Vrijheidsmonumenten over de wereld

- 5 mei 2015

Vrijheidsmonumenten over de wereld

- 5 mei 2015

Vandaag vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog en staan we stil bij de grote waarde van vrijheid. Vrijheidsmonumenten vind je over de hele wereld. De meest bekende is wel het Vrijheidsbeeld in New York en ook ons Nationaal Monument op de Dam mag niet in deze lijst ontbreken.

Vrijheidsbeeld | New York

VrijheidsbeeldHet was een geschenk van Frankrijk en is inmiddels het bekendste beeld van de hele wereld. 4 juli 1776 is de dag dat Amerika zich onafhankelijk verklaarden en deze datum staat in Romeinse cijfers op het beeld vermeld. Het stelt een vrouw voor die een gebroken ketting van zich afschudt. In haar rechterhand houdt ze de fakkel van vrijheid vast. In haar linkerhand het boek van de wet. De kroon met 7 pieken op haar hoofd staat voor de 7 werelddelen en 7 zeeën. Over de hele wereld, bijvoorbeeld in Denemarken en Tokio staan kopieën.

El Angel | Mexico-Stad

El AngelDe Engel van de onafhankelijkheid is een monument in Mexico-Stad. Het is een zuil waarop een gouden engel staat. Dit beeld is opgericht in het begin van de Mexicaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Vanwege de dalende bodem moet er af en toe een trede worden bijgeplaatst aan de basis. Oorspronkelijk waren er 9 treden en nu zijn dat er al 23!

Vredesmonument van Hiroshima | Hiroshima

Vredesmonument van Hiroshima Dit gebouw is een van de weinige grote gebouwen die overeind is blijven staan na het bombardement op Hiroshima en Nagasaki in augustus 1945. Sindsdien is het een gedenkplaats voor het bombardement waarbij de gehele stad verwoest werd. Het monument spreekt ook hoop uit voor wereldvrede en de uiteindelijke uitbanning van alle kernwapens. Dit gebouw ook wel de Genbaku-koepel genoemd is nog precies zoals na de ontploffing van de atoombom in 1945.

Onafhankelijkheidsmonument | Phnom Penh

Onafhankelijkheidsmonument  CambodjaDit monument domineert het straatbeeld. Het staat sinds 1958 midden op een grote rotonde. Het wordt ook wel het Overwinningsmonument genoemd. In het midden vind je een vlam, het is gebouwd in de stijl van de middelste toren van Angkor Wat. Dit monument is gebouwd nadat de Cambodjanen onafhankelijk werden van de Fransen.

Nationaal Monument op de Dam | Amsterdam

Nationaal Monument op de Dam Dit is het belangrijkste monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Dit monument staat dan ook centraal tijdens de jaarlijkse nationale dodenherdenking op 4 mei. Het beeld staat voor de ellende van de oorlog, maar zeker ook voor overwinning, vrede en nieuw leven. De vrouwenfiguur met het kind en de duiven symboliseert dit.