Hoogtepunten van de Griekse Eilanden

- 5 september 2011

Hoogtepunten van de Griekse Eilanden

- 5 september 2011

Ruim zesduizend eilanden in de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en de Ionische Zee bestaan onder de Griekse vlag. Alle eilanden samen beslaan zelfs maar liefst 20% van de totale oppervlakte van Griekenland. Naast de enorme diversiteit aan cultuur en natuur, heerlijke stranden en de Griekse keuken maken ook de 300 zonnige dagen per jaar de Griekse Eilanden tot een topvakantiebestemming.

De best beoordeelde Griekse Eilanden op Zoover zijn:

Dodekanesos eilanden met o.a. Leros 8,8
Cycladen eilanden met o.a. Santorini 8,6
Kreta met o.a. Chania 8,6
Sporaden eilanden met o.a. Skopelos 8,6
De Ionische eilanden met o.a. Kefalonia 8,5

 

Dodekanesos eilanden

De eilandengroep met de meeste toeristische eilandjes is Dodekanesos, waartoe onder andere de populaire bestemmingen Kos, Rhodos en Karpathos behoren. Kos is hét eiland voor een fietsvakantie door een verrassend landschap en op Rhodos vindt u toeristische, maar toch Griekse gezelligheid.
Waar Kos en Rhodos bruisend en toeristisch zijn vindt u op het op Zoover zeer populaire Leros ruimte, rust en het pure Griekenland. CJ Verhoef noemt Leros op Zoover ‘een heerlijk eiland om te onthaasten met fijne strandjes, lekker eten en lieve Griekse mensen’. Op Leros komt u dan ook voor de natuur die bestaat uit vruchtbare valleien tussen groene heuvels en mooi stranden. In dit deel van de Dodekanesos eilandengroep moet u zijn voor rust, natuur en Griekse gewoontes.

Cycladen eilanden

De Cycladen worden ook wel de ‘witte eilanden’ genoemd. Deze naam heeft de eilandengroep te danken aan de krijtwitte dorpjes gebouwd tegen kale rotsen die prachtig afsteken tegen de diepblauwe zee. Griekenland zoals u het van de ansichtkaart kent. Op de Cycladen eilandengroep hangt een romantische sfeer. Geliefde eilandjes in dit deel van de zee zijn Mykonos en Santorini. Mykonos trekt toeristen vanuit de hele wereld naar de kleurrijke havens en het levendige nachtleven. Het kleinere Santorini heeft door diverse vulkaanuitbarstingen de vorm van een halve maan gekregen. De rest van het eiland is in de zee verdwenen en aan de randen van de kraters hebben bewoners later huizen, dorpen en kerken gebouwd. Deze dorpen liggen op ongeveer 300 meter hoogte en het uitzicht op de zee is onbeschrijfelijk mooi. Dé plek voor een adembenemende zonsondergang. ‘Santorini is echt een Grieks sprookje’, aldus Sharon op Zoover.

Kreta

Het grote eiland Kreta wordt gekenmerkt door uitersten. Witte zandstranden en grote bergkloven typeren de natuur. Grote steden vol Grieks temperament staan naast kleine, intieme vissersdorpjes. Het toerisme richt zich hier vooral op het bekende Chersonissos, wat ook meteen maakt dat de rest van Kreta toeristisch redelijk met rust wordt gelaten. Strijk bijvoorbeeld neer in de oude stad Chania, een Griekse stad met zowel Turkse als Venetiaanse aspecten. Op de kade aan de haven kunt u zich zo een dag vermaken, vergaap u aan de grote Venetiaanse huizen die hier staan en zoek in de avond een restaurantje op met uitzicht op de haven. Een interessant museum in Chania is het Scheepvaartmuseum in de haven met daarbij het fort wat gratis te bezoeken is. Een Zooverbezoeker tipt ‘de zeer betaalbare boottochten (met glazen bodem!)  waarbij je gratis kunt snorkelen’.

Sporaden eilanden

Weelderige groene eilanden en ruwe zandstranden, op de Sporaden eilanden vindt u een totaal ander Griekenland. Veel van de eilanden in deze groep worden aangedaan door ‘eilandhoppers’. Zo ook het culturele Skopelos. Dit eiland telt maar liefst 360 kerken. Daarnaast vindt u hier levendige folklore en traditionele Griekse bouwwerken. Ook aan natuur schiet het op Skopelos niet tekort. Naast de mooie stranden, het heldere zeewater en de ruige rotspartijen wordt het eiland nog gedomineerd door twee grote bergketens: de 660 meter hoge ‘Delfi’ en de berg ‘Palóuki’ met een top van 546 meter. Dit maakt Skopelos een perfect eiland voor wandelaars. Zo zeggen Loes en Ed op Zoover: ’We hebben urenlang gewandeld door de bloemen- en kruidengeur zonder dat je iemand tegenkwam.’

Ionische eilanden

De Ionische eilanden horen zonder twijfel ook bij Griekenland, toch doet de aanblik anders vermoeden. De eilanden hebben hier stuk voor stuk een weelderige aanblik en een cultuur die totaal verschillend is van die van de andere Griekse eilanden. De eigen cultuur komt tot zijn recht in het schitterende Corfu en de weelderige aanblik vindt u in het relatief onontdekte Zakynthos. Voor een combinatie van beiden is Kefalonia een absolute aanrader. Vind ongekende natuur bij de kustplaats Fiskardo en proef cultuur in de hoofdstad Argostoli. Het mooiste strand van Griekenland ligt zonder twijfel vlakbij Kefalonia, in Myrthos. Bezoek dit strand bij voorkeur tussen 12:00 en 14:00 in de middag: ‘Met kippenvel naar de zee staan kijken, de prachtige kleurverschillen van blauw naar blauwer, doordat de zon er rond die tijd zo mooi op staat’ schetst een Zooverbezoeker de schoonheid van Myrthos.