Goed nieuws! Zoover heeft alle vouchers uitbetaald. Boek je vakantie met geldteruggarantie!

Corona maatregelen per land

Actueel overzicht corona maatregelen per land

Corona-maatregelen per land

Maatregelen vliegvakanties

Vanaf 29 december is het verplicht om bij terugkomst in Nederland een negatieve coronatest te tonen die niet ouder is dan 72 uur. Per 23 januari 2021 geldt dat reizigers uit een hoog risicogebied naast een negatieve PCR-test ook een negatieve sneltest moeten laten zien die maximaal 4 uur oud is bij het aan boord gaan van het vliegtuig of de veerboot naar Nederland. Daarbij komt er per 15 mei een quarantaineplicht voor mensen die vanuit een hoog risicogebied naar Nederland reizen. De quarantaine duurt in principe tien dagen, maar kan verkort worden tot vijf dagen als iemand op de vijfde dag een coronatest laat doen en een negatieve uitslag heeft. 

Het RIVM verplicht alle reizigers die per vliegtuig naar een bestemming afreizen om binnen 24 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring

in te vullen. Dit formulier is verplicht voor zowel de heen- als terugreis. Let op dat deze eis vanuit de Nederlandse overheid is opgesteld. Zo kan het voorkomen dat je ook vanuit het bestemmingsland een gezondheidsverklaring moet invullen. We raden aan om alle benodigde documenten voor je reis 2 keer te printen zodat je voor zowel de heen- als terugreis goed bent voorbereid.

Vlieg je met KLM, Corendon, TUI, Transavia of Easyjet? Dan vul je de RIVM gezondheidsverklaring in tijdens het online inchecken. Je hoeft dan geen formulier te printen. 

Disclaimer corona-maatregelen

We doen ons best om de corona-maatregelen zo goed mogelijk in de gaten te houden. Maar omdat de omstandigheden en regels zo frequent veranderen kunnen we niet garanderen dat de informatie altijd actueel is. Daarbij is de informatie van toepassing op de huidige situatie, dit kan veranderen ten tijde van je vertrekdatum. Aan deze informatie kunnen dan ook geen rechten ontleend worden. We raden aan om altijd de website van de luchtvaartmaatschappij en het Ministerie van Buitenlandse Zaken  in de gaten te houden. 

Overzicht per land:

Spanje
Griekenland
Turkije
Italië
Aruba, Bonaire & Curaçao
Frankrijk
Duitsland
Egypte
Oostenrijk
België
Portugal
Kroatië

 

Spanje (laatste update: 12 februari 2021)

Voorbereiding 

Spanje heeft op dit moment code oranje, dit houdt in dat je alleen voor noodzakelijke reizen naar Spanje (inclusief de Balearen en de Canarische Eilanden) mag reizen. Voor een vakantie naar de Canarische Eilanden is het per 14 november verplicht om in het bezit te zijn van een negatieve PCR test. Voor een vakantie naar de rest van Spanje is een negatieve PCR-test verplicht vanaf 23 november. De PCR-test mag niet ouder zijn dan 72 uur en is verplicht voor iedereen boven de 6 jaar.  Als je naar Spanje reist met het vliegtuig of de boot moet je bij aankomst ook (de QR-code van) een ingevuld "Health Control Form" tonen. Deze is in de vullen via een speciale website van de Spaanse regering of via de App SpTH (SpainTravelHealth)

Op bestemming 

Spanje heeft de noodtoestand uitgeroepen voor het hele land met uitzondering van de Canarische Eilanden. De Spaanse nationale en regionale overheid kunnen zelf maatregelen treffen zoals het beperken van de bewegingsvrijheid binnen een regio. Daarbij geldt er voor het hele land - met uitzondering van de Canarische Eilanden - een avondklok van 23:00 - 06:00 uur. De autonome regio’s hebben de mogelijkheid om deze avondklok met een uur te verschuiven. 

