Tips om zelf Turkije rond te reizen

Redactie - 27 september 2018

Tips om zelf Turkije rond te reizen

Redactie - 27 september 2018

Turkije, dat is toch het vakantieland met all-inclusive resorts, uitgestrekte stranden en grote bruisende steden? Klopt! Maar het is ook een prachtig gevarieerd land dat ideaal is om zelfstandig te verkennen. Wij geven je tips voor een onvergetelijke rondreis.

Veelzijdig Turkije

Weinig landen zijn zo veelzijdig als Turkije, alleen al als je kijkt naar het soort vakantie dat je hier kunt houden. In de winter en tot ver in het voorjaar kun je skiën, eindeloos wandelen en watersporten zoals duiken, surfen en snorkelen. Maar ook de cultuurliefhebber kan hier zijn hart ophalen, Turkije mag gerust een openluchtmuseum worden genoemd. De historie is overal tastbaar en voelbaar, zoals in Istanbul. En hoe kun je al die pracht beter ontdekken dan tijdens een individuele rondreis?

Rondreis per auto door Turkije

De meest praktische manier om Turkije zelfstandig te doorkruisen is per huurauto. In de meeste grote(re) toeristenplaatsen zijn de grote spelers, maar ook lokale verhuurbedrijven goed vertegenwoordigd. Je kunt natuurlijk ook vanuit Nederland alvast een auto regelen. Voordeel daarvan is dat alles is vastgelegd, wat ter plaatse onduidelijkheden kan voorkomen. Dan ga je in elk geval relaxed op weg van Istanbul naar de Turkse Rivièra. Maar natuurlijk acclimatiseer je eerst een paar dagen in de stad van aankomst, bijvoorbeeld bij Hotel Sirkeci Konak. Reviewer Dorine: ‘Geweldig hotel. Het personeel is zeer hulpvaardig en voorkomend. De ligging is geweldig, letterlijk tegen het park van het Topkapi Paleis en op loopafstand van de beroemde moskeeën.’

Hoe bepaal je de route?

Daar zit je dan in je huurauto. Je kunt letterlijk alle kanten op, maar dat is meteen ook een luxe-probleem. Want wat wil je zien en doen? Het land is simpelweg te groot om helemaal te zien. De beste tip die we kunnen geven is: neem je tijd. Beter een aantal aspecten goed bekijken dan heel veel aftikken, maar eigenlijk niets echt ervaren. Daarbij wil je natuurlijk wél de veelzijdigheid vangen waar Turkije bekend om staat. Wij geven je alvast een voorbeeld van een populaire route waarbij je in ongeveer twee weken heel veel moois ziet en eindigt met een heerlijke tijd aan de Mediterrane kust.

Van Istanbul naar Antalya

Een van de meest populaire ‘rondjes’ in Turkije is die van Istanbul naar Antalya of Alanya. Symbolisch kan je autovakantie niet beter beginnen: Istanbul ligt op twee continenten. Neem zeker de tijd om deze boeiende stad te verkennen én te acclimatiseren. Huurauto in de pocket? Dan zet je koers naar het gebied met misschien wel de grootste natuurwonderen van het land: Cappadocië. Een magische regio met bijzondere rotsformaties, verlaten valleien met kloosters en ondergrondse dorpjes en stadjes. De Ihlara-vallei is een van de meest bijzondere plekjes om aan te doen, net als het Egirdir Nationaal Park. Na alle indrukken is het natuurlijk tijd voor ontspanning. En waar kan dat beter dan bij de uitnodigende stranden van Alanya of Antalya. Lever je huurauto in, verken de steden of rol je handdoek uit op het witte zand. Wát een reis!

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/toplijstje/dit-zijn-de-19-mooiste-stranden-van-turkije/”]

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/voorbereiding/visum-turkije-aanvragen/”]

Reisvoorbereiding Turkije

Wanneer je individueel reist heb je niet de back-up van een reisorganisatie. Zorg voor je vertrek dus altijd voor de volgende zaken:

  • Controleer de huidige situatie in Turkije en het reisadvies van de Rijksoverheid
  • Voor Turkije heb je een visum nodig. Deze kun je zelf online aanvragen of via een reis- of visumbureau
  • Houd rekening met extra kosten onderweg zoals tolwegen. Lees je vooraf goed in wat je hiervoor nodig hebt en hoe je deze ter plekke kunt voldoen

Ben jij al eens door Turkije gereisd? Wij zijn benieuwd naar jouw ervaringen en tips!