Wat heb ik allemaal nodig voor een vakantie naar Turkije? Vergeet in elk geval je zonnebrandcrème en badhanddoek niet! Maar er zijn ook nog wel wat praktische zaken waar je aan moet denken. Zoals dat je paspoort minimaal een half jaar geldig moet zijn na aankomst.

Man met paspoort

Reisdocumenten

Zorg ervoor dat je paspoort minimaal zes maanden geldig is bij aankomst. Gebruik je een identiteitskaart, dan hoeft deze alleen geldig te zijn gedurende je verblijf. Voor een vakantie in Turkije heb je ook een visum nodig. Óók als je met de auto reist. Gelukkig is een Turks visum in een paar minuten gemakkelijk aan te vragen. Je betaalt er twintig euro voor en het is 180 dagen geldig, voor een verblijf van maximaal 90 dagen.

Turkse lires

Geld

De munteenheid in Turkije is de lira. De meeste Nederlandse pinpassen kunnen in het land gewoon gebruikt worden. In toeristische gebieden wordt de Euro vaak ook als betaalmiddel geaccepteerd. Let alleen wel op dat je dan niet teveel betaald, vergeleken met een betaling in lire. 1 Turkse lira is momenteel ongeveer 0,16 euro waard.

Taal

In de meeste toeristische gebieden wordt enig Engels gesproken, maar als je je in het Turks verstaanbaar wil maken, zijn er handige apps te downloaden. Alvast een paar woorden om mee te beginnen: Merhaba (‘Hallo’), Evet (‘Ja’), Hayir (‘Nee’), Güle güle (‘tot ziens’).

Vaccinatie

Inentingen

Inenten tegen Hepatitis A en DTP wordt aangeraden, maar die inenting hebben de meesten van ons al wel gehad. In sommige gebieden van Turkije (en dan alleen nog in bepaalde tijden van het jaar) komt de malariamug voor. Check bij twijfel bij je lokale GGD hoe het voor jouw bestemming zit. Maar met de toeristische plekken zoals Marmaris, Alanya en Antalya hoef je je geen zorgen te maken.

Turkije is een divers land, geschikt voor zo’n beetje iedere vakantieganger. Weet je nog niet waar je precies wilt verblijven? Check dan hier de populairste bestemmingen en accommodaties.

Meer vakantie-inspiratie? Volg Zoover ook via Instagram, Pinterest en Facebook.

Sara

Redacteur

9 februari - 2019

Reacties