In Spanje geldt daarbij de regel dat je 1,5 meter afstand moet houden van andere mensen. Ook is het dragen van een mondkapje verplicht in de openbare ruimten, dus ook op het strand, in het openbaar vervoer en zelfs in de auto als je met inzittenden uit verschillende huishoudens reist. Mondkapjes zijn verplicht boven de 6 jaar. Je hoeft geen mondkapje te dragen tijdens het sporten in de buitenlucht en activiteiten waarbij je geen mondkapje kunt dragen zoals eten in een restaurant. In restaurants geldt een maximale groepsgrootte van 6 personen. Reserveren is niet verplicht, maar wordt aanbevolen. De bovenstaande maatregelen gelden voor heel Spanje maar autonome regio’s hebben de bevoegdheid om zelf maatregelen te treffen. Zo kunnen er in een specifieke regio ook andere maatregelen van kracht zijn. Controleer voor vertrek of er extra maatregelen gelden in de regio van je vakantiebestemming. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice, we helpen je graag! 

Bij thuiskomst 

Na een vakantie op het vasteland van Spanje, de Balearen (Ibiza, Mallorca, Menorca en Formentera) of de Canarische Eilanden dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Griekenland (laatste update: 19 april 2021)

Griekenland heeft momenteel code oranje, dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reizigers die naar Griekenland reizen, moeten vanaf dinsdag 10 november een negatieve PCR-test overleggen die niet later dan 72 uur voor binnenkomst is afgenomen. Ook blijft het noodzakelijk om een PLF formulier (passenger locator form) in te vullen. Deze moet je uiterlijk 48 uur voor aankomst digitaal ingevuld hebben via deze site. Zonder E-PLF in de vorm van een QR-code heb je geen toegang tot de vlucht.

Sinds 19 april 2021 hoeven inwoners van o.a. de EU niet meer in quarantaine bij aankomst in Griekenland mits ze voldoen aan de volgende criteria:
  • Je bent in het bezit van een negatieve PCR die maximaal 72 uur oud is.
  • Je hebt alle twee de vaccinaties gehad waarbij de laatste vaccinatie minstens 14 dagen voor vertrek is geïnjecteerd. Je dient in het bezit te zijn van een vaccinatiebewijs in het Engels.

Op bestemming

Op dit moment is er in Griekenland een avondklok van kracht tussen 21:00-05:00.

Naar buiten gaan is alleen toegestaan voor specifieke redenen. Als je naar buiten gaat ben je verplicht een sms te versturen met opgave van de reden. Lees

hier

om welke redenen je naar buiten mag en hoe je de sms dient op te stellen. Daarbij is het dragen van een mondkapje verplicht vanaf 3 jaar, in de openbare buiten- en binnenruimten. Je riskeert een boete van €300,- wanneer het mondkapje niet gedragen wordt.

Je dient overal 1,5 meter afstand te houden. Verder zijn alle winkels in Griekenland gesloten behalve winkels die levensmiddelen verkopen, apotheken, banken en benzinestations. Ook zijn ook alle musea, bioscopen, archeologische plekken en themaparken gesloten. De horeca is gesloten maar afhaal- en bezorgservice is toegestaan. 

Bij thuiskomst 

Na een vakantie in Griekenland dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Turkije (laatste update: 17 maart 2021)

Op dit moment is voor Turkije code oranje afgegeven. Dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Ook moet je bij aankomst in Turkije in het bezit zijn van een negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 72 uur. Dit is een eis voor passagiers vanaf 6 jaar en geldt ook voor passagiers met een transfer/transit in Turkije. Ook moet je je

sinds 15 maart 2021 voor vertrek online registreren bij de Turkse overheid.

