Wintersport met kinderen

- 22 februari 2011

Wintersport met kinderen

- 22 februari 2011

Skitochten van tientallen kilometers, doorzakken in de yeti-grot om vervolgens de dag af te sluiten met diepe gesprekken rondom een kampvuur; hoezeer dit menig wintersporter ook als muziek in de oren klinkt, met een gezin krijgt een wintersportvakantie vaak een andere invulling. De lange skitochten worden vervangen voor snowtuben en in plaats van de après-ski duik je een zelfgemaakte iglo in. Zoover geeft tips voor leuke wintersportactiviteiten met het hele gezin.

Snowtuben/raften

Voor de afwisseling kun je eens op een andere manier van de berg afdalen dan op ski’s of een snowboard. Bij snowtuben suis je van de berg af in een grote met lucht gevulde tube (band) op een afgezet parcours met bochten. Wil je hetzelfde parcours afleggen met het hele gezin in één keer, dan is er de raft. Een boot waar acht personen in passen.

Snowbtuben/raften is in vrijwel alle skigebieden mogelijk.
Leeftijd: Vanaf 6 jaar

Iglo bouwen

In een samengestelde groep of als gezin ga je met een professionele gids aan de slag met het bouwen van een echte iglo. Naast veel plezier levert deze activiteit ook nog een flink staaltje teamwork op.

Professionele iglo’s bouwen kan oa. in Tirol en Frankrijk.
Leeftijd: Onder begeleiding vanaf 4 jaar.

Yeti jacht

Een leuke activiteit voor de jongste kinderen (7 tot 12 jaar) is de ‘yeti jacht’. Een ‘gerucht’ dat er een yeti is gesignaleerd zet de kinderen aan het werk. Ze gaan via sporen in de sneeuw en andere aanwijzingen op zoek naar zijn schuilplaats.

De Yeti jacht is oa. te boeken in Seefeld.
Leeftijd: 7 tot 12 jaar

Hondensledetochten

Een unieke ervaring in winterwonderland is een hondensledetocht. Na uitleg en kennismaking met de poolhonden trekken de honden je met een slee over een route door het winterlandschap.

Hondenslee tochten kun je oa. maken in Scharnitz.
Leeftijd: vanaf 12 jaar

Rodelen

Leuk voor zowel volwassen als kinderen en goed voor een avondje plezier; rodelen. Bovenaan een rodelbaan stap je alleen of als duo op een slee en daal je af op de rodelbaan vol bochten en steile stukken. Achteraf een beker chocomel of gluhwein en de rodelavond is compleet.

Rodelen kan in nagenoeg ieder skigebied.
Leeftijd: Vanaf 6 jaar (onder begeleiding)

Kids Funpark

In veel skigebieden is een heus ‘kids funpark’ uit de grond gestampt. Afgezette stukken onder aan de piste bevatten vaak een oefenpiste voor de doorzettertjes op ski’s. Ook springkussens, tunnels, sleetjes en banden liggen in het Kids Funpark opgesteld voor plezier op maat.

In ieder skigebied waar skischolen actief zijn is een Kids Funpark. Zo ook de twee Funparks in Campaccio/Compatsch die zijn onderscheiden met het gouden label voor gespecialiseerde skischolen voor kinderen.
Leeftijd: vanaf +/- 4 jaar

Kinderopvang

Wanneer je toch eens een lange skitocht zou willen maken of als je een baby mee hebt biedt kinderopvang uitkomst. Er zijn verschillende reisorganisaties die wintersportreizen aanbieden waar kinderopvang in het hotel mogelijk is.

Bijvoorbeeld Chalet.nl, Kids&Go, Pharos Reizen en Vrij Uit.
Leeftijd: vanaf 0 jaar

Sneeuwpoppen en sneeuwballen

Terug naar de sneeuwlol die altijd leuk blijft. Open een sneeuwballengevecht of rol grote sneeuwballen tot een heuse sneeuwpop. Wortel in zijn neus, knoopjes als ogen, een hoed en een bezem. Het enige wat nog rest is een leuk familiekiekje bij de samen gebouwde sneeuwpop

Gluhwein en kampvuur

Hartstikke gezellig, een vakantie met de kinderen. Volop waardevolle gezinsmomentjes maken de vakanties. Met alle mogelijke activiteiten overdag is één ding zeker; op wintersport zijn de kinderen ’s avonds hartstikke moe. Kinderen vroeg onder de wol en dan is de tijd toch nog aangebroken voor glühwein bij het kampvuur.

Wat zijn jouw wintersporttips met kinderen?