Eten in Kroatië: smul van typische streekgerechten

Redactie - 13 februari 2017

Eten in Kroatië: smul van typische streekgerechten

Redactie - 13 februari 2017

Vakantie in Kroatië staat gelijk aan genieten van de lokale cuisine. Denk aan de vis-en schaaldieren die in Dalmatië bijna je bord op zwemmen, zo vers. Of de pasta met truffel uit de bossen van Istrië. Het is een groot feest voor je smaakpapillen, het eten in  Kroatië. Vast voorgenieten? Check dan deze vijf typisch Kroatische gerechten.

Een beetje van Kroatië en een beetje van…

Zijn die Kroatische gerechten eigenlijk wel zo typisch? De ligging van Kroatië in combinatie met  de historische gebeurtenissen van het land hebben een grote impact gehad op de Kroatische keuken. De Kroaten zijn apetrots op dit erfgoed en het leuke is dat ze iets heel tastbaars aan de soms minder florissante periodes over hebben gehouden: de rijke keuken! Als je al reizend door het land hier en daar een vorkje meeprikt,  zul je merken dat de Italianen hun kennis van pasta hebben achtergelaten, de oude Grieken het wijn maken hebben uitgelegd en de Turken hun geliefde gerecht van gehakt in koolbladeren genaamd ‘sarma’ doorgaven. Gelukkig delen de Kroaten hun kookkunsten maar al te graag met ons vakantievierders.

Platte pljeskavica

Foto: Adobe

De Pljeskavica  is het antwoord van de Balkan op de Westerse hamburger. En het is de moeite waard! De Pljeskavica is bedacht in Servië maar is met een ongekend enthousiasme geadopteerd door de Kroaten. Deze hamburger bestaat uit een mix van verschillende soorten gehakt, peper, knoflook en ajvar, een smaakmaker gemaakt van paprika, zout, olie, aubergine en specerijen. De Pljeskavica  wordt platter gebakken dan onze burger en geserveerd in een pitabroodje met verse groenten zoals tomaat, komkommer, ui en zure room. Stevig maar zo smaakvol en met een beetje fantasie best verantwoord.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/winter/kroatie-in-de-winter-en-in-de-zomer/”]

Borrelende brudet

Foto: Adobe

Een beetje van Kroatië en een beetje van Italië. Brudet wordt vooral gegeten in Dalmatië. Het is een stoofpotje van zeevruchten, dat wordt geserveerd met polenta. Polenta is gemaakt van gekookt maismeel en komt oorspronkelijk uit Italië. Vaak wordt brudet gemaakt met verschillende soorten vis en zeevruchten, zoals krab en garnalen.

Smeuïge sarma

Foto: Adobe

Sarma is een veel gegeten gerecht in Kroatië en is ooit door de Turken meegenomen naar het land. Na hun vertrek lieten ze hun geliefde gerecht aan de Kroaten na en werd het een enorm populair gerecht. Sarma is in Kroatië zelfs populairder dan in Turkije op het moment. Sarma bestaat uit gevulde Zuurkoolbladeren en in de rolletjes zit vaak gehakt, rijst knoflook en kruiden.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/?p=67955″]

Frisse fuži

fuzi eten kroatie

Beeld: croatia4me.com

Istrië staat bekend om zelfgemaakte pasta zoals fuži. De truc zit hem in de manier waarop de pasta wordt gemaakt en gekookt. Vraag ernaar als je in Istrië bent. De meest bekende pastagerechten zijn fuži in wildsaus en fuži in truffelsaus. De witte en zwarte truffels zijn overigens echt de juweeltjes van de gastronomie in Istrië en smaken heerlijk bij fuži.  Er wordt gezegd dat truffels lustopwekkend zijn, maar dat mag je zelf ontdekken.

[article href=”https://www.zoover.nl/blog/actief-zomer/hoogtepunten-van-kroatie/”]

Frituur fritule

Foto: Adobe

Vergelijkbaar met een oliebol, wordt de Fritule vooral rondom kerst veel gemaakt door Kroatische huisvrouwen, maar ook in restaurants geserveerd. De luchtige bollen worden vaak op smaak gebracht met citrus en brandy.

Heb je zelf in Kroatië al eens van deze heerlijke keuken genoten? Schrijf dan hier een beoordeling over je verblijf.