Op bestemming 

In Turkije is een avondklok ingesteld. Doordeweeks mag je tussen 21:00 en 05:00 niet naar buiten. In het weekend mag je helemaal niet naar buiten behalve voor bijvoorbeeld een bezoek aan de supermarkt (beperkte openingstijden). In het openbaar vervoer worden mensen jonger dan 20 jaar en ouder dan 65 jaar geweerd. Ook dien je in Turkije 2 meter afstand te houden tot elkaar. Daarbij bieden sommige hotels verschillende faciliteiten zoals een disco en wellnessfaciliteiten beperkt of niet aan.

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Turkije dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Italië (laatste update: 12 februari 2021)

Italië heeft code oranje, dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Momenteel dienen alle reizigers die vanuit Nederland of België een noodzakelijke reis naar Italië maken in het bezit te zijn van een negatieve COVID-test. Deze test mag niet ouder zijn dan 72 uur bij aankomst in Italië of er dient een COVID-test gedaan te worden op de luchthaven of binnen 48 uur na aankomst bij de lokale GGD. Reis je met de auto en heb je geen negatieve COVID-test bij je? Meld je dan binnen 48 uur bij de lokale GGD. Reis je naar Sicilië dan moet je je bij de lokale autoriteiten registreren. Tijdens de vlucht naar Italië is het verplicht om een medisch mondkapje te dragen, stoffen mondkapjes zijn niet toegestaan.

Op bestemming 

In Italië is er een avondklok van kracht tussen 22:00 - 05:00 uur. Er gelden beperkte openingstijden voor horeca, maximale groepsgroottes op openbare plekken en een aangepaste dienstregeling voor het OV. In heel Italië is het dragen van een mondkapje verplicht vanaf 6 jaar, zowel in de openbare binnenruimtes als in de buitenlucht. Daarbij dien je 1 meter afstand te houden en is het dragen van handschoenen in sommige winkels verplicht. Ook dienen alle reizigers dit

ingevulde formulier bij zich te hebben. Daarbij adviseert de Italiaanse overheid om deze appte downloaden om het opsporen van besmettingen te ondersteunen. 

Er zijn strengere maatregelen om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. De Italiaanse regering heeft op basis van de gezondheidsrisico’s de regio’s ingedeeld in 3 risicogebieden (geel-oranje-rood). Deze kleurindeling is anders dan de kleurcodering reisadvies). Hoe hoger de gezondheidsrisico’s, hoe strikter de maatregelen. Controleer voor vertrek of er extra maatregelen van kracht zijn op je bestemming. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice, we zoeken het graag voor je uit. 

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Italië dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Aruba, Bonaire & Curaçao (laatste update: 19 april 2021)

Aruba

Het reisadvies voor Aruba is op 16 december aangepast naar code oranje, je mag dus alleen voor noodzakelijke reizen naar Aruba. Reis je naar Aruba, dan moet je voorafgaand aan de reis een speciale immigratiekaart (ED card) aanvragen bij de immigratiedienst van Aruba. Daarbij is het voor reizigers vanaf 15 jaar ook verplicht om in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test, deze kan je van te voren regelen (maximaal 72 uur voor vertrek) of bij aankomst op de luchthaven laten afnemen. Ook dien je een speciale Aruba Visitors Insurance  te nemen. Lees hier meer informatie over de specifieke vereisten voor Aruba

Op bestemming 

Op Aruba zelf dien je 1,5 meter afstand te houden van andere mensen. Ook is het verplicht om een mondkapje te dragen in alle openbare gebouwen, winkels, hotels, taxi’s en openbaar vervoer. Om samenscholing tegen te gaan, is het ’s avonds niet toegestaan naar bepaalde publieke plekken (zoals stranden) toe te gaan. Dit geldt vanaf 19:00 uur. 

Veel bars zijn gesloten en voor restaurants geldt een maximum gezelschap van 2 personen. Hier geldt een uitzondering voor kinderen onder de 12 jaar. Daarnaast geldt een sluitingstijd van 21:00. Sociaal huisbezoek, ook bij familie, is niet toegestaan.

