In Dit Skidorp Zijn Auto’s Verboden

Redactie - 23 oktober 2016

In Dit Skidorp Zijn Auto’s Verboden

Redactie - 23 oktober 2016

Het Franse skidorp Avoriaz is in heel veel opzichten een aparte verschijning. De belangrijkste en meest opvallende is dat het dorp volledig autoluw is! Je skiet vanaf de piste zo de straten in.

avoriaz

De auto kun je aan de rand van het dorp parkeren. Vervolgens ga je met de arrenslee of pendelbus naar je verblijf. Door de vele hoogteverschillen, kun je heel Avoriaz door skiën en jezelf met sleepliften verplaatsen. Overal waar je kijkt zie je sneeuw, hoe geweldig is dat!

Avoriaz is onderdeel van het populaire Franse skigebied Porte du Soleil en al jaren een geliefde wintersportlocatie.

avoriaz skigebied wintersport

[article href=”http://weblog.zoover.nl/toplijstje/grootste-indoor-skihallen-wereld/”]

Stukje geschiedenis
Eind jaren ’50 ontstonden de eerste ideeën voor Avoriaz en al snel kregen drie jonge architecten de opdracht om er iets moois van te maken. In plaats van chalets creëerden ze kleine flatgebouwen, maar wel met daken die de vormen van de omliggende bergen volgden. Zo lijkt het dorp van veraf over te vloeien in de Alpentoppen.

Al snel na de opening in 1965 groeide het dorp uit tot een luxe skioord waar de bekendste Fransen het liefst verbleven. De club van het dorp, Le Roc Club, was tot in Parijs bekend was en het dorp had zelfs een eigen prestigieus filmfestival.

Toen er in de jaren ’80 en ’90 steeds meer grote flatgebouwen werden bijgebouwd met veelal huurappartementen, veranderde de uitstraling van het dorp. Het werd steeds toegankelijker voor de gewone Fransman en toerist. Sindsdien is Avoriaz misschien nog wel populairder dan net na de opening.

avoriaz wintersport

Nog meer autovrije gebieden
Avoriaz is niet het enige autoluwe skidorp. Zo zijn onder andere ook Valmorel (Frankrijk), Serfaus (Oostenrijk), Zermatt en Mürren (Zwitserland) gedeeltelijk of helemaal vrij van auto’s.