Genieten van Tsjechische specialiteiten

Redactie - 13 september 2021

Genieten van Tsjechische specialiteiten

Redactie - 13 september 2021

De Tsjechische keuken is misschien niet zo bekend, maar er zijn genoeg lekkere gerechten en drankjes die het proberen waard zijn. Laat je smaakpapillen verwennen, ontdek en geniet van Tsjechische specialiteiten.

Geniet van Tsjechische specialiteiten

Tsjechisch bier

Tsjechen staan ​​bekend als bierliefhebbers. Hoewel de bierconsumptie in Tsjechië gestaag daalt, is ze nog steeds de hoogste per persoon ter wereld. De stad Pilsen is de bakermat van pils. Hier werd in 1842 voor het eerst pils gebrouwen en al snel werd dit gerstenat over de hele wereld beroemd. In de brouwerij van Pilsen, Plzeňský Prazdroj, wordt al sinds de 19e eeuw Pilsner Urquell gebrouwen. Het is het bekendste biermerk van Tsjechië, maar ook Kozel en Budvar worden veel gedronken en steeds meer microbrouwerijen worden geopend.

Geniet van Tsjechische specialiteiten

Plzeňský Prazdroj in Pilsen. Foto: ©Libor Svacek

Soep

Tsjechen zijn een meester in het bereiden van soep en deze zijn altijd goed gevuld. Aardappelsoep met champignons is de populairste, ook wel bekend als kulajda. Veel Tsjechen maken deze soep als het paddenstoelenseizoen is. Ze trekken dan massaal de bossen in en vullen manden vol met eetbare paddenstoelen. Andere soepen die je op de menukaart ziet zijn goulashsoep met kaas, koolsoep met worst en runderbouillon met leverknoedels en noedels.

Geniet van Tsjechische specialiteiten

Svíčková na smetaně

Een ander typische Tsjechische specialiteit is svíčková na smetaně. Er wordt voor de grap ook wel gezegd dat je pas een goede vrouw bent als je svíčková kan maken. De maaltijd kun je vertalen als runderlende in roomsaus met knoedels. Er is flink wat tijd nodig om svíčková te maken. Het is een gerecht dat ongeveer 2,5 uur moet sudderen en ook de saus maken vergt wat geduld. Bij svíčková wordt knedlíky geserveerd. Een soort knoedel die je bij veel andere Tsjechische gerechten waar veel jus bij zit ziet. Knedlíky kan gemaakt worden van brooddeeg, aardappelen of een combinatie van beiden.

Svíčková na smetaně kun je krijgen in bijna elk restaurant. Foto: ©Lukas Ruzek

Aardappelsalade met karper of schnitzel

Dit is de kerstmaaltijd van Tsjechië. De karper komt uit de Zuid-Boheemse regio Třeboň waar tientallen visvijvers zijn waar karper wordt gekweekt. Bij de kerstmaaltijd wordt ook schnitzel geserveerd voor de kinderen. Wil je weten hoe karper smaakt? In de stad Třeboň kun je bij verschillende restaurant de lokale vis proeven. De Tsjechische schnitzels (řízek) kun je in bijna alle restaurants krijgen.

Geniet van Tsjechische specialiteiten

Gefrituurde kaas

Een vegetarische maaltijd is smažený sýr oftewel gefrituurde kaas. Het is een kaas van zo’n 1,5 cm dik die wordt gepaneerd met bloem, ei en panermeel en vervolgens wordt gebakken. Vooral kinderen zijn er dol op.

Koláce en frgál

De Tsjechische keuken bestaat niet alleen uit hartige gerechten, maar er is ook genoeg zoetigheid. Koláce kun je in bijna iedere bakkerij en supermarkt vinden, het is een zoet rond broodje gevuld met gele room of maanzaadpasta. Frgál is een soortgelijk broodje, maar groter en platter en komt uit Oost-Moravië. De traditionele Walachijse frgál moet gemiddeld 30 centimeter zijn, 600 gram wegen en is altijd alleen met een eensoortige vulling zoals peer, cottage cheese, pruimenjam, bosbes of abrikoos.

Becherovka en slivovice

Sterke dranken uit Tsjechië zijn Becherovka en Slivovice. Becherovka is een kruidenlikeur uit de stad Karlovy Vary en wordt ook veel gebruikt voor cocktails, zoals BE-TON. Dit is een combinatie van tonic, Becherovka en citroensap. Becherovka ontstond in de 19e eeuw en werd toen voorgeschreven als je maagproblemen had. In Karlovy Vary is tegenwoordig het Jan Becher museum dat je kunt bezoeken. De drank Slivovice heeft haar oorsprong in het oosten van Moravië en is een pruimenlikeur. Kom dus naar Tsjechië en ga lekker genieten van de Tsjechische specialiteiten.

Geniet van Tsjechische specialiteiten

De pruimenlikeur Slivovice. Foto: ©Lukas Zentel

Meer informatie:
www.visitczechrepublic.com/nl-NL