Bekijk de beste prijzen

De meeste bezoekers vonden de beste prijs voor Indonesië bij :

Hoe er te komen per vliegtuig, auto, bus, trein

Meerdere luchtvaartmaatschappijen waaronder Garuda, KLM, Lufthansa en Singapore Airlines vliegen rechtstreeks vanuit Europa naar Java, Bali en Noord-Sumatra.
Maakt men een stop-over in Bangkok of Singapore, dan zijn er een paar maal per dag vluchten naar Indonesië. Vanuit Amsterdam is er ook een rechtstreekse chartervlucht naar Bali. De gemiddelde reisduur naar Jakarta bedraagt ca. 15 uur.De gemiddelde reisduur naar Denpasar bedraagt ca. 19 uur.

Reizen in het land zelf

Houd er rekening mee dat de bussen niet zo comfortabel zijn zoals in Nederland.
De fietsriksja of tuktuk is het vervoermiddel bij uitstek in de stad. Een ritje kost gemiddeld € 1,50. Het is verstandig om, voordat u instapt, de ritprijs af te spreken. Dit om onaangename misverstanden te voorkomen. Taxi’s vindt u alleen in de grote steden. Het is verstandig om de taxi via de hotelreceptie te bestellen. Ook hiervoor geldt: van tevoren de prijs afspreken! Het huren van een auto raden wij af. Verder beschikt Indonesië over een goed spoorwegennetwerk, stadsbussen, Intercitybussen en vele minibusjes. Ook worden er veel binnenlandse vluchten uitgevoerd.
Het verkeer in de grote steden kan het beste worden vergeleken met een mierenhoop. Auto’s, brommers, fietsen, bussen, ossekarren, tuktuks, becaks, bemo’s, riksja’s en voetgangers bepalen het straatbeeld. Er wordt links gereden en een claxon is absoluut noodzakelijk! Het wegdek in sommige steden is niet van optimale kwaliteit. Er is gewoonweg geen geld om dit te fatsoeneren en bovendien spoelen in de regentijd complete stukken asfalt weg.

Reisdocumenten

Men dient in het bezit te zijn van een paspoort dat na vertrek uit Indonesië nog minstens 6 maanden geldig is. Daarnaast moet men een retourticket kunnen overleggen of een ticket naar een verdere bestemming. Bij aankomst krijgt men een visum dat maximaal 60 dagen geldig is.

Betalen in het land

De nationale munteenheid in Indonesië is de Rupia. De biljetten zijn allemaal even groot. De kleuren zijn echter bij elk bedrag verschillend. Voor 1 Euro krijgt u ongeveer 13559 Rupia (koers op 13-05-05).

Contant geld en reischeques
U kunt prima geld uit de geldautomaten halen, waardoor steeds mínder mensen gebruik maken van travellers cheques. Wij raden u tevens aan om een kleine hoeveelheid contant geld in euro's of dollars (let op: geen scheuren of vouwen of ouder dan seriejaar 1999) mee te nemen. Deze kunt u makkelijk wisselen bij hotels, postkantoren en banken (hoewel deze in de regel wat vroeger sluiten.) In toeristencentra staan de wisselkantoren op elke straathoek. De koers van de grote hotels is meestal slechter. Indonesië is een zeer goedkoop land. U kunt er voor veel minder geld dineren of lunchen dan in Nederland, en ook de drankjes (vooral fruitsappen) zijn er goedkoop. Alle geïmporteerde dranken (sterke drank en wijn) zijn echter enorm duur. U kunt ook voor leuke prijsjes de mooiste souvenirs kopen, maar laat u niet oplichten en ding af! Overgebleven Rupiah kunt u op de luchthaven terugwisselen naar Amerikaanse dollars. Let erop dat uw wat geld overhoudt voor de vertrekbelasting!

Bankpassen en creditcards
Pinnen kunt u in de meeste grote steden, zowel in Java, Bali als Sumatra. En u kunt in veel gevallen met uw creditcard gebruik maken van geldautomaten in Indonesië.Indien u onderweg gebruik maakt van uw creditcard of uw pinpas is het van het grootste belang dat u uw pas of kaart niet uit het oog verliest. Het komt helaas maar al te vaak voor dat de gegevens van uw kaart gekopieerd worden en dat daarna betalingen worden verricht met uw creditcard of uw pinpas. Let er daarom op dat niemand uw pincode kan afkijken als u betaalt of geld opneemt met uw pinpas. Frauderen met creditcards is niet altijd uit te sluiten en elke creditcard maatschappij is daarvoor verzekerd, maar door alert te zijn kunt u een heleboel problemen voorkomen.

