/China/Hongkong

Vakantie in Hongkong

China
Hongkong
Verwijder filters

0 accommodaties

Geen resultaten gevonden. Pas je zoekopdracht aan.

Over Hongkong

Het Manhattan van China wordt de stad wel genoemd. Hongkong. Als je voor het eerst de stad binnenkomt, overweldigen de gigantische wolkenkrabbers je. Tachtig verdiepingen hoog is niets en er staan er zo veel. Veel en veel meer dan in Manhattan. En, dat is ook anders dan in New York, het zijn niet alleen kantoorgebouwen. Er wonen ook mensen in die hoge flats. Je stelt je dan voor hoe je 's ochtend als je naar je werk moet, 80 verdiepingen lang met een chagrijnige buurman in de lift moet staan. Hongkong staat dan wel synoniem voor luxe en chique winkelcentra, waanzinnig hoge gebouwen en een bruisend nachtleven, wat veel mensen niet weten is dat op twee uur reizen met boot of bus, je middenin een authentiek Chinees vissersdorpje kan belanden. Dat maakt van Hongkong een bestemming die veel verder reikt dan een tussenstop naar andere verre oorden.

In het kleine knijpje zitten twee meisjes aan een tafeltje te genieten van hun kom soep. Op de schappen in dit piepkleine Chinese restaurant staan allemaal potten en flessen met slangen. Het restaurant is beroemd om haar overheerlijke Chinese slangensoep. Een paar straten verder zitten de yuppen van Hongkong te dineren in Aqua. Het nieuwste hippe en trendy restaurant van Hongkong dat er prat op gaat een uitstekende Italiaanse keuken te hebben. Dit is Hongkong. Het ene moment waan je je in een grote westerse stad en vlak daarna ben je weer in China. De verschillen kunnen niet groter zijn. Hongkong, dat tot 1997 een Britse kolonie was en nu van China is, kan je globaal opdelen in drie delen. Het vaste land, waar Kowloon (Hongkong city) deel van uitmaakt, en twee eilanden. Hongkong Island en Lantau Island.

Kowloon en een deel van Hongkong Island vormen de stad Hongkong zoals wij die kennen met de gigantische wolkenkrabbers. Ook hier contrasten. Als je door de stad rijdt zie je soms aan de ene kant een hypermoderne woontoren boven je uittornen en aan de andere kant van de weg staan de troosteloze veel oudere woonkazernes. De gebouwen staan erg dicht op elkaar en dat is niet verwonderlijk, want in de Aziatische metropool moet iedere centimeter ruimte benut worden. Zelfs op de daken van de gigantische wolkenkrabbers vind je soms zwembaden, tennisbanen of een helikopterdek.

De klok rond

Het centrum van Hongkong is 24 uur in bedrijf. In de straten staan de bussen en taxi's bumper aan bumper om weer een paar centimeter verder te kunnen rijden. Neonreclames met onbegrijpelijke Chinese teksten flitsen aan en uit. En soms lijkt het of alle 6 miljoen inwoners van de stad allemaal tegelijk in het centrum zijn. Druk dus, maar wel erg leuk. Hongkong is een bruisende stad waar je geen genoeg van kan krijgen. Vooral niet omdat je ogen tekort komt om alle winkels en winkeltjes te bekijken. In Hongkong kan je werkelijk alles kopen. Het aanbod is enorm. In elke straat word je bedolven onder de winkels met elektronica en fotoapparatuur.

De chique winkelcentra van Kowloon, vlak bij de haven, zijn helemaal een walhalla voor de fervente shoppers. Je struikelt er over de winkels van beroemde modeontwerpers. Honderden luxe winkels waar je je helemaal arm kan winkelen. Soms kan shoppen in Hongkong ook tot frustraties leiden. Over schoenmaat 40 voor vrouwen kunnen die kleine Chinese dames met maatje 35 zich niets voorstellen. Dat merkte ook een van onze reisgenoten. "Ooooh noo mam, no have", reageerde een van de verkoopsters in ontzetting op de vraag of de schitterende schoenen ook in maat 41 te verkrijgen waren.