Van 22:00 – 05:00 geldt een avondklok en mag je niet buiten zijn.

Bij thuiskomst

Bij terugkeer vanaf Aruba in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine, ook hoef je geen negatieve PCR-test en geen negatieve sneltest te overleggen. 

Bonaire 

Het reisadvies voor Bonaire is op 16 december aangepast naar code oranje, dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reizigers vanaf 13 jaar en ouder moeten bij vertrek naar Bonaire in het bezit zijn van een negatieve NAAT (PCR)-test van maximaal 24 uur oud. Als je deze niet hebt, dan moet je in het bezit zijn van een negatieve NAAT (PCR)-test die maximaal 72 uur oud is én in het bezit van een negatieve sneltest die maximaal 24 uur oud is.  Kan je bij aankomst op Bonaire geen negatieve uitslag laten zien dan moet je op eigen kosten 10 dagen in quarantaine op een door de gezaghebber aangewezen locatie. Daarbij dien je bij aankomst ook in het bezit te zijn van een ingevulde gezondheidsverklaring, dit mag zowel in geprinte of digitale vorm. Ook zijn reizigers verplicht om een reisverzekering af te sluiten inclusief dekking voor medische kosten in het buitenland.

Op bestemming 

Sinds 18 maart is er op Bonaire een lockdown van kracht. Er geldt een avondklok van 21:00 tot 4:00 uur. Verder mag er geen alcohol verkocht worden in bars en restaurants, wel bieden restaurants eten om af te halen aan. Het is tijdens de lockdown verboden om groepsporten te beoefenen. Op Bonaire dien je 1,5 meter afstand te houden van andere mensen en is het dragen van een mondkapje verplicht voor zowel volwassenen als kinderen indien de social distancing regels niet gerespecteerd kunnen worden. 

Bij thuiskomst 

Bij terugkeer vanaf Bonaire in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine, ook hoef je geen negatieve PCR-test en geen negatieve sneltest te overleggen. 

Curaçao 

Het reisadvies voor

Curaçao is aangepast naar code oranje. Dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reizigers moeten voorafgaand aan de reis een “Public Health Passenger Locator Card” en immigratiekaart invullen via deoverheidssite van Curaçao. Daarbij dien je in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test die niet ouder mag zijn dan 72 uur. Ook moeten binnenkomende passagiers, drie dagen na aankomst een antigeentest laten afnemen. Mocht deze positief zijn dan volgt een verplichte isolatie.
Let op: uitgezonderd kinderen kinderen onder de 7 zonder verschijnselen + passagiers die dezelfde dag nog terugkeren.

Daarbij zijn reizigers verplicht om in het bezit te zijn van een reisverzekering met dekking voor medische kosten in het buitenland. Om de zorg op Curaçao te ontlasten worden Nederlanders die niet op Curaçao wonen verzocht om Curaçao met de eerste volgende mogelijkheid te verlaten als hun verblijf niet noodzakelijk is. Dit is tenminste het geval tot 15 april 2021. 

Op bestemming 

Sinds woensdag 24 maart is er op Curaçao een lockdown van kracht. Accommodaties blijven geopend je mag echt alleen overdag de openbare weg op voor essentiële boodschappen. Ook voor huurauto's geldt plachi di dia: o.b.v. het kenteken mag je 2 dagen per week de weg op, maar alleen voor essentiële boodschappen. Verder is het niet toegestaan om op straat te zijn.  Horeca en privéstrand van resorts blijven open volgens vergunning maar alleen voor eigen gasten. Restaurants mogen een bezorgservice aanbieden tot 18:00 uur.

Verder is er op Curaçao een avondklok ingesteld die om 19:00 uur ingaat tot 04:30. Er geldt een samenscholingsverbod voor groepen groter dan 25 personen. Daarbij dien je op Curaçao 2 meter afstand te houden. Is dit niet mogelijk? Dan is het dragen van een mondkapje verplicht voor zowel volwassenen als kinderen. Verder zijn vitale etablissementen zoals apotheken, supermarkten en tankstations geopend tot 18:00 uur. 

