Op vakantie: huisdier mee!?

Redactie - 18 maart 2011

Op vakantie: huisdier mee!?

Redactie - 18 maart 2011

De vakantie staat voor de deur en de voorbereidingen zijn in volle gang. Maar wat te doen met je huisdier? Zet je de buren in als oppas, kies je voor een pension of gaan Boefie en Pluis gewoon gezellig mee? In dat laatste geval zijn er wel een aantal zaken om rekening mee te houden. Zoover zet de belangrijkste voor je op een rij.

Accommodatie

Het begint allemaal met het zoeken van een diervriendelijke vakantielocatie, want je geliefde viervoeter is niet zomaar overal welkom! Steeds meer vakantieaccommodaties laten echter huisdieren toe. Zo zijn de meeste vakantieparken in binnen- en buitenland tegenwoordig toegankelijk voor huisdieren. Ook steeds meer hotels laten huisdieren toe. Kijk voor enkele positieve reacties op Zoover. De meest geschikte vakantielocaties voor een vakantie met huisdier vind je in de buurt van het bos of strand, vanwege de ruimte en natuur. De camping blijft bij veel huisdierbezitters favoriet en er zijn er een hoop te vinden die dieren toelaten. Zooverbezoeker Jeanette deelt haar enthousiasme over een diervriendelijke camping in Renesse op Zoover:  ’Wij vinden de locatie en de gastvrijheid voor de honden in dit hotel helemaal geweldig!’

Bestemming

Nederland is over het algemeen erg vakantiediervriendelijk, maar per vakantieland gelden er weer andere regels. Hieronder een overzicht van aantal die gelden in de meest toeristische vakantielanden van Europa.

Spanje

Spanjaarden zijn over het algemeen niet erg gek op huisdieren in openbare plaatsen, maar meenemen mag. Officieel is het in Spanje verboden met de hond op het strand te komen, maar in elke kuststreek zijn echter wel rustige stranden te vinden waar honden oogluikend worden toegestaan. Let op: in Spanje is bijna niet mogelijk te reizen met huisdier in het openbaar vervoer. Eigen vervoer is het handigst, de hond moet hier wel verplicht een gordel om.

Italië

Hond mee naar Italië? Neem dan ook een muilkorf mee. Het is voor honden namelijk verplicht deze te dragen in openbare plaatsen. Restaurants zijn verboden gebied, tenzij je huisdier zo klein is dat hij in een tas past. Net als in Spanje is het in Italië over het algemeen niet toegestaan met de hond naar het strand te gaan. Er zijn echter, net als in Spanje, wel een aantal uitzonderingen te vinden.

Frankrijk

In Frankrijk is het voor huisdieren goed te doen. Er gelden geen algemene regels; elk dorp of stad mag bijvoorbeeld zelf bepalen of honden zijn toegestaan op het strand. Kijk hier voor een lijst van stranden waar je met de hond mag komen. Al is Frankrijk toegankelijk voor vakantiedieren, niet elk ras is welkom. Waakhonden, zoals pitbulls, zijn bijvoorbeeld niet toegestaan.

Kijk hier voor meer informatie en andere vakantielanden.

Papieren

Neem je een kat, fret of hond mee op vakantie naar het buitenland, dan heb je voor het reizen binnen en buiten de Europese Unie (EU) een dierenpaspoort nodig. Het dierenpaspoort vraag je aan via je dierenarts en bevat onder andere een verklaring van inentingen. Voor het reizen met konijnen, kleine knaagdieren, vogels, vissen en amfibieën is een door de dierenarts afgegeven gezondheidsverklaring meestal genoeg. In de meeste landen geldt een termijn van acht dagen, maar sommige landen eisen dat deze verklaring niet ouder is dan twee dagen. Houd er ook rekening mee dat landen buiten de EU eigen regels hebben voor het toelaten van huisdieren van vakantiegangers. Zo kan in sommige landen een dier niet eerder toegelaten worden dan na een langdurig verblijf in quarantaine. Vraag dit soort zaken voor de zekerheid na bij de ambassade van het betreffende vakantieland.

Dierenarts

Naast een dierenpaspoort moet het huisdier ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid) en te identificeren zijn met een chip of tatoeage. Let op: een vaccinatie moet minimaal 30 dagen voor vertrek gehaald worden bij de dierenarts. Voor verre bestemmingen buiten Europa zijn soms ook nog andere vaccinaties nodig, vraag dit na bij de dierenarts of ambassade. Van plan je huisdier mee op vakantie te nemen naar het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Malta of Zweden? In dat geval moet het ook een aantal maanden voor vertrek een bloedtest ondergaan.

Vervoer

Met de auto op vakantie? Het is dan belangrijk dat er een plek voor het huisdier wordt ingeruimd die naast ruim genoeg, ook veilig is. Sommige dieren hebben last van wagenziekte, overleg in dat geval met de dierenarts of medicijnen nodig zijn. Het grootste gezondheidsrisico voor het huisdier in de auto is echter oververhitting; zorg dus voor voldoende ventilatie en water.
Met de trein of het vliegtuig naar bestemming? Dan is het handig om ruim van te voren te kijken naar de vervoersvoorwaarden voor huisdieren. Hierbij valt te denken aan regels voor een transportmiddel zoals een kooi of eisen die bijvoorbeeld afhangen van het gewicht van je huisdier. Als dat minder dan 6 kilo is mag hij of zij in sommige gevallen op schoot mee. De meeste maatschappijen staan het reizen in de cabine echter niet toe en vervoeren huisdieren alleen in een kennel in het vrachtruim van het vliegtuig. De vervoersvoorwaarden verschillen per maatschappij en zijn meestal terug te vinden op de website.

Checklist

Tot slot geven we ook nog wat tips voor de reistas van je huisdier, die natuurlijk ook gepakt moet worden!

 • Kennel of Draagtas
  Vooral bij een vliegreis handig en bovendien vaak verplicht.
 • Mandje of kleedje
  Ook huisdieren zijn gehecht aan hun eigen bed.
 • Plastic tasjes of doggybags
  Komen van pas als er onverhoopt iets achtergelaten wordt.
 • Vlekkenspray
  Om bijvoorbeeld pootafdrukken op het hoteltapijt te verwijderen.
 • Een recentelijke foto
  Als je huisdier kwijtraakt tijdens de vakantie, is het altijd handig een foto te kunnen laten zien.
 • EHBO box
  Aan te schaffen in de dierenwinkel.

Handige websites

Heb jij ervaring met het reizen met een huisdier? Heb je nog tips of een bijzonder verhaal? Deel het op Zoover!