Optimale zonbescherming met deze 15 supertips!

Redactie - 19 juli 2016

Optimale zonbescherming met deze 15 supertips!

Redactie - 19 juli 2016

Eindelijk vakantie! We genieten massaal van de felbegeerde zon in Zuid Frankrijk of aan het Italiaanse Gardameer. Ook dichterbij huis zoeken we de zon op. Vertoeven op zonovergoten terrasjes of ontspannen aan de Nederlandse kust. Heerlijk! Maar niet zonder gevaar!

Hoe vaak bescherm jij je huid vóórdat je de zon opzoekt? En wordt je nu wel of niet bruin in de schaduw? Omdat wij het ook niet meer precies wisten, zochten wij het voor je uit.

UV-straling

Wist je dat er 3 verschillende soorten UV-straling bestaan?

 • UVA-straling dringt diep in onze huid door en zorgt ervoor dat je huid sneller ouder wordt
 • UVB-straling zorgt ervoor dat je huid flink kan verbranden
 • UVC-straling komt niet door de ozonlaag en komt dus ook niet in onze huid.

[article href=”http://weblog.zoover.nl/tips/10-tips-tegen-muggen/”]

Zonkracht

De zonkracht vertelt je hoeveel UV-straling de aarde bereikt. De zonkracht varieert in Europa van 1 tot 10. In Spanje en Italie is de zonkracht veel sterker dan in Nederland. In ons land is de zonkracht bijna nooit boven de 7. In de zomer is zij het sterkst tussen 12 en 15 uur ‘s middags. Gaan we nog wat verder weg…in Australië stijgt de zonkracht vaak tot wel 14 of 15.

Als je te lang of te vaak in de zon zit kun je vlekjes, rimpels, jeukende blaasjes, huidirritaties en zelfs huidkanker krijgen. Hoe geniet je nu wel veilig van die felbegeerde heerlijke zon? We hebben de belangrijkste feiten, fabels en tips nog maar eens voor je op een rij gezet.

zonnebrand zon lotion spray

Zonnebrandcreme en Sun Protection Factor

Het lijkt voor de hand liggend, maar om voor goede zonbescherming heb je een goede zonnebrandcrème, spray of lotion nodig. Wat hierbij vooral een rol speelt, is de Sun Protection Factor (SPF). In de volksmond noemen we dat gewoon factor trouwens. Je weet vast wel dat een lichte huid meer bescherming nodig heeft dan een getinte huid. Voor de veiligheid zetten we alle huidtypes op een rij. Heb jij een:

 • zeer lichte huid dan verbrandt je heel snel en wordt je vrijwel niet bruin: Bescherm je dan met zonnebrandcreme met factor 25-30
 • een lichte huid dan verbrand je snel en word je heel langzaam bruin: Bescherm je dan met factor 15-25
 • licht getinte huid dan verbrand je niet snel en word je makkelijk bruin. Bescherm je minimaal met factor 10-15
 • een getinte huid dan verbrand je vrijwel nooit en word je snel bruin. Bescherm je dan ook met factor 5-10

Komkommer op gezicht zon

[article href=”http://weblog.zoover.nl/voorbereiding/10-tips-voor-gezonde-vakantie/”]

