Het zonnetje op je bol, de wind in je haar en kilometers fietspad door het Hollandse land. Nederland is de perfecte bestemming voor een actieve vakantie op de fiets, of je nu met je geliefde, de kinderen of een vriendinnengroepje gaat. Inspiratie nodig? Dit zijn de tien mooiste fietsroutes van Nederland.

Wil jij kans maken op een actieve vakantie ter waarde van €1.500? Doe dan mee met onze winactie en vertel ons hoe jouw perfecte actieve vakantie eruit ziet!

Meisje op fiets Noord-Holland

#1 Buiksloterdijkroute in Noord-Holland

De Buiksloterdijkroute neemt je terug in de tijd. Spring op de fiets in het Noord-Hollandse Broek in Waterland en fiets via de dijken door pittoreske dorpjes als Zunderdorp, Ransdorp, Buiksloot en Watergang. De route is in totaal 40 kilometer. Je combineert deze fietstocht gemakkelijk met een weekendje Amsterdam.

Twee fietsen met bepakking

#2 Graafschap Horneroute in Limburg

De 37 kilometer lange Graafschap Horneroute voert je door het glooiende en waterrijke Limburgse landschap. Naast Roermond ontdek je de schattige dorpen Melick, Sint Odiliënberg, Horn, Ool, Herten en Lerop. Van startplaats Melick je uitvalsbasis maken? Camping Van Kempenhof scoort op Zoover een fenomenale 9. De familie Verweij noemt het een ‘geweldig fijne, kleine camping.

Ouder echtpaar op de fiets

#3 Dorpenroute rond het Deurzerdiep in Drenthe

Het landschap rondom het Drenthse Deurzerdiep is in het voorjaar en de zomer prachtig. Bossen, beekjes en bloemen maken het een betoverend fietswalhalla. De dorpenroute rond het Deurzerdiep start in Schoonloo en is 39,8 kilometer lang. Je komt onder andere door de dorpen Grolloo, Ekehaar, Nijlande, Rolde, Balloo en Deurze.

Mountainbikes op auto

#4 Fietsroute Rottemeren in Zuid-Holland

Ten noorden van Rotterdam ligt het Rottemerengebied en dat is heus niet zo rot als het klinkt. Sterker nog: het is een prachtig merengebied dat razend populair is onder watersporters. De fietsroute volgt het riviertje de Rotte en neemt je mee door weidse polders. In principe is de route 32 kilometer, maar hij kan ingekort worden. Handig als je met kinderen gaat!

Mooiste fietsroutes van Nederland

#5 IJsselmeerroute in (onder andere) Flevoland

Waar de vorige fietsroutes gemakkelijk in een dagje gedaan kunnen worden, is de IJsselmeeroute er eentje waar je liever meerdere dagen voor uittrekt. In totaal is de route, die uit drie losse delen bestaat, namelijk 400 kilometer. Je fiets om de voormalige Zuiderzeem nu het IJsselmeer.

Tijdens de lange tocht passeer je vissersdorpjes, het polderrijke Flevolandse landschap, de natuurrijke Weerribben en de bossen op de Veluwe. Maak je er een minivakantie van? Kampen in Overijssel is een goede overnachtingsplek. Hotel van Dijk gooit hoge ogen bij jullie.

Bapakte fiets mooiste fietsroutes van Nederland

#6 Waalhaven-Heijplaatroute in Zuid-Holland

Nog een bijzondere fietstocht in Zuid-Holland: de Waalhaven-Heijplaatroute. Het is een korte, informatief tocht. De 15 kilometer fietsen jullie waarschijnlijk in een uur. Perfect voor een uitstapje met de hele familie dus. Onderweg leren jullie van alles over de Waalhaven, ooit (in de vorige eeuw) het grootste gegraven havenbassin ter wereld.

#7 Boerderijenfietsroute in Flevoland

In de woeste Flevolandse Noordoostpolder leidt de Boerderijenfietsroute je in 43 kilometer langs een aantal bijzondere boerderijen. Ben je de polder zat? Geen zorgen, je komt ook nog door het Voorsterbos. Heel leuk, in sommige boerderijen kun je zelfs overnachten!

Mountainbikes op auto

#8 Beste Pannenkoekenroute

In de Achterhoek weten ze wat fietsers willen na een sportieve prestatie: pannenkoeken! Extra leuk als je met kinderen onderweg bent. De Pannenkoekenroute start op de grens tussen Twente en de Achterhoek. Jullie fietsen door het oude landgoed Lankheet en de plaatsjes Borculo en Ruurlo. En in die laatste plaats is het tijd voor het hoogtepunt van de fietstocht: pannenkoeken van De Heikamp! De hele tocht is trouwens 66 kilometer lang, maar je kunt hem gemakkelijk inkorten.

Vier fietsers op het strand

#9 Nederlandse Kustroute

De Nederlandse Kustroute is een van de meest populaire fietsroutes van ons land. De hele tocht is 570 kilometer en loopt van Zeeland naar de kop van Noord-Holland, tot Friesland en Groningen. Mooi plan voor een fietsvakantie: de hele Kustroute in een paar etappes.

#10 Romeinse Limesroute

Van west naar oost: de Romeinse Limesroute loopt tussen Katwijk aan Zee en Nijmegen. Je volgt de 200 kilometer lange oude noordgrens van het vroegere Romeinse Rijk. De route is verdeeld in zes kortere dagetappes. Onderweg kom je allerlei Romeinse monumenten, musea en parken tegen.

Overnachten in eindbestemming Nijmegen? Bed and Breakfast De Kwakkenberg krijgt laaiend enthousiaste reviews.

Welke fietsroute door Nederland mag volgens jou in deze lijst niet ontbreken? Help andere liefhebbers van actieve (fiets)vakanties op weg en vertel het in de reacties hieronder!

Volg Zoover ook op Instagram voor de mooiste vakantiefoto's en leukste winacties!  

Uitgelichte berichten

Renée

Redacteur

5 april - 2019

Reacties