Tolwegen en vignetten: dit verandert er in 2020

Redactie - 21 januari 2020

Tolwegen en vignetten: dit verandert er in 2020

Redactie - 21 januari 2020

Ga je dit jaar op autovakantie? Dan wil je vast weten of je tol moet betalen of een vignet nodig hebt in de landen waar jij doorheen rijdt. Is er in 2020 iets veranderd in de populaire vakantiebestemmingen? Wij hebben het voor je uitgezocht en de tolwegen en vignetten 2020 per land op een rij gezet.

Duitsland

Even leek het erop dat buitenlanders vanaf 1 oktober 2020 tol moeten gaan betalen op de Duitse autowegen. Maar gelukkig zijn de Duitse tolplannen inmiddels van de baan en wordt er dus vooralsnog geen tol geheven. Wel ben je in Duitsland ook in dit jaar weer verplicht om een milieusticker te hebben in de milieuzones.

België

Ook in België geen veranderingen in 2020. De Liefkenshoektunnel (ten noorden van Antwerpen) is de enige toltunnel van België. Verder zijn er geen tolwegen voor personenauto’s bij onze zuiderburen. Lucky you! Kun je lekker zonder tol te betalen een weekendje naar Antwerpen. Lekker slapen doe je bij Hotel Lidner & City Lounge. Reviewer Marsjean geeft dit hotel vlak bij het treinstation een dikke 10: ‘Sfeervol hotel. Zeer vriendelijk personeel. Mooie kamers met prima bedden. Heerlijk en uitgebreid ontbijt.’

Frankrijk

Helaas moet je in Frankrijk ook in 2020 voor bijna alle autosnelwegen tol betalen. Wel verdwijnen er in Frankrijk steeds meer tolpoorten. Dit betekent echter niet dat er geen tol meer wordt geheven. Voor toeristen is er een speciale afrekenmethode, waarbij je door middel van kentekenherkenning online kunt betalen.

In Frankrijk zijn er ook een aantal milieuzones, waar een milieusticker verplicht is. Voor het einde van 2020 zullen nog meer Franse steden een milieuzone invoeren. Check dus voordat je op pad gaat of dit ook voor jouw Franse vakantiebestemming geldt.

Oostenrijk

In Oostenrijk is op (bijna) alle snelwegen een tolvignet verplicht. De kosten voor een vignet in 2020 stijgen iets: je betaalt voor tien dagen €9,40 euro, voor twee maanden €27,40 euro en voor een jaar €91,10 euro.

Sinds 15 december 2019 zijn vignetvrijstellingen van kracht voor de volgende snelwegtrajecten: Inntalautobahn A12 (Grens Kufstein – Kufstein Süd), Westautobahn A1 (Walserberg – Salzburg Nord), Rheintal/Walgau-Autobahn A14 (Hörbrans – Hohenems), Linzer Autobahn A26 en A27: Bypassbrücke Hafenstraße-Urfahr.

Zwitserland

Ook in Zwitserland is op alle autosnelwegen een tolvignet verplicht. Daarnaast wordt er tol geheven voor de Grote-Sint-Bernardtunnel en de Munt-la-Scheratunnel. Het jaarvignet voor 2020 kost net als vorig jaar 40 CHF (circa 37 euro).

Italië

In Italië moet je op vrijwel alle snelwegen tol betalen, en dit zal in 2020 niet veranderen. Sterker nog, de kans is groot dat op sommige plekken de tarieven in 2020 verhoogd worden. Zo zijn de toltarieven voor de Mont Blanctunnel (tussen Frankrijk en Italië) begin 2020 omhoog gegaan met gemiddeld 1,5%.

Spanje

Goed nieuws voor vakantiegangers naar Spanje! Hoewel op de meeste autosnelwegen in Spanje tol wordt geheven, komt daar gelukkig verandering in. De Spaanse regering schaft namelijk sommige tolwegen af. Vanaf begin dit jaar is de AP-7 snelweg tussen Alicante en Tarragona tolvrij geworden en ook op de AP-4 tussen Sevilla en Cádiz hoef je geen tol meer te betalen. Nu maar hopen dat er in de toekomst nog meer wegen tolvrij worden.

Kroatië

In Kroatië niks nieuws onder de zon. In dit land wordt op alle autosnelwegen tol geheven, behalve op de snelweg bij Zagreb. Dit geldt ook voor 2020.

Slovenië

In Slovenië geldt net als vorig jaar op alle hoofdwegen een vignetplicht, dus ook in 2020 kun je niet zonder vignet richting Slovenië. Het jaarvignet is geldig van 1 december 2019 tot 31 januari 2021, maar je kunt ook kiezen voor een vignet dat een week of maand geldig is. Let op: voor een rit door de Karawankentunnel moet apart betaald worden.