7 x Winterse Festivals in Europa

Redactie - 12 november 2016

7 x Winterse Festivals in Europa

Redactie - 12 november 2016

We geven het toe. Ook wij dachten bij een festival aan zomer en zon. Maar ook in de winter kom je als festivalliefhebber aan je trekken! Met bergen Zwitserse chocolade bij een gigantisch kampvuur, bijvoorbeeld. Of met cabaretiers op de sneeuwpiste. Wij vonden zeven unieke winterse festivals in Europa voor het hele gezin.

winterse-festivals-carnaval-venetie

Il Carnevale, Venetië, Italië

Voor Venetianen betekent carnaval niet die boerenkiel of dat jaarlijkse piratenpak. Hier pakken ze de boel een stukje extravaganter aan. De nauwe straatjes, de kanalen, de pleinen: alles staat tijdens Il Carnavale in het teken van kleurrijke gewaden en geheimzinnige maskers. De traditie in Venetië gaat zo’n achthonderdvijftig jaar terug en trekt miljoenen bezoekers.

Gemaskerd Bal

Probeer in de stad te zijn tijdens de officiële opening. Een kleurrijke optocht trekt dan door de straten vanaf het centrale plein Piazza San Marco. Vergeet bij dit winterse festival bovendien je extravagante masker niet in te pakken voor het Gran Ballo delle Maschere, het wereldberoemde gemaskerde bal. Behalve een masker, heb je hier trouwens ook een stevig budget voor nodig: de ticketprijzen beginnen bij zo’n vijfhonderd euro. Geen zin om zoveel geld neer te leggen? Op straat is er meer dan genoeg te beleven en te zien. Zoals straatartiesten, optochten, prachtig versierde gondola’s, muziekoptredens en vooral heel veel maskers.

Wanneer: laatste twee weken van februari (officiële opening is op zaterdag) 

winterse-festivals-amsterdam-light-festival

Amsterdam Light Festival, Amsterdam, Nederland 

Vijfenvijftig dagen lang vormen de straten en kanalen van Amsterdam het podium van een gigantisch winters lichtfestival. Artiesten vanuit de hele wereld komen naar het Amsterdam Light Festival om hun kleurrijke lichtkunst te exposeren. Denk aan felverlichte constructies die uit het water komen zetten en mysterieuze muurdecoraties in alle kleuren van de regenboog. Wil je alle vijfendertig kunstwerken bewonderen, dan kun je twee routes volgen. De inspirerende bootroute Water Colors vaart dwars door de stad. De wandelroute Illuminade kun je elke avond zelf doen en verspreiden over zoveel dagen (en chocolademelk-stops) als je maar wilt.

Wanneer: begin december tot en met half januari

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/dit-zijn-de-mooist-verlichte-steden-van-nederland/”]

winterse-festivals-fete-du-citron-menton

Fête du Citron (‘Citroenfestival’), Menton, Cote D’Azur, Frankrijk

Voor de citroenkenners onder ons is het Franse plaatsje Menton een absoluut begrip. Als je de Mentonners zelf moet geloven is hun stad namelijk de plaats waar de allereerste citroenboom ter wereld stond. Of dit nou waar is of niet, Menton heeft er in ieder geval een gezellig en geel winters festival aan over gehouden (plus een jaarlijkse oogst van zo’n 150 duizend kilo citroenen). Hoogtepunten van Fête du Citron zijn de gigantische citroensculpturen in de Tuinen van Boivès, een kleurrijke fruitparade en een enorm straatfeest vol fanfareoptochten, dansoptredens en afsluitende vuurwerkshow.

Wanneer: tweede helft van februari

[article href=”http://weblog.zoover.nl/bijzonder/10-opmerkelijke-feitjes-frankrijk/”]

winterse-festivals-winterjazz-denemarken

Vinterjazz, Denemarken

Oude kerkgebouwen, donkere jazzclubs, enorme concertzalen, bierbrouwerijen, een oude telefoonfabriek: het Deense winterse festival Vinterjazz vindt plaats op zo’n honderd podia. De locatie? Overal! Vinterjazz bezoek je in Kopenhagens hipste wijk Nørrebro maar ook in kleine havenstadjes als Køge en Lemvig of het bosrijke Silkeborg. Het festival wordt door het hele land georganiseerd. De meer dan vijfhonderd optredens worden verzorgd door jazzartiesten afkomstig uit heel Scandinavië en de rest van de wereld.

Wanneer: de hele maand februari 

winterse-festivals-snowboarden-tirol-altitude-comedy

Altitude Comedy Festival, Maryrhofen, Oostenrijk

Hoe fantastisch zou het zijn als je de eindeloos mooie skipistes van Tirol zou kunnen combineren met een gezellige Britse pubsfeer? Het Altitude Comedy Festival is de ‘Funniest Show on Snow’. En waarschijnlijk de enige plaats ter wereld waar je op de piste ingehaald kan worden door een cabaretier in een pinguïnpak. Behalve kostuum-skiwedstrijdjes zijn er avondprogramma’s vol stand-up comedy en improvisatie-optredens van (voornamelijk) Britse top cabaretiers. Met vele kilometers aan pistes om je heen is dit de ideale setting om zowel je snowboard-skills als je gevoel voor humor te testen.

Maryrhofen

Het Altitude Comedy Festival vindt plaats in Maryrhofen, een prachtig gelegen wintersportplaats die jullie een gemiddelde score van een 8,4 geven. Een van de best beoordeelde hotels hier is Hotel Berghof, een gastvrije accommodatie die volgens de recensies een goede keuken en een heerlijke sauna heeft (score: 8,6).

Wanneer: tweede week van december

winterse-festival-san-sebastian

La Tamborrada, San Sebastian, Spanje

De baai van het noord-Spaanse San Sebastian is sowieso een leuke winterbestemming. Het compacte centrum zit vol met tapasbarretjes, gezellige terrasjes en bijzondere winkeltjes. Tijdens La Tamborrada, het jaarlijkse drumfestival, komt daar nog een flinke portie levendigheid bij. Vanaf het centrale plein in de stad, Plaza de la Constitucíon, verspreidt zich vanaf middernacht een parade van drummers. Van de lokale schoolkinderen tot professionele drumensembles: heel San Sebastian slaat erop los. Dit alles om de heilige Sint Sebastiaan te eren. Het festival duurt exact vierentwintig uur, wat gezien het geluidsniveau misschien maar goed is.

Wanneer: 20 januari

winterse-festivals-geneve

L’Escalade, Geneve, Zwitserland

Een bezoek aan het Zwitserse festival l’Escalade is perfect als je tussen sinterklaas en kerst een excuus wilt hebben om heel veel chocolade te eten. De inwoners van Genève zelf vieren zo dat hun stad een aanval in 1602 overleefde. De agressieve hertog van Savoye, Charles Emmanuel I, slaagde er toen niet om de stad te veroveren. Nu, meer dan vierhonderd jaar later, wordt dit nog steeds uitbundig gevierd met een gigantische pot chocolade gevuld met marsepein (0p één of andere manier was het een traditie die aansloeg..). De festiviteiten zijn inmiddels aangevuld met een fakkeloptocht en een enorm kampvuur op het centrale plein van de stad. En, voor degenen met een schuldgevoel na al dat zoete eten: op de laatste dag vindt de jaarlijkse hardloopwedstrijd plaats.

Wanneer: 11-13 december

Heb jij een van deze festivals bezocht? We zijn benieuwd naar je review