6 van de mooiste tempels in Egypte

Lise - 10 januari 2023

6 van de mooiste tempels in Egypte

Lise - 10 januari 2023

Zie je een vakantie vol farao’s, sfinxen en mysterieuze tempels wel zitten? Ga dan naar Egypte! De Egyptenaren bouwden tempels als geen ander, waardoor veel vakantiegangers zich vandaag de dag nog kunnen onderdompelen in eeuwenoude mythes en mysteries. Er zijn honderden inspirerende tempels die je kunt bezoeken tijdens je vakantie in Egypte. Wij hebben de mooiste tempels in Egypte voor je op een rijtje gezet!

Luxortempel

Luxor is natuurlijk the place to be wanneer je geïnteresseerd bent in de Egyptische geschiedenis! De Luxortempel was dé plek waar de goden Amon, Mut en Khonsu werden aanbeden. Ondanks dat het misschien niet zo’n gigantische tempel is, verdient dit exemplaar – met tal van zuilen, grote beelden en een obelisk – het om gezien te worden. Tip: bezoek de tempel in de namiddag na een dag sightseeën in en rondom Luxor!

Tempel Luxor Egypte

Tempelcomplex van Karnak

Karnak is het grootste en ook een van de mooiste tempels in Egypte (ook in Luxor). Naast de piramides is dit een van de populairste bestemmingen onder toeristen, maar het is groot genoeg om goed te kunnen bekijken. Wanneer je het gigantische complex ziet, begrijp je gelijk dat het eeuwenlang een groot aantal farao’s heeft gekost om die tempels te bouwen.

De bekendste en meest indrukwekkende bezienswaardigheid is de hypostyle zaal met zijn 134 massieve zuilen verspreid over 16 rijen. Maar dat is niet alles! Je kunt er ook obelisken en het heilige meer bekijken. Echt een aanrader om naartoe te gaan dus!

Karnak - mooiste tempels in Egypte

Tempelcomplex van Dendera

Hathor is misschien wel een van de best bewaard gebleven tempels van het land. De tempel heeft een zeldzame afbeelding van Cleopatra VII en Caesarion, de zoon van Julius Caesar. De tempel is opgedragen aan de moedergodin van de liefde en schoonheid, Hathor en stond daarom ook bekend als het Paleis van Hathor. Verder is in de tempel de bijzondere Ptolemeïsche kunst te bewonderen.

Vergeet hier zeker niet omhoog te kijken! De afbeeldingen die je ziet waren ooit nauwelijks meer zichtbaar door roet en vuil, maar stelen tegenwoordig weer de show. Je wordt letterlijk omringd met prachtige, oude kunst.

Dendera Tempel Vakantie Egypte

Tempels van Aboe Simbel

Diep in het zuiden van Egypte aan de oevers van het Nasser-meer liggen de tempels van Aboe Simbel: twee ongelooflijke tempels die uit de rotsen zijn gehakt tijdens het bewind van Farao Rames II.

Zoals je je kunt voorstellen, zijn deze tempels echt ongelooflijk! De vier kolossale twintig meter hoge standbeelden van Rames II (die de wacht houden bij de hoofdtempel) zijn een goed voorbeeld van hoe gedetailleerd en gigantisch sommige tempels in Egypte kunnen zijn. Wauw! Aboe Simbel past zeker tussen de mooiste tempels in Egypte.

Wist je trouwens dat deze tempels in de zestiger jaren zijn verplaatst? Het stijgende water van het Nassermeer (na de bouw van de Aswan-dam) kwam namelijk wel erg dichtbij.

Aboe Simbel - mooiste tempels in Egypte

Tempels op Philae

Het eiland Philae en zijn tempels moesten na de bouw van de Aswan-dam ook een nieuw thuis zoeken. Dat werd het nabijgelegen eiland Agilkia. Kun je je voorstellen dat deze gigantische bouwwerken stuk voor stuk zijn verplaatst?

De hoofdtempel van Philae is gewijd aan de godin Isis en behoorlijk indrukwekkend met zuilenpanden en veel intrigerende details. Sowieso kun je bij de tempels van Philae rekenen op veel drama: reliëfs, elegante poorten en sobere zuilen. Must sees zijn de gigantische granieten leeuwen, een afbeelding van Ptolemy XII Neos Dionysos die zijn vijanden vermoordt terwijl ze bij de haren worden gegrepen, én de Franse inscriptie bij de centrale ingang (een aandenken aan Napoleon).

Philae ligt dichtbij Aswan en je bent er zo na een korte boottocht. Dit tochtje geeft je ook mooi de kans om de tempels vanuit een ander oogpunt te bekijken. Zeker de moeite waard!

Tempel Philae - mooiste tempels in Egypte

Tempel van Hatsjepsoet

Hatsjepsoet was een van de eerste vrouwelijke farao’s van Egypte en haar uitgebreid gerenoveerde tempel (ook wel bekend als de Djeser-Djeseru in Deir el- Bahri) is een echte must see. De tempel bestaat uit drie mortuariumtempels en is gebouwd aan de voet van een steile rotswand.

Tip! Ga op zoek naar twee belangrijke taferelen op het tweede terras: één vertelt het verhaal van de expeditie naar Poent en de ander de goddelijke geboorte als dochter van de god Amun.

Een bezoek aan het domein van Hatsjepsoet is ideaal te combineren met een bezoek aan de Vallei der Koningen, want het ligt er vlakbij aan de westelijke oever van de Nijl.

Vakantie Egypte Mooiste Tempel Djeser-Djeseru

Ben je enthousiast geworden door deze mooie tempels in Egypte en wil je ze tijdens je vakantie in het echt bekijken? Wij hebben een aantal fijne accommodaties voor je uitgezocht waar je kunt verblijven in Egypte!