De 10 Mooiste Bibliotheken Ter Wereld

Redactie - 27 mei 2016

De 10 Mooiste Bibliotheken Ter Wereld

Redactie - 27 mei 2016

De bibliotheek. Je kunt er even tot rust komen of een goed boek lezen, maar natuurlijk ook genieten van het gebouw. Er staan namelijk nogal wat mooie bibliotheken op onze aardbol.

Wij hebben tien van de mooiste bibliotheken ter wereld voor je op een rij gezet. Combineer bijvoorbeeld een citytrip eens met een bezoekje aan één van deze geweldige openbare bibliotheken.

1. Bodleian Library – Oxford
De Bodley is de oudste openbare bibliotheek van Europa en onderdeel van de universiteit van Oxford. Het is ook de op één na grootste bibliotheek van Engeland. Zeker een bezoekje waard als je in of vlakbij Oxford bent!

Radcliffe Camera and All Souls College, Oxford University. Oxford, UK

2. Vennesla Bibliotheek – Vennesla
In het kleine Noorse dorpje Vennesla staat de Vennesla Bibliotheek. Het in 2011 gebouwde pand lijkt door de constructie van binnen op een ribbenkast.

3. Clementinum – Praag
In de Tsjechische hoofdstad Praag vind je het Clementinum; de nationale bibliotheek. Een geweldig pand waar je waarschijnlijk meer omhoog zult staren dan in een boek.

Baroque library in Strahov Monastery in Prague, Czech Republic

4. Real Gabinete Português de Leitura – Rio de Janeiro
Deze zomer naar de Olympische Spelen in Rio de Janeiro? Breng dan zeker eens een bezoekje aan deze geweldige bibliotheek. Kun jij bij de bovenste plank?

5. Biblioteca Vasconcelos – Mexico Stad
Deze enorme bibliotheek in één van de grootste steden ter wereld staat ook wel bekend als de Mega Bibliotheek. De ingewikkelde constructies in het pand zorgden wel voor heel wat problemen, zo moest de Biblioteca Vasconcelos na de opening een aantal jaar dicht voor verbouwingen.

Vas con celos #biblioteca #libros

A photo posted by Mario Corona (@tato_corona) on

6. George Peabody Bibliotheek – Baltimore
Hoewel sommige bekende bibliotheken een groot deel van de collectie afschermen voor publiek, mag in de George Peabody Bibliotheek iedereen alles pakken en lezen. Als dat je lukt met de meer dan 300.000 boeken.

Books Shelf inside a library

7. Bibliotheek van Birmingham – Birmingham
Dat een mooie bibliotheek geen historisch pand hoeft te zijn, laat de bibliotheek van Birmingham zien. Sinds 2013 staat dit indrukwekkende gebouw in de Engelse stad.

BIRMINGHAM,UK 5,3, 2015.-Library,

8. Boekenberg – Spijkenisse
Dat Nederland ook prachtige bibliotheken heeft zien we in onder andere Spijkenisse. Daar staat de piramidevormige Boekenberg! In 2012, vlak na de opening, werd de bibliotheek al gelijk uitgeroepen tot één van de beste openbare bibliotheken van Nederland.

9. New York Public Library – New York City
Met meer dan 50 miljoen boeken is de openbare bibliotheek van New York één van de grootste en bekendste ter wereld. Naast zijn rol als bibliotheek is het pand ook bekend van een aantal grote bioscoopfilms. Zoals Sex and the City: The Movie, Spider-Man 3, Ghostbusters en The Day After Tomorrow.

New York Public Library

10. Stadtbibliothek Stuttgart – Stuttgart
De laatste, maar zeker niet de minste, bibliotheek op onze lijst is de Stadtbibliothek in het Duitse Stuttgart.

Man taking rest in Stuttgart library

Ken jij nog meer mooie bibliotheken? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Binnenkort eens één of meerdere van deze bibliotheken bezoeken? De beste en goedkoopste last minutes op een rij vind je op Zoover.nl/lastminutes