Is Een Groter Skigebied Ook Echt Beter?

Redactie - 4 november 2016

Is Een Groter Skigebied Ook Echt Beter?

Redactie - 4 november 2016

Meer afdalingen, meer liften, meer uitdagingen en meer afwisseling. Een groter skigebied klinkt aantrekkelijk, maar het is ook vaak een stuk duurder. Zijn meer pistes het geld waard of kun je jezelf ook prima een week in een kleiner gebied of met een beperkte skipas vermaken?

Dat is iets wat de Nederlandse Ski Vereniging zich afvroeg nadat ze de nieuwe verbinding tussen Fieberbrunn en Saalbach-Hinterglemm hadden uitgeprobeerd.

Crossroad sign in the Alps pointing to international cities, Ischgl, Austria.

Groot, groter, grootst
Europese skigebieden worden alsmaar groter. De samensmelting van Fieberbrunn en Saalbach-Hinterglemm zorgt voor het grootste skigebied ter wereld. Althans, dat zeggen ze zelf. Skiwelt Wilder Kaiser Brixen claimt dit namelijk ook te zijn. En nu voor december de opening van de nieuwe connectie tussen St. Anton en Zürs-Lech gepland staat, claimen die op hun buurt weer de grootste te zijn.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/nieuws-onderzoek/kirchberg-wint-zoover-award-beste-wintersportbestemming/”]

Al deze gebieden bieden steeds uitgebreidere (en duurdere) skipassen aan. Zo kun je in het Italiaanse Dolomiti Superski-gebied, dat je hieronder ziet, jezelf met 1200 kilometer aan pistes vermaken! Voor een week als volwassene ben je dan al snel €300,- kwijt in het hoogseizoen. Dit is ongeveer hetzelfde in het Franse gebied Porte du Soleil, waar je met een pas toegang tot 650 kilometer aan verse poedersneeuw krijgt.

Maar hoe belangrijk is dit eigenlijk als je gewoon een weekje lekker gaat skiën? En zijn de extra euro’s die je er voor neerlegt het ook waard?

dolomitiHet enorme Dolomiti Superski-gebied in Italië

Is het beter?
Dat hangt sterk af van wat je ervoor krijgt en vooral hoe gevoelig je bent voor de marketingmachine eromheen. Hoe geweldig het ook klinkt, de verbinding tussen Les Arcs en La Plagne kun je bijvoorbeeld niet skiën en moet je met een bus doen. Dit is ook het geval tussen Pass Thurn en Kitzbühel. Ook in de Skijuwel kun je niet helemaal terug skiën en moet je met de lift omlaag. Geen extra skimeters dus!

In Fieberbrunn is het anders. Daar krijg je een pittige rode piste, een behoorlijk stuk extra off-piste en de toegang tot de brede zonnige hellingen van Saalbach-Hinterglemm. Een uitgebreide pas is hier dus wel een pluspunt!

[article href=”http://weblog.zoover.nl/voorpret/hoe-kies-je-tussen-oostenrijk-frankrijk-of-tsjechie-als-wintersportbestemming/”]

Maar…
In de praktijk kun je in een groot gebied niet meer afdalingen maken dan in een klein gebied. De capaciteit van de liften en je eigen kunnen zullen bepalen hoeveel hoogtemeters en kilometers je hebt afgelegd. Wel kun je meer verschillende liften en pistes gebruiken en de kans bestaat dat je door de extra variatie meer ski uren per dag gaat maken. Feit blijft dat je, ongeacht hoeveel liften en pistes je gebruikt, je de volle mep moet betalen voor de skipas.

Hoe belangrijk is de grootte van het skigebied voor jou? Laat het ons hieronder in een reactie weten.