Waar komt malaria voor?

Redactie - 11 maart 2020

Waar komt malaria voor?

Redactie - 11 maart 2020

Waar komt malaria voor? Malaria komt voor in Afrika, Zuid-Amerika en in Zuidoost-Azië. Heb je een verre reis op het oog waar mogelijk ook malaria heerst? Lees je vooraf in en neem goede maatregelen. Malaria is namelijk niet het leukste souvenir om mee naar Nederland te nemen…

Waar komt malaria voor?

Wat is malaria en hoe krijg je het?

Malaria wordt veroorzaakt door een parasiet die door de bekende malariamug wordt overgebracht op mensen. Lokale inwoners zijn vaak geboren met immuniteit voor deze mug, dat geldt niet voor de vrolijke vakantieganger. Vertrek je op reis richting een dergelijk gebied zonder malariapillen of zonder deze niet goed te hebben ingenomen? Dan loop je het risico flink ziek te worden, of erger. Het goede nieuws is: zolang je de pillen conform instructie inneemt, minimaliseer je dit risico. Dan kun je dus toch die prachtige jungletocht gaan maken in het noorden van Thailand.

Waar komt malaria voor?

Symptomen Malaria

Heb je bepaalde symptomen of ziekteverschijnselen tijdens of nadat je in een malariagebied bent geweest? Neem dan onmiddellijk contact op met een arts. Vanaf een week nadat je bent gestoken kun je last krijgen van de volgende symptomen, waarbij je vaak tot niets meer in staat bent: (hoge) koorts, oncontroleerbare rillingen, last van zweten, hoofdpijn en incidenteel misselijkheid en overgeven. De symptomen kunnen zich zelfs pas na enkele maanden openbaren. Geef dan ook altijd bij de dokter aan dat je het afgelopen jaar in een malariagebied bent geweest, bijvoorbeeld op het eiland Borneo of in de Indonesische regio Lombok.

Waar komt malaria voor?

Hoe groot is de kans dat je malaria krijgt?

Simpel gezegd: waar malaria voorkomt loop je het risico om malaria te krijgen. Hoewel de kans dat je in Zuidoost-Azië of Zuid-Amerika malaria oploopt een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld in centraal Afrika, is één enkele muggenbeet toch genoeg om flink ziek te worden. Gebruik dus vooral je gezond verstand om het risico op ziek worden te reduceren. Beter geniet je voor de volle 100% van die onvergetelijke safari in het Krugerpark in de wetenschap dat je goed beschermd bent.

Tip: staat een safari in Zuid-Afrika ook al jaren op jouw bucketlist? Met een verblijf bij Sefapane Lodges & Safaris ben je slechts op één kilometer van het Kruger Park vandaan. Reviewer Marianne zegt hierover: ‘De lodge is prachtig en ligt op korte afstand van het Krugerpark. Tevens heeft de lodge een heerlijk zwembad en een heel goed open restaurant, dat heel gezellig is ingericht.’

Waar komt malaria voor?

Gebruik malariatabletten

Gebruik malariatabletten altijd volgens voorschrift. Doe je dit niet, kan dit ten koste gaan van de effectiviteit. Afhankelijk van het type tablet moet je al voor je reis beginnen met slikken. Ook bij thuiskomt dien je vaak nog een aantal dagen tot enkele weken de kuur af te maken. Denk hier niet te lichtzinnig over en sluit je vakantie naar Suriname goed af!

Waar komt malaria voor?

Malaria voorkomen

Er zijn een aantal dingen je zelf kunt doen om de kans op malaria tegen te gaan, te weten:

  • Open deur: maar zorg dat je zo weinig mogelijk wordt gestoken. Malariamuggen zijn met name na zonsondergang actief.
  • Bedek je huid met zoveel mogelijk kleding. Denk hierbij aan lange mouwen, maar stop bijvoorbeeld ook je broekspijpen in je sokken.
  • Slaap indien mogelijk onder een (geïmpregneerde) klamboe. Let hierbij goed op hoekjes die open kunnen zijn. De mug is zo binnen.
  • Smeer je zichtbare huid in met een sterk antimuggenspul zoals DEET. Deze is in meerdere varianten en sterktes verkrijgbaar. Ook voor kinderen.