Rust en authenticiteit

Het vreemde, of beter gezegd het leuke van Hongkong is dat je de drukte snel achter je kan laten. Na een boottochtje en een busrit van totaal zo'n twee uur zit je in Tai O op Lantau Island. Hier geen megaflats en kantoorgebouwen maar zeer eenvoudige huisjes op palen. Het vissersdorpje werd jaren gelden getroffen door een grote brand waarbij veel huisjes (zeg maar gerust krotwoningen) in vlammen zijn opgegaan. De plaatselijke overheid bepaalde daarna dat de nieuwe huizen van zink of aluminium gemaakt moeten worden. Dat is ook gebeurd, maar de bewoners hebben er daar weer allerlei houten aanbouwtjes aangeplakt waardoor de huisjes weer aan krotwoningen doen denken. In Tai O weten ze niets van luxe Italiaanse restaurant die gehuisvest zijn in penthouses van hoge wolkenkrabbers. Het dorpje is een wirwar van straatjes waar de vis zo vanuit de boot de winkel in wordt gedragen. Verser kan je het niet krijgen. Dat lijkt ook het geval bij het varken dat bij de slager in de winkel hangt. Met een groot mes snijdt hij telkens een stukje vlees af en verkoopt dat aan mensen die voor zijn winkeltje staan te wachten. In een mum van tijd is het varken versneden.

Doe een wens

Heb je nog onvervulde wensen? Ga dan net als veel Chinezen naar Lam Tsuen in de New Territories. In dit kleine plaatsje staat de 'de Wishing Tree'. In deze wensboom worden bao die's (dit zijn rollen gekleurd papier), verzwaard met een sinasappel, gegooid. Bij kraampjes kan je deze rollen kopen en je kan daarop je naam en wens schrijven en die vervolgens in de wensboom gooien. Hoewel dit het hele jaar door gedaan kan worden, is de Wishing Tree het meest bezocht tijdens het Chinese nieuwjaar. Dan lijkt de wensboom bijna te bezwijken onder de duizenden sinasappels. Helemaal ongevaarlijk is een bezoek aan deze wensboom niet. Als er een slechte werper in de buurt is, is het aan te raden goed uit kijken voor rondvliegende sinasappels. Die kunnen namelijk gemeen hard aankomen als ze je hoofd raken.

Stanley Beach

Nu we het toch over contrasten hebben, Stanley mag daarbij niet onvermeld blijven. Deze aan de zuidkant van Hong Kong Island gelegen wijk wordt vooral bewoond door de rijke buitenlanders. Meestal zijn dat expats die door hun bedrijf naar Hongkong zijn uitgezonden. De huizen, villa's en restaurantjes van Stanley zouden niet misstaan in Zuid Frankrijk. Niet in de laatste plaats door de baai waaraan Stanley ligt. Die lijkt ook zo van een foto van een baai bij St. Tropés te zijn weggekaapt. Die buitenlanders moeten overigens voor hun luxe optrekjes behoorlijk in de buidel tasten. Appartementen van 5 miljoen Euro zijn eerder regelmaat dan uitzondering. Maar ach, wie kijkt er nu op een paar centen. Als je even krap zit ga je gewoon naar de overdekte markt van Stanley. Daar kan je weer voor een habbekrats je eten, drinken, kleding kopen. En voor 20 Euro heb je al een leuk parelsnoertje te pakken.

Ladies Market

Als je Hongkong op een budget wilt of moet doen, is een bezoek aan de vele markten aan te raden. Veelal 's middags en 's avonds staan er op bijvoorbeeld Temple Street kilometers lang stalletjes waar je voor een habbekrats je hele garderobe, inclusief tassen en sieraden, kan kopen. Een van de bekende markten is Ladies Market. Hier zijn geen ladies te koop, maar verder bijna alles. Aanvankelijk was de markt bedoeld voor spullen voor vrouwen, maar inmiddels is het veel uitgebreider. Ook eten, maar vooral horloges, tassen Je kan zo gek niet bedenken of het ligt uitgestald. De kopieën van dure horloges en tassen e.d. lijken wat minder voorradig. Maar schijn bedriegt. In verband met mogelijke invallen van de politie hebben de marktkooplui de Rolexen en Prada tassen niet meer in hun stalletjes liggen. De koper kiest vanaf een brochure uit wat van zijn gading is. Hij komt een prijs overeen en dan wordt razendsnel iemand op pad gestuurd om de koopwaar op te halen. Binnen twee minuten sta je met je nieuw verworven nepper in handen. De reden voor deze omslachtige koop is dat mocht er plotseling een inval van de politie zijn, er hoogstens 1 of 2 horloges in beslag worden genomen. De kopieën lijken bedrieglijk echt. Nadere inspectie geeft wel wat verschillen aan. Blik voelt nu eenmaal anders dan echt goud.

