’t verhaal van de Vinifilles en een Nederlandse in Zuid-Frankrijk

Redactie - 18 mei 2017

’t verhaal van de Vinifilles en een Nederlandse in Zuid-Frankrijk

Redactie - 18 mei 2017

Vanuit je klapstoeltje zie je de zon zakken over de wijnvelden. Met in je ene hand een wijntje en in je andere hand een fijn tijdschrift. Op de achtergrond klinken Franse chansons en naast je zit je lief. Het ultieme vakantiegevoel! Maar dat kán beter. Dat wijntje smaakt namelijk nóg lekkerder als het gemaakt is door één van de Vinifilles. De wie?

Vinifilles

Beeld: Vinifilles Facebook

De Vinifilles. De wijndochters of rebelse wijnmakers worden ze ook wel genoemd. Een aantal dames die de Franse wijnwereld in 2009 eens flink kwamen opschudden. De wijnwereld bestaat namelijk vooral uit mannen met goede neuzen en minstens zo’n goede druivenkennis. Maar in de Languedoc-Roussillon-regio was het tijd voor girlpower!

Een bijzondere club vrouwen in Zuid-Frankrijk

Vinifilles zijn vrouwen met een frisse maar kritische blik op de wereld. Niet bang om hun mannetje te staan en altijd open voor positieve verandering. Met directe en praktische woorden en daden, gevormd door hun rol als vrouw, vrouw van en moeder. Daar proosten wij op! Ga je deze zomer op vakantie naar Zuid-Frankrijk? Dan wil je ongetwijfeld op zoek naar een wijntje van één van deze dames.

Vinifilles - Zuid-Frankrijk

Beeld: suddefrance-developpement.com

De aangesloten ‘wijndochters’ hebben stuk voor stuk (deels) de leiding over de betere wijnbedrijven in de Languedoc en Roussillion. In totaal zijn het er inmiddels meer dan achttien. Leuk is dat er ook een Nederlands wind door deze club waait: Caryl Panman van Chateau Rives-Blanques is Nederlandse en ook lid Lidewij van Wilgen (Mas de Dames) heeft een Nederlands paspoort.

Een vrouw aan het roer van een 18e-eeuws wijnlandgoed

Lidewij was bijvoorbeeld eerst strategisch directeur bij een groot reclamebureau in Amsterdam, maar gooide haar leven om en werd een succesvolle wijnmaker. Ze staat aan het roer van Mas de Dames, een 18e eeuws wijnlandgoed in de heuvels van Murviel les Béziers. Net buiten Saint Chinian, niet ver van de Middellandse Zee. In 2002 verhuisde ze met haar man en dochters naar Frankrijk en nam ze het landgoed over. Hier maakt ze vier soorten biologische, originele wijnen die toch 100% Languedoc zijn. Alle druiven worden met de hand geselecteerd en geplukt en er worden geen insecticiden of chemische meststoffen gebruikt.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/wellness/wijntherapie-in-frankrijk-badderen-in-le-vin/”]

Vinifilles - Zuid-Frankrijk

Beeld. MasdeDames.fr

Je biezen pakken en naar Zuid-Frankrijk vertrekken

Klinkt heerlijk, je biezen pakken en in Frankrijk een nieuw leven opbouwen. Dromen we tijdens een vakantie in het charmante Frankrijk niet stiekem allemaal weleens over het roer omgooien en verhuizen naar de glooiende Franse heuvels? Maar makkelijk was het voor Lidewij niet altijd. Haar toenmalige man kreeg heimwee, moest vaak voor reclameklussen naar Nederland en stelde voor het domein na een paar maanden te verkopen. Dat zag Lidewij niet zitten, maar het kostte haar uiteindelijk wel haar huwelijk. Ook werd ze verrast door de mentaliteit van de boeren. Alles wat ze zei werd in twijfel getrokken. Alleen omdat ze een vrouw was.

Ze meldde zich uiteindelijk aan voor een studie wijnbouw en kwam in een klas terecht vol zonen van lokale wijnmakers. Het feit dat ze een vrouw én een buitenlander was, voelde als een dubbele handicap. Gelukkig studeerde ze als één van de negen van de vierentwintig af met een diploma. De rest is geschiedenis! Lidewij mag zich inmiddels een zeer succesvolle wijnmaker noemen en haar wijnen staan op de kaart bij sterrenrestaurants over heel de wereld. Maar een wijntje op vakantie, die smaakt toch altijd het best!

#tipvanzoover: zet het boek van Lidewij ‘Het Domein’ op je vakantieboekenlijst.

Vinifilles - Zuid-Frankrijk

Beeld. MasdeDames.fr

Wijn proeven in de Languedoc-Roussillon-regio?

Nieuwsgierig geworden naar het landgoed en de biologische wijnen? Menig campingeigenaar verwijst graag gasten door naar Mas de Dames voor een proeverijtje of rondleiding. Of zelfs om te helpen druiven te plukken. Maak wel even een afspraak van tevoren!

Overnachtingstip: Appartement Domaine Bigno Garrigo en Hotel Imperator geven jullie hoge cijfers.

Liever wij proeven bij een van de andere Vinifilles? Bezoek bijvoorbeeld ook:

  • Françoise Antech-Gazeau (Antech) in Limoux
  • Agnès de Volontat-Bachelet (La Coume du Roy) in Maury
  • Nathalie Blanc-Marès (Mas Carlot) in de zuidelijke Rhône-Alpes

Heb jij tips voor wijnfans in Frankrijk? Laat een reactie achter of schrijf een review.