Bij thuiskomst

Bij terugkeer uit Curaçao in Nederland hoef je NIET in thuisquarantaine te gaan, hoef je geen negatieve PCR-test en geen negatieve sneltest te overleggen.

 

Frankrijk (laatste update: 8 april 2021)

Het reisadvies voor Frankrijk is momenteel code oranje, niet-noodzakelijke reizen naar Frankrijk zijn niet toegestaan. Voor een reis naar Frankrijk met het vliegtuig, auto, bus of met de trein dien je in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test. Frankrijk heeft sinds 31 januari de grenzen gesloten voor reizigers van buiten de EU. 

Op bestemming 

In heel Frankrijk geldt een avondklok tussen 19:00 - 6:00. Er wordt vaak en streng gecontroleerd. Op dit moment zijn alleen de noodzakelijke winkels geopend. Horeca, musea en andere attracties zijn gesloten. Ook alle skiresorts zijn dicht. Houd rekening met strenge gezondheidsmaatregelen in de winkels die wel geopend zijn. Er geldt in heel Frankrijk een verbod op samenscholing, zowel in het openbaar als in de privésfeer. Alleen samenkomsten binnen de gezinssfeer zijn toegestaan (maximaal 6 personen, kinderen tot 12 jaar niet meegerekend). Ook is in heel Frankrijk het dragen van een mondkapje verplicht in besloten (publieke) ruimten. In veel plaatsen is het dragen van een mondkapje ook buiten verplicht. De mondkapjes zijn verplicht voor kinderen vanaf 11 jaar. Daarbij dien je in Frankrijk 1 meter afstand te houden tot andere mensen. Het is niet toegestaan om buiten een straal van 10 kilometer buiten je woning te reizen, zonder een geldige verklaring.

Bij thuiskomst 

Wil je Nederland inreizen vanuit Frankrijk? Dan heb je in veel gevallen een negatieve COVID-19 PCR-testuitslag (vliegtuig, schip, trein en bus) en een negatieve sneltest uitslag (vliegtuig en schip) nodig om naar Nederland te kunnen reizen. Na een vakantie in Frankrijk dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Duitsland (laatste update: 08 april 2021)

Op dit moment geldt er voor Duitsland een negatief reisadvies (code oranje), alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reis je vanaf dinsdag 6 april naar Duitsland, dan is het verplicht om je vooraf op COVID-19 te laten testen. Dit mag niet eerder dan 48 uur voor vertrek en geldt ook voor reizigers met de auto en de trein. 

Op bestemming

Bij aankomst in Duitsland is het verplicht om 10 dagen in quarantaine te gaan. Op de 4e quarantainedag kan de reiziger een PCR-Covid-19-test laten afnemen. Als deze test een negatieve uitslag heeft dan mag de reiziger de quarantaine opheffen. De lockdown in Duitsland is verlengd tot tenminste 8 maart. Dit houdt in dat onder andere toeristische overnachtingen en activiteiten tot ten minste 8 maart niet zijn toegestaan. Daarbij dienen zowel volwassenen als kinderen een medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, openbare gebouwen, horeca en winkels. Op dit moment zijn alle horecagelegenheden, theater- en concertgebouwen en bioscopen gesloten. In Duitsland dien je daarbij 1,5 meter afstand te houden tot andere mensen. Voor sommige deelstaten gelden extra maatregelen, check dit voor vertrek. Kom je er niet uit? Neem dan

contact op met onze klantenservice. We helpen je graag! 

