Op Grieks zeilavontuur: rondreis langs het beste van de Cycladen

Redactie - 3 juli 2017

Op Grieks zeilavontuur: rondreis langs het beste van de Cycladen

Redactie - 3 juli 2017

De Griekse eilanden met de witte-blauwe huisjes. Wie kent ze niet? Voor het ultieme gevoel van vrijheid zet je je kapiteinspet op en ga je aan boord van een zeilboot voor een rondreis langs het beste van de Cycladen. Vijftig zonnige eilanden vol rotsachtige dorpjes die niet zouden misstaan op een foto boven je bed. Ga je mee op zeilavontuur?

Zeilvakantie met familie - Cycladen

Kan iedereen de Cycladen zeilen?

De Cycladen zeilen is eigenlijk meer voor ervaren zeilers. Beter trek je dus een leuke Griekse kapitein aan zijn jas voor een rondje eilanden. Maar als je zelf al behoorlijk wat zeiluurtjes achter het roer hebt gemaakt, durf je dit avontuur vast aan. In het algemeen geldt: als je de Nederlandse ruwe kust kunt bevaren, dan is de Egeïsche Zee ook geen probleem.

Vooral door de pittige wind en de grote afstanden (de meeste eilanden liggen zo’n twintig mijl uit elkaar) moet je je vakantieplanning regelmatig bijstellen. Voor wie niet vies is van ver varen en een beetje avontuur is deze zeilvakantie dikke pret!

Met een zeilboot de Cycladen verkennen, maar niet zelf zeilen

Toch liever meezeilen? Goede keus! Er zijn genoeg aanbieders die je zeilvakantie tot een feestje maken. Ook flottielje-reizen is hot in Griekenland. Je bent dan de schipper van je eigen jacht, maar vaart wel in een kleine vloot. ’s Ochtends vindt er meestal een palaver (schippersmeeting) plaats en word je geïnformeerd over de tocht van de dag. Tijdens deze meeting worden zaken zoals de route, het weer, de havenregels en de must sees besproken, zodat je op een verantwoorde manier toch je eigen plan kunt trekken.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/bijzonder/griekenland-op-zeilvakantie-hele-gezin/”]

Wat kost een zeilvakantie in de Cycladen?

Vergeleken met een boot met schipper, is zelf een zeilboot huren en besturen een stuk goedkoper. Dit kan al vanaf € 750 per week in het laagseizoen, maar in het hoogseizoen worden de prijzen makkelijk verdubbeld. Inclusief de schipper moet je denken aan prijzen vanaf € 1.200 voor een simpele boot met twee cabines. Een achtdaagse meezeilreis vonden we al vanaf € 395,- per persoon.

Wat is de beste periode voor een zeiltocht langs de Cyladen?

Ervaren kapitein Alexandre Matsakis zeilt al dertig jaar Griekenland rond en woont zelf in het centrum van de Cycladen, op Syros-eiland, vlak voor Mykonos. Hij kent de wateren van de Egeïsche Zee dus op zijn duimpje. ‘Mijn advies is om naar de eilanden te varen begin mei, juni of oktober. Vermijd juli en augustus vanwege de sterke wind die er vaak staat.’ Heb je juist in juli en augustus je agenda geklaard? Zeil dan naar de Sporaden, de groene eilanden waar de film Mamma Mia is opgenomen.

Zelf vaart kapitein Matsakis het liefst naar Ithaca (het eiland van Odysseus), Kephalonia en Skorpios (het eiland van Aristoteles Onassis).

Welke Griekse eilanden bezoek je tijdens je zeilrondreis?

Met vijftig eilanden heb je keuze te over. In een week of twee kun je ze natuurlijk bij lange na niet allemaal aandoen. maar vooral Syros, Mykonos en Santorini zijn veelbezocht. Athene is een populair vertrekpunt. Vlieg op de Griekse hoofdstad en begin fris en fruitig aan je zeilrondreis na een overnachting bij Hotel Fresh.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/6x-doen-en-zien-op-het-griekse-eiland-zakynthos/”]

Routesuggesties voor de Cycladen per zeilboot

Wil je liever sneller bij de Cycladen zijn? Zeil via Kaap Sounion (Lavrion, waar je overigens ook kunt opstappen) naar Syros of Mykonos om dan zuidelijk naar Santorini te varen. Slapen kan natuurlijk op de boot, maar het is wel zo leuk om ook eens aan wal te overnachten. Bijvoorbeeld bij het met een 9,2 beoordeelde Aparthotel Black Sand op Santorini.

‘Spectaculair. Het voldeed precies aan de verwachtingen en die waren hoog. Nu de zonsondergang vanaf een zeilboot mogen aanschouwen, volgende keer Oia!’ – Rosa

Vanuit het mooiste meisje van de Cycladen-klas zeil je dan via het westelijke deel van de eilandengroep weer terug naar Athene.

Rondreis Cycladen

Heb jij eerder de Cycladen gezeild? We zijn heel nieuwsgierig naar je ervaringen en tips. Schrijf je nog een review?