5x Carnaval In Europa

Redactie - 11 november 2016

5x Carnaval In Europa

Redactie - 11 november 2016

Alaaf! Vandaag – de elfde van de elfde om 11:11 uur – vindt de aftrap van het carnavalseizoen plaats. Een mooie gelegenheid om je digitaal mee te nemen langs onze favoriete vakantielanden en je meer te vertellen over verschillende carnavalstradities.

Carnaval, hoe is dat eigenlijk ontstaan?

Niet geheel verrassend, heeft ook carnaval van oorsprong te maken met het geloof. Van origine is het een Rooms-Katholiek volksfeest. In de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag (het begin van 40 dagen vasten) mocht je helemaal los. Van zondag tot en met dinsdagavond was het feest, maar dinsdag om middernacht was de pret over. Dan ving de vastentijd aan: 40 dagen tot aan Pasen. Je kunt je dan ook voorstellen dat carnaval vroeger een enorm vreetfestijn was, omdat dit de laatste mogelijkheid was om je buikje vol te eten voor de vastentijd. De naam carnaval komt dan waarschijnlijk ook van het Latijnse ‘carne levare’, wat het wegnemen van vlees betekent.

Carnaval in andere landen

Carnaval in Nederland

In Nederland vieren we – zomercarnaval niet meegerekend – twee soorten carnaval. Het Bourgondisch carnaval (voornamelijk in het noorden en westen van Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland en Twente) en Rijnlands carnaval (populair in het zuidoosten van Noord-Brabant en Limburg). Het Rijnlandse carnaval komt van origine uit Keulen en het Bourgondische carnaval vindt zijn origine bij de traditionele eetfeesten tijdens carnaval in de Zuidelijke Nederlanden (vooral Vlaanderen). Eén ding is duidelijk: in Nederland moet je voor de beste carnavalsfeestjes onder de rivieren zijn.

Hoe dan ook, is het één groot feest van zondag tot en met dinsdagavond. Een enorm verkleedfestijn waarbij het bier rijkelijk vloeit, waar plaatsnamen ineens anders heten en waar je je – met of zonder kids – verbaast over de prachtige carnavalswagens tijdens de jaarlijkse optocht. Op 11 november om 11:11 gaat het carnavalseizoen officieel van start. Mag jij raden welk getal wordt gezien als het getal van dwazen en gekken.

In 2017 vindt carnaval in Nederland plaats van 26 februari tot en met 28 februari. Zoals gebruikelijk valt dit middenin de voorjaarsvakantie voor Midden- en Zuid-Nederland. Menig vakantieganger zal dus tijdens carnaval naar zijn of haar vakantiebestemming afreizen.

Ga jij in de voorjaarsvakantie nog weg? Genieten van de sneeuw in Oostenrijk of zonnestralen vangen in Gran Canaria bijvoorbeeld? Vergeet dan niet om na afloop een review te schrijven.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/nieuws-onderzoek/vakantieonderzoek/voorjaarsvakantie-nederlandse-bungalow-buitenlands-hotel/”]

Carnaval in België

Carnaval in België

Ook in België wordt in 2017 carnaval gevierd van 26 tot en met 28 februari. Een weekendje Gent, Brugge of Antwerpen is misschien daarom juist dan wel extra leuk. In België wordt carnaval namelijk zo goed als overal gevierd. Ze nemen er zelfs vaak de woensdag ook nog bij. Een dag extra feest. Dat is nooit weg.

Aalst en Binche zijn échte carnavalssteden waar men flink uitpakt. In Aalst zit zelfs een carnavalskeizer. Dat word je als je 3x achtereen verkozen bent als Prins Carnaval. Het carnaval van Binche en Aalst is zo’n spektakel dat het op de lijst van UNESCO is terechtgekomen, maar ook in Stavelot en Malmedy kunnen ze er wat van! Zeker een bezoek waard dus. Denk prachtige (traditionele) kostuums en indrukwekkende praalwagens. Maar ook een Voil-Jeanettenstoet: mannen die ik vrouwenkleding rondparaderen met een kinderwagen (de Belgen noemen dit kinderkoets), inclusief haring, vogelkooi en kapotte paraplu. Een bijzonder gezicht.

In Belgisch Limburg worden zelfs stoeten georganiseerd van de zaterdag vóór carnaval tot Paasmaandag. Genoeg te zien dus!

Carnaval in Keulen

Carnaval in Duitsland

Het Rijnlands carnaval, zoals wij het dus ook in een deel van Nederland vieren, vindt zijn oorsprong – surprise, surprise – in Duitsland. Typisch Duits zijn echter de zittingen en buutreders, in Nederland ook wel bekend als tonpraters. Een tonprater is iemand die achter een biervat staat en een komische sketch opvoert. Maar ook in Duitsland betekent carnaval optochten, verklede mensen en bier.

Een dag waarop je écht in Aken, Düsseldorf, Duisburg, Keulen, Krefeld of Mainz wil zijn is Rosenmontag. De dag waarop de meest uitbundige optochten plaatsvinden. Wil je de grootste carnavalsoptocht ter wereld met eigen ogen aanschouwen? Dan boek je een paar nachtjes Keulen en zorg je dat je op Rosenmontag (27 februari 2017) langs de route staat.

In Zuid-Duitsland viert men Fasching, net als in Oostenrijk en Zwitserland. In het Zwarte Woud en Zwitserland gaan ze ’s avonds met koebellen, vuur en duivelachtige figuren de straat op. Een bijzonder – freaky – gezicht.

Carnaval in Wenen

Carnaval in Oostenrijk

In Oostenrijk kennen ze tal van verschillende carnavalstradities. Als je fervent wintersporter bent heb je wellicht weleens carnaval in Oostenrijk meegemaakt. Tijdens Faschingdienstag zul je ongetwijfeld verklede skiërs en boarders op de piste tegenkomen. En in het Tiroolse Landeck smijten ze op de eerste vastenzondag gloeiendhete houten schijven het dal in. Dat brengt geluk.

Maar carnaval heeft in Oostenrijk ook een hele chique kant. Voornamelijk de spectaculaire bals in Wenen worden geroemd. Er worden zo’n 100 bals georganiseerd, met het Opernball – waar zo’n 12.000 mensen op afkomen – als hoogtepunt. Meewalsen kan ook als toerist! Hul je in een prachtige jurk of een smaakvol pak en waan je in de wereld van keizerin Sisi en haar Franz Jozef. Dit is er echt zo eentje voor je bucketlist.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/culturele-feesten-in-europa-die-je-niet-mag-missen/”]

Carnaval in Venetië

Carnaval in Italië

Van de chique Oostenrijkse carnavalsvariant nemen we je toch ook nog even mee naar het Carnaval van Venetië, oftewel Carnivale di Venetia. Waar je met een boerenkiel en een pul bier in je hand toch vreemd aangekeken zult worden. Hier zie je de meest luxe, historische kostuums voorbijkomen en zijn de maskers minstens zo indrukwekkend. Een Venetiaans carnavalskostuum is immers niet compleet zonder extravagant masker. Als je eerder in Venetië was, weet je dat je hier niet om de maskers – die veelvuldig als souvenir verkocht worden – heen kunt.

Het carnavalsfestival van Venetië duurt 12 dagen en eindigt op vastenavond. Ook als toerist kun je hier optimaal van carnaval genieten, zelfs als je niet van plan was je in een historische outfit te hijsen.

Heb jij weleens carnaval op vakantie gevierd? Laat het ons weten in een reactie! We zouden het ook erg leuk vinden als je daar een review over schrijft.