7x verborgen parels in Nederland voor een toffe vakantie

Redactie - 16 september 2020

7x verborgen parels in Nederland voor een toffe vakantie

Redactie - 16 september 2020

Om plekken te ontdekken waar je nog nooit bent geweest, hoef je echt niet helemaal naar het buitenland te reizen. In ons eigen Nederland hebben we tal van plaatsen die je waarschijnlijk nog niet kent! Hoewel de bekende plekken ook zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, worden deze plaatsen nog niet platgelopen door hordes toeristen, liggen ze ver weg van de drukte en zijn ze soms zelfs letterlijk nieuw. Ontdek deze zeven verborgen parels en doe inspiratie op voor een vakantie in Nederland.

1. Natuurgebied de Oostvaardersplassen

We trappen af met een relatief nieuw natuurgebied dat je waarschijnlijk niet geheel onbekend in de oren klinkt: de Oostvaardersplassen. Over dit unieke natuurgebied werd in 2013 niet voor niets de documentaire ‘De Nieuwe Wildernis’ gemaakt. Zo’n 50 jaar geleden schiep de natuur in Flevoland dit uitgestrekte, vogelrijke moerasgebied. Hier werken mens en natuur op een bijzondere manier samen; konikpaarden, edelherten en runderen houden de graslanden in stand en zij vragen op hun beurt om zorg en beheer. Verder zijn in de Oostvaardersplassen ganzen, lepelaars, aalscholvers, vossen, hazen, vleermuizen en vlinders te vinden. Een vogelparadijs van internationale waarde, gewoon in Nederland!

2. Thorn: het witte stadje

Thorn, het witte stadje van Nederland, is te vinden in Noord-Limburg. Het pittoreske plaatsje heeft zijn bijnaam te danken aan de vele witgeschilderde huizen in het historische centrum. We horen je denken: vanwaar die witte huisjes? Ergens tussen de negende en tiende eeuw na Christus kwam Thorn in handen van de Fransen onder leiding van Napoleon. Inwoners moesten belasting betalen op het aantal ramen dat hun woning telde. Ze metselden natuurlijk massaal hun ramen dicht, maar om toch niet armoedig over te komen, schilderden ze hun huizen wit. Tegenwoordig is Thorn, dankzij het belastingstelsel van toen, een van de mooiste dorpjes van Nederland!

3. Vogels spotten in Archemermaten

In Overijssel, in het dal van rivier de Regge, ligt natuurontwikkelingsgebied Archemermaten. Vogelliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen, want dankzij het gevarieerde landschap en het water van de rivier dat op een natuurlijke manier voorbij stroomt, zijn hier tal van vogelsoorten te vinden. Zo zijn hier onder meer ooievaars, ijsvogels, boompiepers, reigers, oeverzwaluwen en groene spechten te spotten in het mooie rivierenlandschap.

4. Vestingstadje Elburg

Heb je Elburg al eens bezocht? Dit vissersstadje wordt gezien als een van de best bewaarde Hanzesteden in Nederland! Het eeuwenoude stadje, prachtig gelegen aan het Veluwemeer en het Drontermeer, is perfect voor een stedentrip in eigen land. Dwaal door de stad en ontdek de mooiste plekken, zoals de kloostertuin bij Museum Elburg, de fraaie stadspoort en het Gruithuis, dat gebouwd werd om ingrediënten voor bier te verhandelen. Vergeet niet om tijdens de stadswandeling naar beneden te kijken, want de bijzondere keitjesstoepen geven weer wat voor winkel er in het bijbehorende pand zat. In de Bloemsteeg liggen ‘deurmatten’ van witte keitjes, wat vroeger nodig was om in het donker het juiste huis te vinden.

5. Pyramide van Austerlitz

Nederland is ontzettend veelzijdig; zelfs voor het bewonderen van piramides hoef je niet naar Egypte af te reizen! Op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug prijkt de enige piramide van Nederland; de Pyramide van Austerlitz. Anders dan zijn stenen broers, maar daarom niet minder indrukwekkend. Dit bijzondere monument stamt uit 1804 en werd gebouwd als eerbetoon aan Napoleon Bonaparte. Je kunt de piramide beklimmen voor een prachtig uitzicht over de bossen en, heel in de verte, de stad Utrecht.

6. Fietsen over De Sterrennacht

Hoort een fietspad thuis in een artikel over verborgen parels in Nederland? Jazeker! De route is namelijk helemaal niet zo bekend, maar wel een echte aanrader. Het unieke Van Gogh-Roosegaarde fietspad, dat in het oostelijke deel van Eindhoven ligt, is geïnspireerd op De Sterrennacht van Van Gogh. De route voert langs plekken die de meesterschilder ooit grote inspiratie brachten. In de schemering word je verrast door duizenden fonkelende steentjes die het pad verlichten… Magisch mooi! Ontdek dit unieke fietspad tijdens een voordelige overnachting in Nederland.

7. De Alde Feanen in Friesland

We sluiten de rij af met het jongste nationale park van Nederland: Nationaal Park De Alde Feanen in Friesland. Een park dat minder bekend in de oren klinkt dan bijvoorbeeld De Biesbosch of De Hoge Veluwe, maar absoluut niet onderdoet wat betreft schoonheid. In dit oude veengebied valt genoeg te ontdekken! Wandel of fiets langs het water, door dorpen, langs weilanden en door het bos. Tip: begin bij het bezoekerscentrum om je te laten informeren over de mogelijkheden in dit natuurgebied. Dit is tevens het startpunt voor allerlei wandel- en vaartochten.