Wintersport in Italië is net even anders: natuurlijk ga je naar dit land voor het heerlijke eten en de beste koffie. Maar er is hier ook veel zon en er zijn vele onontdekte plekken om te bewonderen vanaf je ski’s. Dit zijn de regio’s waar je moet zijn voor een wintersportvakantie in Italië.

Waarom helemaal naar Italië rijden voor wintersport?

Maar Italië is zoveel verder rijden dan Oostenrijk’, is het meest gebruikte excuus om er niet naartoe te gaan. Je moet, om de zuidkant van de Alpen te bereiken, inderdaad eerst de noordkant voorbij. Maar hoeveel verder is het nu echt? We zetten wat populaire wintersportbestemmingen in Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië op een rij. De afstand is gemeten vanaf Utrecht.

  • Oostenrijk: 
Gerlos: 975 kilometer, 
Sölden: 900 kilometer, 
Saalbach: 985 kilometer
  • Frankrijk
: Val Thorens: 1110 kilometer
, Tignes: 1130 kilometer
, Avoriaz: 1028 kilometer
  • Zwitserland: 
Grindelwald: 870 kilometer
, Verbier: 955 kilometer, 
Saas-Fee: 923 kilometer
  • Italië
: Livigno: 956 kilometer
, Val Gardena: 1007 kilometer
, Courmayeur: 1043 kilometer

Dat valt dus reuze mee! Sterker nog: je zult er vaak nog eerder aankomen dan in bekende Franse plaatsen.

Wintersport in Livigno

Het belastingvrije Livigno is een zeer betaalbare plek voor een wintersportvakantie in Italië. Het ligt tussen twee bergketens in en daardoor is het er vaak droog en zonnig, maar in de winter wel koud. Door de hoge ligging is Livigno een sneeuwzeker gebied, vandaar dat het wintersportseizoen er loopt van november tot en met mei. Monte Sponda en Monte della Neve behoren tot de mooiste pistes van het gebied: zowel kids als beginners en gevorderden zullen zich hier vermaken. In de winter is het dorp van Livigno sprookjesachtig mooi, als de daken bedekt zijn met een dik pas sneeuw. Overnacht eens in Hotel Margherita dat een Zoover score heeft van een 8 en vlak bij de piste ligt. Vakantieganger Wielemans verbleef in Hotel Alpen Village en laat weten: ‘Kamers basic maar proper. Eten uitstekend (antipasti buffet-2 soorten pasta-2 hoofdgerechten-dessert). Ligging zeer goed (lift a/h hotel).

De berg af in Val Gardena

In de Dolomieten ligt het Italiaanse wintersportgebied Val Gardena dat vele wintersporters waarschijnlijk wel kennen. Hier kun je namelijk mee gaan met de Sella Ronda, de wereldberoemde skitocht met prachtige uitzichten rondom het Sella bergmassief. De mooiste pistes van dit gebied zijn Charly, een blauwe piste die deels door het bos loopt. La Longia: een lange zonnige rode piste. En Ciampionoi – Saslong, een steile afdaling waar vooral gevorderde wintersporters van genieten.

Courmayeur voor gevorderden

Je komt snel en gemakkelijk in Courmayeur via de Mont Blanc tunnel, wat dus betekent dat je geen bergwegen hoeft te rijden. Daarnaast is het gebied heel sneeuwzeker én is het een paradijs voor wintersporters die graag off-piste gaan. Dit skigebied is minder geschikt voor kinderen, maar juist heel geschikt voor mensen met veel ski-ervaring. Daarnaast geniet je hier van goed en goedkoop eten en heerlijke wijnen uit het Aosta dal.

Uitgelichte berichten

Laurien

Redacteur

28 september - 2019

Reacties