Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Kroatië bij :

Hoe er te komen per vliegtuig, auto, bus, trein

Per auto
De snelste route per auto is via Duitsland en Oostenrijk (Vignet verplicht). Afhankelijk van de eindbestemming kunt u Kroatië direct via Slovenië bereiken of voor West-Istrië via Italië.
Per vliegtuig
De nationale luchtvaartmaatschappij Croatia Airlines voert directe vluchten uit tussen Amsterdam en Zagreb en in de zomermaanden ook naar Pula, Zadar, Split en Dubrovnik. De vliegtijd bedraagt een kleine twee uur. Voor Istrië kun je ook met Adria Airways vliegen naar Ljubljana. Andere luchtvaartmaatschappijen die op Kroatië vliegen zijn onder andere Lufthansa, Air France, Aeroflot, British Airways.
Per bus
Eurolines rijdt 1 á 2 maal per week naar diverse bestemmingen in Kroatië. In de zomermaanden rijden diverse touroperators naar Istrië.
Per boot
Internationale routes naar Kroatië zijn er vanuit Igoumenitsa (Griekenland) en Ancona (Nederland). Tussen de diverse eilanden en kustplaatsen in Kroatië worden veerdiensten onderhouden door ferrymaatschappij Jadrolinija.
Per trein
Vanuit Nederland zijn er geen directe treinverbindingen met Kroatië. Via Duitsland, Oostenrijk en Slovenië zijn er verbindingen met Rijeka en Zagreb.

Reizen in het land zelf

Er zijn regelmatig vluchten van Zagreb naar Brac, Dubrovnik, Pula, Split en Zadar. Kroatie heeft een goede busverbindingen en de kaartjes hebben een redelijke prijs. Ook kan je met de trein reizen, je reist dan iets comfortabeler en goedkoper, alleen duurt het langer.

Reisdocumenten

Een geldig paspoort. Hoewel veel Nederlandse toeristen met een identiteitskaart Kroatië binnen komen, is een identiteitskaart geen officieel legitimatiebewijs om het land te betreden. Of raadpleeg de ambassade van Kroatië, tel. 070-3633014 of het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Republiek Kroatië (tel.: +385 (0)1 4569 018); [email protected];

Dounaneformaliteiten

De douaneformaliteiten van Kroatië voldoen aan de standaarden van de landen van de Europese Unie. Vreemde valuta mogen vrij worden in- en uitgevoerd; de inheemse valuta tot een waarde van 2.000 kn. Waardevolle professionele en technische apparatuur dient aan de grens te worden aangegeven. Honden en katten vergezeld van hun eigenaars dienen in het bezit te zijn van een internationaal certificaat van een officiële dierenarts waarin vermeld staat dat sinds de vaccinatie tegen hondsdolheid niet minder dan 15 dagen en niet meer dan zes maanden zijn verstreken. Er is belastingteruggave aan buitenlandse staatsburgers voor goederen die meer hebben gekost dan 500 kn en vermeld worden in het formulier "Porezni cek" (Tax cheque) bij verlating van het land. Inlichtingen: Douanebestuur van de Republiek Kroatië (tel. 00385 (0)1 6102 333), www.carina.hr.

Betalen in het land

Om u een indicatie te geven van de waarde van de valuta van Kroatië, hebben we hier de koers vermeld die op 1-1-2005 totstandkwam.
10 Kroatische Kuna = 1,35 euro
Biljetten en munten
Munteenheid in Kroatië is de Kroatische Kuna (HRK) verdeeld in 100 lipa. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 100, 200, 500 en 1.000 Kuna. Daarnaast zijn er munten van 1, 2 en 5 Kuna en van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 lipa.
Wisselen in Nederland is niet verstandig i.v.m. hogere koersen. U kunt geld wisselen aan de grens of bij banken, wisselkantoren of hotels in Kroatië. Er bestaat nauwelijks koersverschil bij de diverse instellingen. Het is echter ook mogelijk om Travellercheques mee te nemen, welke in vrijwel elke valutasoort te koop zijn én inwisselbaar. U heeft daarvoor wel een geldig paspoort nodig. Ook zijn er steeds meer pinautomaten te vinden.
Creditcards
American Express, Diners Club, Visa en Mastercard/Eurocard worden geaccepteerd in de meeste hotels, restaurants en winkels.
Pinnen
Met de Nederlandse bank- en giropassen kunt u bij ruim 870 geldautomaten met het Maestro logo geld opnemen. Er zijn maar weinig winkels waar u met pinpas/pincode kunt betalen.

Inentingen en gezondheid

Voor alle reizigers naar Kroatië worden de inentingen tegen hepatitis A en DTP aanbevolen. Daarnaast dienen reizigers een persoongebonden advies aan te vragen om erachter te komen of meerdere intentingen gewenst zijn.

Uw specifieke reisbestemming, verblijfsduur, het soort reis, de activiteiten, uw gezondheid en uw leeftijd bepalen uiteindelijk welke vaccinaties en maatregelen u dient te treffen. Het is daarom belangrijk u altijd persoonlijk te laten adviseren door een deskundige. Dit is extra van belang als u zwanger bent, als u gezondheidsproblemen heeft, als u langer dan 3 maanden gaat reizen, of als u op reis bijzondere risico's loopt door activiteiten of beroep.

Informatie over eventueel benodigde vaccinaties kunt u krijgen via het landelijk coördinatiecentrum reizigersadvisering op internet lcr.nl. 
Tevens raden wij u aan informatie in te winnen bij uw plaatselijke GGD.

www

Tijdsverschil

Kroatië ligt in dezelfde tijdzone als Nederland, er is dus geen tijdverschil.

Nationale feestdagen

1 januari Nieuwjaarsdag
6 januari Driekoningen, Pasen
1 mei Dag van de Arbeid, Sacramentsdag
22 juni Dag van de Antifascistische Strijd
25 juni Nationale feestdag: Statehood day
5 augustus Dag van de overwinning en nationale dankzegging
15 augustus Maria Hemelvaart
8 oktober Onafhankelijkheidsdag
1 november Allerheiligen
25 en 26 december Kerstmis

Openingstijden

Banken
Ma t/m vr 8-19 u en za 8-14 u.
Postkantoor
Ma t/m vr. 7-19 u, in kleinere plaatsen 7-14 u. Sommige postkantoren zijn tussen de middag gesloten. In grotere steden en toeristische plaatsen zijn bepaalde postkantoren op za en zo tot 22 u open.
Winkels
Winkels zijn doorgaans geopend ma t/m vr 8-20 u., za en zo 8-14 u. Tijdens het hoogseizoen zijn de openingstijden vaak ruimer.

Elektriciteit

220V, 50 Hz

Water

Water uit de kraan is overal in Kroatië drinkbaar.

Alarmnummers

EHBO: 94
Brandweer: 93
Politie: 92

Bellen vanuit en naar het land

Het goedkoopste belt u met een telefoonkaart. Telefooncellen zijn overal aanwezig. Telefoonkaarten zijn te koop bij kiosken, tankstations, postkantoren e.d. U kunt ook vanuit uw hotel bellen, maar dat is vaak duurder.

Ambassades, consulaten en verkeersbureaus

Informatie voor consumenten: 0900-20 22 102
Kijk op het Kroatischverkeersbureau voor meer informatie