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Duitsland dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Egypte (laatste update: 12 februari 2021)

Egypte heeft momenteel een negatief reisadvies (code oranje en op sommige plekken code rood), alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Bij aankomst in Egypte moet je verplicht een negatieve PCR-test tonen. Deze is verplicht voor iedereen boven de 6 jaar en mag maximaal 72 uur oud zijn. De PCR-test uitslag moet in het Engels of Arabisch zijn. Ook moet je bij aankomst een ingevuld en ondertekend “Declaration Form” bij je hebben, waarin je onder andere verklaart geen symptomen van het coronavirus te hebben en informatie geeft over je verblijfgegevens en reisverzekering.

Op bestemming

In Egypte is het dragen van mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer, winkels, winkelcentrums bij banken en overheidsinstellingen en bij particuliere instellingen. Ook dien je in de lobby van het hotel een mondkapje te dragen. Musea en archeologische plekken zijn geopend, maar met beperkte capaciteit. De temperatuur van gasten wordt bij binnenkomst opgenomen en alle plekken worden regelmatig gedesinfecteerd. De publieke stranden zijn gesloten maar privéstranden van hotels zijn geopend. 

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Egypte dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

Oostenrijk (laatste update 12 februari 2021)

Oostenrijk heeft een oranje reisadvies, dit houdt in dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. 

Op bestemming

Sinds 17 november is er een lockdown ingesteld in Oostenrijk. Hotels, overnachtings- en horecagelegenheden zijn tot nader order gesloten.  Skiien is alleen toegestaan voor locals. Daarbij geldt in Oostenrijk een avondklok tussen 20:00 - 06:00 uur. In Oostenrijk is het altijd verplicht om een mondkapje te dragen als er geen 1 meter afstand gehouden kan worden. Daarbij is het dragen van een mondkapje ook verplicht in horecagelegenheden, winkels, openbaar vervoer en andere openbare ruimtes. In de algemene ruimtes van je accommodatie zoals de lobby dien je ook een mondkapje te dragen. Het dragen van een mondkapje is verplicht voor iedereen boven de 7 jaar. 

Bij thuiskomst

Na een vakantie in Oostenrijk dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

België (laatste update: 19 april 2021)

Op dit moment is het reisadvies voor België code oranje. Het verbod op niet-noodzakelijke reizen van en naar België is opgeheven. Alle personen die vanuit ´rode zones´ komen zoals Nederland, en langer dan 48 uur in het land verblijven moeten moeten verplicht 10 dagen in zelfquarantaine. Op dag 1 en dag 7 na aankomst in België moet je verplicht een PCR-test laten afnemen.

Ook is in België het Passenger Locator Form

verplicht voor iedereen die vanaf 1 augustus naar België reist met een verblijf van minimaal 48 uur, ongeacht het vervoerstype. Dit formulier dien je binnen 48 uur voor aankomst ingevuld te hebben. Boetes voor het niet-invullen lopen op tot €250. Uitgezonderd zijn reizigers die met eigen vervoer naar België komen voor een verblijf van maximaal 48 uur in België of bij terugkeer na een verblijf van maximaal 48 uur in een rode zone in het buitenland.

Reizigers (vanaf 12 jaar) die niet in België wonen en die het Passenger Locator Form moeten invullen moeten een negatieve PCR-Covid-19-test meenemen. De PCR-test mag niet langer dan 72 uur voor vertrek naar België zijn afgenomen. Ook dienen reizigers die langer dan 48 uur in België willen verblijven, in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test.

Op bestemming

Er is momenteel een gedeeltelijke lockdown van kracht in België. Er geldt een avondklok tussen 24:00 en 05:00 uur en in Brussel tussen 22:00 en 06:00 uur. Daarbij dien je in België een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, op de luchthaven, in winkels en andere openbare gelegenheden waar het lastig is om 1,5 meter afstand te houden. Dit is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.  Essentiële winkels zijn geopend en voor niet-essentiële winkels moet je een afspraak maken. Cafés en restaurants zijn gesloten, je kan wel eten afhalen of bestellen tot 22 uur in de avond. Buiten mag je met een groep van maximum 4 personen zijn. 