7x meest bekende fabels over de zon

 1. “Regelmatig onder de zonnebank is de beste voorbereiding op de zon”.
  Voor de zonnebankers onder ons, dit is niet waar. De zonnebank kun je vergelijken met het zonnetje in Zuid Europa. Ook onder de zonnebank moet je dus oppassen voor huidverbranding. Onder een zonnebank stel je je huid in een korte tijd bloot aan een hoge dosis UV-straling. Op lange termijn kan je huid daardoor sneller verouderen en je kunt zelfs huidkanker krijgen. Heb je huidtype 1 of ben je nog geen 18 jaar? Ga dan helemaal niet onder de zonnebank!
 2. Mensen met een natuurlijk getinte huid hebben geen zonnebrand nodig”.
  Of je het nu gelooft of niet, dit is echt een fabel. De zelfbescherming van een getinte huid is ongeveer even hoog als een creme met zonbeschermingsfactor (SPF) van 4 tot 6. Daarom kunnen mensen met een getinte huid een zonnebrandcrème met lagere SPF gebruiken en zullen mensen met een gevoelige en lichte huid altijd de maximale SPF moeten aanbrengen. De sterkte van UV-straling hangt ook af van het tijdstip en je vakantieadres. Gebruik daarom een zonnebrand met hogere SPF als je in Spanje of Griekenland bent.
 3. “Hoe hoger de SPF, hoe minder zonnebrand je hoeft te smeren”.
  Helaas, dit is ook niet waar. Een zonnebrand met UV-filter werkt alleen effectief als je genoeg crème, lotion of spray gebruikt en je het goedje gelijkmatig verdeelt. Smeer jezelf ook regelmatig opnieuw in zeker na het zwemmen en als je je hebt afgedroogd. Door het afdrogen verwijder je namelijk de meeste zonnebrand.
 4. “De beschermingstijd wordt langer als je vaak zonnebrand smeert”.
  Fabel! Opnieuw smeren van zonnebrand versterkt alleen de effectiviteit van de beschermingslaag als deze door transpiratie of afdrogen met een handdoek verwijderd. Een grote hoeveelheid zonnebrand smeren is niet beter. Gebruik dus de juiste hoeveelheid zonnebrand en verdeel dit gelijk over je lichaam en herhaal dit regelmatig –ongeveer iedere 2 uur- om het een goede bescherming tegen de zon te houden. Ook wanneer je een waterproof-product gebruikt, is het verstandig om je opnieuw in te smeren als je uit het water komt.
 5. “In de schaduw word je niet bruin”.
  Helaas ook dit klopt niet. Bijna 85 procent van het zonlicht wordt gereflecteerd door zand, water en gebouwen. Zelfs schaduw en wolken houden zonnestralen niet volledig tegen. Ook een hoge SPF houdt niet alle UV-straling tegen. Je huid kleurt wel maar verbrandt niet. Zonnebrand is dus een must, ook op een bewolkte dag en ook als je in de schaduw zit.
 6. “Kleding beschermt je 100 procent tegen de zon”.
  Ook dit is niet waar. Wist je dat katoenen kleding minder bescherming geeft tegen de zon dan high-tech materialen. Ook dringt het zonlicht gemakkelijker door lichtere kleuren dan door donkergekleurde kleding. Een droog, katoenen T-shirt heeft een SPF tussen de 8 en de 12, afhankelijk van de kleur en de dichtheid van de stof. T-shirts die nat zijn, hebben slechts een SPF van 2 en laten UV-licht makkelijk door.
 7. “Kwark en yoghurt verlichten verbranding door de zon”.
  Was dat maar waar! Want smeer je je lichaam na het verbranden in met kwark of yoghurt dan kunnen de bacteriën de verbranding juist erger maken. Kalmeer je verbrande huid door te smeren met kalmerende en verkoelende after-sun producten met bijvoorbeeld aloë vera of avocado-olie.

Women zon bikini

15x tips voor optimale zon bescherming

 • Bescherm je huid en smeer deze iedere dag in met zonnebrandcrème, in alle weersomstandigheden en in elk seizoen. Gebruik een zonnebrandcrème met minimaal factor (SPF) 30.
 • Smeer je huid in minimaal een half uur voordat je de zon in gaat in.
 • Wees niet zuinig met zonnebrand. Als je zonnebrand op doet dan mag het best voelen alsof je teveel gebruikt.
 • Smeer je minstens iedere 2 uur in en vaker als je veel zweet én na het zwemmen of afdrogen.
 • Check welke factor je nodig hebt voor jouw huidtype.
 • Check de zonkracht. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding.
 • Draag een zonnehoed, shirts met lange mouwen en een lange broek of rok.
 • Gebruik make-up, contactlenzen en een zonnebril met goede UV-bescherming. Vergeet je lippen niet in te smeren, die verbranden namelijk net zo makkelijk! Je kunt kiezen voor een lippenbalsem met een UV-filter.
 • Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur uit de volle zon! Ook in de schaduw word je bruin. Al duurt dat wel wat langer. Vergeet ook dan niet te smeren!
 • UV-straling dringt ook goed door in helder water. Zo kun je tijdens het snorkelen ongemerkt flink verbranden.
 • Ook al heb je al een kleurtje, toch is het verstandig om een zonnebrandmiddel te blijven gebruiken. Dit kan huidveroudering en de kans op huidkanker verminderen.
 • Parasols en bewolking laten UV-stralen door, dus ook dan heb je bescherming nodig
 • Ga bij voorkeur niet onder de zonnebank maar bouw je zonminuten rustig op in de buitenlucht met vijf tot tien minuten op de eerste dag. Verleng dit per keer steeds met vijf minuten en geef je huid zo nu en dan de kans om tot rust te komen. Wordt je huid rood? Ga dan direct uit de zon. Dit is namelijk een teken dat je verbrandt. Vergeet niet royaal en regelmatig te smeren!
 • Drink voldoende water. Je vult dan de vochtbalans in je lichaam aan. Dit is niet alleen goed voor je huid die uitdroogt van de zon, maar zorgt er ook voor dat je niet zo snel een zonnesteek oploopt.
 • Drink vooral geen alcohol. In de zon reageer je hier veel sneller op doordat het nog meer vocht onttrekt aan je lichaam. In combinatie met de zon -die hetzelfde doet- zijn jij en alcohol geen goede match.

Geniet van de zon, maar bescherm je huid goed. Ook als je al een kleurtje hebt gekregen door de zon.

Heb je het idee dat er een tip mist in dit lijstje? Laat het ons weten, dan voegen we je tip toe!