Wintersport In Nederland: Dit Zijn Je Beste Opties

Redactie - 29 oktober 2016

Wintersport In Nederland: Dit Zijn Je Beste Opties

Redactie - 29 oktober 2016

Voor veel mensen duurt de wintersportvakantie slechts een week. Dus het is helemaal niet zo gek om vooraf al helemaal in shape te komen zodat je eenmaal in de bergen direct kunt knallen. Nederland telt zo’n 140 wintersportorganisaties waar je terecht kunt. Samen met de Nederlandse Ski Vereniging onderscheiden we vier typen trainingslocaties.

Indoor sneeuwbaan: de pure beleving
De eerste permanente sneeuwlaag in Nederland stamt uit 1995, toen Skidôme Rucphen zijn deuren opende. Ons land telt inmiddels zeven indoorhallen waar je in echte winterse temperaturen op kunstsneeuw kunt oefenen. Zowel vrij als in lesvorm.

De afdalingen zijn veelal langer dan bij outdoor mattenbanen en voelen het meest natuurgetrouw aan, maar ze zijn wel het duurst. Het draait hier dan ook vooral om de beleving, want je waant je hier soms al echt op vakantie. Vaak is er ook een funpark aanwezig waar je aan je trucjes kunt werken.

indoorsneeuwbaan

Indoor rolbaan: bootcamp techniek
Een rolbaan is een soort schuin opgestelde lopende band waarover een nat tapijt wordt gerold. De hellingsgraad en snelheid zijn aan te passen aan het niveau en de afdalingen zijn vanzelfsprekend oneindig. Je kunt op een rolbaan alleen terecht als je lessen volgt. Het biedt minder beleving en plezier dan een sneeuw- of mattenbaan, maar je kunt hier wel extra goed aan je techniek werken.

Deze intensieve trainingsvorm eist je volledige aandacht. Smokkelen is uitgesloten! Wel adviseren wij je om gebruik te maken van huurmateriaal als je hierheen gaat. Dit omdat de banen je ski’s sneller kunnen beschadigen. Warme skikleding is hier trouwens ook overbodig. Toch fijn!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/nieuws-onderzoek/doet-pistedienst-terwijl-ligt-slapen/”]

mattenbaan

Outdoor mattenbaan: de gulden middenweg
De eerste mattenbaan stamt uit 1964 en is daarmee de oudste vorm van kunstskibanen in Nederland, als je de dennennaaldbanen achterwege laat. In Nederland vind je zo’n vijftien outdoor banen. Het oppervlakte bestaat uit matten met ruitvormige, kunstof borstels die glijbaar worden door water of siliconen. Scherpe kanten en een waxvrij belag zijn een must, dus huurmateriaal is geen slecht idee.

Qua beleving is dit de gulden middenweg. Je bent lekker buiten met de wind in je gezicht en je techniek vereist enige precisie aangezien de borstels niet smokkelproof zijn. Vrij skiën of boarden is goedkoop en er heerst op de meeste locaties een echt verenigingsgevoel inclusief clubhuis zoals je dat op de sportvelden tegenkomt.

Langlaufen
Wie langlaufen op het droge wilt oefenen kiest voor rolskiën bij één van de desbetreffende verenigingen, of gaat naar een mattenbaan specifiek aangelegd om te langlaufen. Langlaufmateriaal is op deze locaties meestal voor handen.

Alle Nederlandse wintersportlocaties vind je gemakkelijk via deze zoekfunctie op Wintersport.nl!