Hoogtepunten van Gambia

- 23 juli 2012

Hoogtepunten van Gambia

- 23 juli 2012

Dansen en muziek maken zoals alleen de Afrikanen dat kunnen. Omgeven worden door wilde dieren en een avondmaaltijd die bereid wordt op een open vuurtje. Je lijkt je in Gambia in een totaal andere wereld te bevinden, maar toch ligt deze bijzondere vakantiebestemming op slechts zes uur vliegen vanaf Nederland. Een land met grote steden, lange stranden, straatvoetbal van de hoogste plank en dieren die zomaar je pad kunnen kruisen.

De best beoordeelde plaatsen in Gambia op Zoover:

Gunjur  9,3 
Bijilo  7,7 
Kololi  7,7
Serrekunda  7,5  
Bakau  7,4

Gunjur

‘Authentiek, eenvoudig en oprecht’, zo noemt Suzy het vissersdorpje Gunjur op Zoover. Dit dorpje is één van de nog minder ontgonnen gebieden van Gambia waar je het dagelijks leven van de vissers aan je voorbij ziet trekken. Grote bezienswaardigheden vind je hier niet, het pure Afrikaanse leven des te meer. Bezoek natuurgebieden waar nog wilde dieren rondlopen, maak lange wandelingen langs de zee en bezoek de lokale dorpjes. Deze dorpjes zijn een bezienswaardigheid op zich, je moet het hier doen met marktjes en lokale winkeltjes. Ieder winkeltje is individueel en authentiek, je zult weinig verkopers vinden die hetzelfde verkopen als de buurman. ‘Het leven in Gunjur is eigenlijk om jaloers op te zijn; rustig, op een slakkengangetje maar iedereen is zo vrolijk!!’, aldus Betje op Zoover.

Bijilo

Een plek waar mooi weer zo goed als gegarandeerd is Bijilo. De gemiddelde temperatuur is hier door het jaar heen maar liefst 26oC. In deze bekende plek staan diverse hotels en resorts waar het goed toeven is. Een voordeel is dat de resorts niet ver van het stadje af staan, waardoor u zich toch onder de bevolking begeeft. Het Bijilo Forest Park laat u oogverblindende flora en fauna zien, vooral de aapjes lijken overal vandaan te komen. Neem bij dit park vooral een rondleiding van een gids, je zult je verbazen over de verhalen achter ieder dier en iedere plant. Martijn op Zoover over deze gidsen: ‘Ze zijn deskundig, enthousiast en laten je echt alles zien, met daarbij grappen en verhalen. Ga niet met een gids van straat, want dan stoot je het brood uit de mond van de gidsen in het park. Dus let daar even op.’ Daarnaast is het een prima bestemming voor een aantal stranddagen door een aangename temperatuur, rust en een heerlijke zeetemperatuur. 

Kololi

Het Gambia voor toeristen is te vinden in het uiterst sfeervolle Kololi. Intieme marktjes, gezellige strandtentjes, een prachtig zandstrand en een diepblauwe heldere zee. ’s Nachts barst in Kololi Beach het bruisende nachtleven los en is er op en rondom het strand veel te beleven. Een potje voetballen met de straatvoetballende jeugd, een dagje struinen over een lokale markt of tijdens een van de zwoele avonden de zonsondergang aanschouwen; op Kololi Beach kan het. Op Zoover wordt er veel gesproken over de vele goede restaurants, een zeldzaam gegeven in Gambia. 

Serrekunda

De plaats met de meeste inwoners van Gambia is Serrekunda. Deze stad leeft iedere minuut van de dag. Trommelende Afrikanen en willekeurige burgers die al zingend bij hen aansluiten behoren hier tot het doodgewone straatbeeld. Serrekunda staat vooral bekend om de markt. Een wirwar van smalle overdekte gangetjes leiden je langs talloze kraampjes, werkelijk alles is hier te koop. Een tip van Sylvia op Zoover: ‘Laat de taxichauffeur met je meelopen in de wirwar van donkere marktstraatjes. Je bent dan veiliger en hebt gelijk een tolk.’ Verder is dit een goede plek voor degenen die graag wat voor de arme bevolking willen doen. Geef bijvoorbeeld schrijfwaren en schriften aan een Public School of lever dingen als speelgoed af bij gezinnen die hier gemakkelijk bereikbaar zijn.

Bakau

‘Een oase van rust’, noemt een Zooverbezoeker Bakau. Het westelijk gelegen Bakau bestaat uit prachtige stranden ingesloten tussen magische rotspartijen. Dit stukje Gambia heeft een welvarende uitstraling met vele winkeltjes en zelfs supermarktjes. De vissershaven is een aanrader, al zingend zie je hier de plaatselijke vissers aan het werk. Verder is Bakau vooral bekend en geliefd om de heilige krokodillenvijver Katchikally waar men tussen de krokodillen doorloopt. Entree is hier gratis, maar vóór het verlaten van het werk wordt er verwacht dat je een bijdrage achterlaat voor het voer van de krokodillen.