Inentingen en gezondheid

Officieel is voor een bezoek aan Indonesië geen vaccinatie verplicht. Wel wordt een aantal vaccinaties aangeraden. In het algemeen worden aanbevolen: DTP en Hepatitis. Daarnaast wordt voor verblijf op Sumatra het gebruik van malaria-tabletten soms aanbevolen.Voor informatie omtrent vaccinaties raden wij u aan contact op te nemen met uw plaatselijke GG&GD of uw huisarts.
Op de website van het Lcr kunt u uitgebreide informatie over vaccinaties krijgen.

Elektriciteit

220 volt met gewone stekkers. Daar de stroom nogal eens uitvalt en het vaak een paar minuten duurt voordat wordt overgegaan op eigen stroomgenerator van een hotel wordt aangeraden een zaklamp mee te nemen.

Alarmnummers

Politie 110

Bellen vanuit en naar het land

Het internationale toegangsnummer van Indonesië is: 00 62. Vanuit Indonesië naar Nederland bellen: 00 31
Op de postkantoren en hotelrecepties kan men rechtstreeks naar Nederland bellen, in de hotels rekent men een behoorlijke toeslag voor bemiddelingskosten.

Klimaat

Indonesië heeft een tropisch klimaat met een hoge luchtvochtigheidsgraad. De gemiddelde temperatuur ligt in het hele land rond de 26 graden.’s Nachts koelt het in het laagland nauwelijks af, maar in de bergen kan het ’s nachts aardig koud worden. De meeste delen van het land kennen een droge en een natte periode, dit is afhankelijk van de moesson. Op Sumatra en Kalimantan is de neerslag die over het jaar valt, verdeeld. Terwijl het tussen Zuid-Sumatra en Timor in december, januari en februari regent. Naarmate men verder oostwaarts trekt wordt de hoeveelheid regen minder.
De beste reistijd voor Indonesië is tijdens de Europese zomermaanden, helaas is dit ook het hoogseizoen.

Taal

De officiële taal is het Bahasa Indonesia. Verder wordt er veel Engels gesproken en in sommige steden spreken de oudere mensen vaak nog Nederlands. Er worden ook nog steeds veel regionale talen gesproken, maar wil men carrière maken dan dient men het Bahasa goed te beheersen.

Ambassades, consulaten en verkeersbureaus

Indonesische Ambassade
Tobias Asserlaan 8
2517 KC Den Haag
Tel 070-3108100.

Nederlandse Ambassade in Jakarta
Tel 00-62-21-5251515.

Indonesisch Verkeersbureau
3-4 Hanover Street
WIR 9HH London,
Tel 00-44-171-4930030/4930334

Nationale feestdagen

25 december Kerstmis
1 januari Nieuwjaarsdag
17 augustus Onafhankelijkheidsdag (1945)
In april Het Balinees Nieuwjaar (straatverbod)
en er zijn Islamitische feestdagen zoals het begin van de Ramadan en het einde hiervan; en het drie dagen durende offerfeest.

Tijdsverschil

Het is in Indonesië 6 tot 8 uur later ten opzichte van de Nederlandse wintertijd, in de zomer is dat 5 tot 7 uur.

Openingstijden

In het algemeen zijn de winkels dagelijks tot ca. 21.00 uur geopend. Banken zijn over het algemeen open van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 14.00 uur.
Overheidskantoren zijn gewoonlijk van maandag tot en met donderdag geopend van 08.00 tot 15.00 uur, op vrijdag van 08.00 tot 11.30 uur en op zaterdag van 08.00 tot 13.00 uur. De openingstijden kunnen van plaats tot plaats verschillen.

Musea zijn vaak op maandag gesloten. Openingstijden 09.00-14.00 uur. Ter plaatse altijd even informeren.

Kledingadvies

Aangezien in de bergen de nachten koud kunnen zijn, is het aan te raden een trui en/of windjack mee te nemen.
Omdat Indonesië gedeeltelijk Islamitisch is, is het ook verstandig om een hoofddeksel en bedekkende kleding mee te nemen. (armen en knieën moeten bedekt zijn)

Water

Uitsluitend gebotteld water drinken.
"Rauw" water 10 minuten laten koken.