en haaientanden zoeken

Geen pensioen voor deze mosselkotter uit Yerseke, maar een nieuwe baan als rondvaartboot in de Westerschelde. Vanuit de Westhaven in Breskens vertrekt de Festijn richting zandplaat Hooge Platen, waar regelmatig zeehonden en vogels liggen te zonnen. Tijdens de tocht praat een van de schippers je bij over het zeemansleven, de visserij op de Westerschelde en de beloodsing van de zeeschepen. In de vroegere ruimen van de mosselkotter is een kantine ingericht met een kombuis. Hier kun je aanschuiven voor een simpele maaltijd of gezamenlijk diner, bijvoorbeeld in de vorm van een barbecue, verse mosselen met friet of een koud buffet.

Lees hier meer over deze tip

Zandplatenfestijn, Breskens

iPad app ‘Hoe leuk is Nederland’ van Zoover

Deze tips vind je terug in de iPad app Hoe leuk is NL: een bonte verzameling van bijzondere tips in Nederland, speciaal geselecteerd op de criteria: iets anders dan normaal, kleinschalig en vooral heel leuk om te doen.

 

Hoe leuk is Nederland? Heel leuk. Je moet het alleen wel even ontdekken… Klik hier om de app gratis te downloaden.

 

Teksten:           San van de Ven
Fotografie:        Erik de Brouwer