Bij thuiskomst

Na een vakantie in België dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

 

 

Portugal (laatste update: 19 april 2021)

Portugal heeft momenteel code oranje, dit is ook van toepassing op Madeira en de Azoren. Voor vliegreizen naar Portugal (inclusief Madeira en de Azoren) dienen reizigers in het bezit te zijn van een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud. Voor Madeira kun je van te voren de testuitslagen indienen via een digitaal portaal. Als je dit niet doet ben je verplicht om bij aankomst op de luchthaven nogmaals een PCR-test af te laten nemen. 

Vul voorafgaand aan je reis het Passenger Locator Form in van de Portugese overheid.

Let op: het is voor reizigers per vliegtuig vanuit Nederland verplicht om na aankomst in Portugal 14 dagen in quarantaine te gaan. Dit kan op de verblijfsplaats of op een door de gezondheidsinstanties aangewezen locatie.

Op bestemming

Mondkapjes zijn in heel Portugal verplicht voor kinderen vanaf 10 jaar op plekken waar geen 2 meter afstand gehouden kan worden van andere mensen. Op dit moment is de noodtoestand uitgeroepen in Portugal (met uitzondering van Madeira en de Azoren). Verder gelden er extra maatregelen

voor de meeste gemeenten in Portugal. Zo is er op veel plekken een avondklok ingesteld tussen 23:00 - 05:00 uur met verbod op verplaatsingen in het openbaar. In de weekenden geldt dit tussen 13:00 - 05:00 uur.  De specifieke maatregelen kunnen per gemeente verschillen en zijn afhankelijk van het risiconiveau. Portugal heeft sinds 31 januari 2021 de landsgrens met Spanje gesloten. Alleen bij strikt noodzakelijke reizen is het toegestaan om over de grens te reizen. 

Op Madeira en de Azoren gelden andere maatregelen. Op Madeira is het verplicht om in alle openbare gelegenheden en in de buitenlucht een mondkapje te dragen met uitzondering van kinderen tot zes jaar. 

Bij thuiskomst

Als je toch een noodzakelijke reis hebt gemaakt naar Portugal, dan hoef je na een verblijf op het vasteland van Portugal of de Azoren vanaf 9 april 2021 niet meer in quarantaine in Nederland. Er is ook geen testverplichting meer voordat je terugkeert naar Nederland. Deze maatregelen gelden nog wel voor Madeira.

 

Kroatië (laatste update: 12 februari 2021)

Kroatië heeft op dit moment een negatief reisadvies (code oranje). Alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden. Reizigers die voor een noodzakelijke reis naar Kroatië gaan moeten bij aankomst in Kroatië een bewijs van een negatieve COVID-19 test tonen. De test mag bij aankomst niet ouder zijn dan 48 uur. Het is ook mogelijk in Kroatië op eigen kosten een PCR-test af te laten nemen. Je bent dan wel verplicht in quarantaine te gaan tot je een negatief testresultaat heeft ontvangen.

Op bestemming 

In Kroatië dien je binnen 1,5 meter afstand te houden van anderen en buiten 2 meter. Ook is het gebruik van mondkapjes gewenst voor zowel volwassenen als kinderen in de openbare ruimte. Bewijs van geboekte accommodatie is verplicht. Voor autovakanties wordt dit formulier aangeraden. In Kroatië zijn de winkels geopend maar moet er altijd 1,5 tot 2 meter afstand bewaard worden. Sommige winkels sluiten gedurende de dag om te desinfecteren. Ook is het in in de winkels verplicht om een mondkapje dragen. Hetzelfde geldt voor restaurants, bars en cafés. Op stranden en rondom meertjes mag je met maximaal 15 personen op 100m² plaatsnemen. Dit komt neer op iets meer dan 6m², oftewel 3×2 meter per persoon. 

Bij thuiskomst 

Na een vakantie in Kroatië dien je bij thuiskomst in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.