Je raakt niet uitgekeken in en uitgepraat over Hongkong. Dat zal duidelijk zijn. Eigenlijk rest er maar een advies: gewoon zelf eens gaan kijken. Wij zijn ervan overtuigd dat je daar geen spijt van zult krijgen. Wat een stad, wat een hectiek, maar ook wat een rust en schoonheid. Laat je verrassen en ga eens naar Hongkong

Hongkong on a budget

Hongkong heeft het imago een dure stad te zijn. Natuurlijk, als je gaat winkelen in de luxe winkelcentra van Kowloon, kost dat een paar centen. Wat veel mensen echter niet weten is dat je er ook voor weinig geld een hele leuke vakantie kunt hebben. Eten

Voor eten hoef je in Hongkong niet veel geld uit te geven. Overal op en langs de straten vind je goedkope eetstandjes waar je voor een paar euro iets kan uitzoeken. In kleine buurtrestaurantjes kan je al goed eten voor minder dan 10 euro. In Noodles shops kost een goed gevulde kom soep niet veel meer dan 2 tot 3 euro. Iets duurder, maar nog steeds zeer schappelijk zijn de legio visrestaurantjes. Je herkent ze vaak aan de bakken vol levende vis die voor de winkels staan. Mensen kopen daar hun avondmaaltje. Of ze zoeken het uit om in het restaurant op te eten, of ze nemen het mee naar huis en peuzelen het daar op. Ga eens een hotpot eten. Voor 10 euro kan dat en het is een belevenis om achter die stomende pan bouillon te zitten en met je stokjes allerlei groente, vlees en vis onder te dompelen. Slapen

Hongkong heeft hotels en overnachtingsaccommo-daties in alle prijsklassen. Voor de echte low-budget reiziger zijn er de jeugdherbergen en hostels. Op www.yha.org.hk kan je naar goedkope overnachtingsmogelijk-heden zoeken. Bekende goedkope hostels zijn ook de Chungking Mansions, bijvoorbeeld aan Nathan Road in het centrum van de stad. Vraag wel eerst of je de kamer mag zien. Want niet alles voldoet aan onze eisen. Heb je iets meer te besteden dan kan je al voor zo'n 65 euro een standaard kamer boeken in The Royal Pacific. Wij sliepen in dit hotel aan de haven van Kowloon en de standaardkamers zijn zonder meer keurig ingericht. Als je geen zin hebt om in het drukke centrum te overnachten, dan is een verblijf op een van de eilanden nog een optie. Vaak kan je daar tegen interessante prijzen een vakantiehuisje of kamer huren. Meer informatie

Gratis attracties

De Hong Kong Tourism Board geeft jaarlijks de gids Cultural Kaleidoscope uit. Hierin een keur aan gratis attracties. Bijvoorbeeld een gratis tai chi les of een rondvaart met een oude sampan in de haven van Hongkong. Maar ook een Feng Shue les behoort tot de mogelijkheden. De gratis attracties worden werkelijks op vaste tijdstippen aangeboden. De Nederlandstalige versie van de gids kun je opvragen bij de Verkeersbureau van Hongkong in Frankrijk.

Vervoer

Reizen in Hongkong met het openbaarvervoer is goedkoop. De ferry van Kowloon naar Hong Kong Island kost maar 0,22 euro. Met een taxi voor 5 euro kom je al een heel eind. Een uitkomst is de Octopuskaart. Hiermee heb je toegang tot alle vormen van openbaar vervoer in Hongkong. De kaart is verkrijgbaar op de luchthaven of bij de ticketoffices van tram, bus, trein, metro of ferry. Net als bij een chipknip laad je de kaart op met het gewenste bedrag. In bussen, ferry’s, metro e.d. haal je de kaart door de scanner en klaar is kees. De borg die je voor de kaart betaalt krijg je, net al het tegoed dat overblijft, terug als je de kaart weer inlevert als je Hongkong verlaat.

Boek met garantie
  • ANVR
  • Calamiteitenfonds
  • SGR
Veilig betalen
  • iDeal Logo
  • BanContact
  • Mastercard
  • Visa

Fijn dat je hier bent!

Zoover.nl plaatst cookies zodat je beter kunt vinden wat je zoekt.

We bewaren je voorkeuren. Zo vind je makkelijk jouw droomvakantie en krijg je alleen relevante advertenties te zien.