Heb ik een vignet nodig in Oostenrijk?

Redactie - 4 april 2019

Heb ik een vignet nodig in Oostenrijk?

Redactie - 4 april 2019

Ga je met de auto naar Oostenrijk op vakantie? Dan vraag je je vast af: heb ik een vignet nodig in Oostenrijk? Jazeker! Op alle snelwegen in Oostenrijk is een tolvignet verplicht. Wij vertellen je alles over de aanschaf van een vignet.

tolvignet Oostenrijk

Tolvignet Oostenrijk

Lekker roadtrippen in Oostenrijk? Vergeet dan niet om een vignet aan te schaffen. In Oostenrijk moet je voor het rijden op de snelwegen (A-wegen) en autowegen (S-wegen) in het bezit zijn van een geldig tolvignet. Dit geldt voor alle voertuigen met een toegestane maximummassa tot en met 3500 kilo.

Ga je op vakantie met een camper van meer dan 3500 kilo? Dan moet deze uitgerust zijn met een GO-box, die verkrijgbaar is bij de grens. Met de Go-box wordt op de tolweg automatisch betaald per gereden kilometer. Voor een eventuele caravan of aanhangwagen heb je geen extra vignet nodig. Nog op zoek naar een fijne verblijfplaats in Oostenrijk? Parkeer je camper of caravan dan op Camping Natterer See. Reviewer P.Schotanus is enthousiast over deze Zoover Award winnaar: ‘Een super locatie in een mooie omgeving. Deze camping 5* is van alle gemakken voorzien.’

Waar kan ik het vignet kopen?

Ga je graag goed voorbereid op vakantie? Koop dan alvast een vignet voor je in de auto stapt, bijvoorbeeld via een ANWB-winkel. Op reis zonder vignet? Geen nood, want het vignet is ook te koop bij een aantal Oostenrijkse grensovergangen en bij benzinestations en postkantoren in de buurt van de Oostenrijkse grens. Let wel op dat je al voor je de grens oversteekt, in het bezit moet zijn van een geldig vignet. Anders riskeer je een boete van circa 120 euro.

Een sticker of een digitaal tolvignet?

Sinds vorig jaar heb je de keuze uit een gewoon tolvignet (een sticker) of een digitaal tolvignet. Deze digitale versie wordt gekoppeld aan je kenteken en is online verkrijgbaar via de website van ASFINAG. Online bestelde digitale vignetten worden wel pas 18 dagen na aankoop geactiveerd. Wil je op kort termijn naar Oostenrijk? Dan kun je beter een gewoon vignet kopen of een digitaal vignet aanschaffen bij een tolstation van ASFINAG.

Het vignet plaatsen

Het plaatsen van je vignet is een secuur werkje. Het is namelijk belangrijk dat je vignet goed zichtbaar is en volgens de regels wordt aangebracht. Anders riskeer je een boete van maximaal 120 euro en dat wil je natuurlijk niet! Plak daarom het vignet (van binnenuit gezien) linksboven of onder de achteruitkijkspiegel op de binnenzijde van de voorruit. Reis je met de motor? Plak dan je vignet goed zichtbaar op de tank, de kuip of het windscherm.

Tot slot nog een paar tips: verwijder oude tolvignetten voordat je het nieuwe vignet gaat bevestigen en gebruik geen plakband. Bewaar ook het aankoopbewijs van het vignet, want je moet kunnen aantonen dat je het vignet gekocht hebt bij een officieel verkooppunt.

Geldigheid en prijzen

Welke vignetten zijn er en wat kosten ze? In Oostenrijk heb je drie soorten vignetten: een vignet voor tien dagen, voor twee maanden of voor een heel jaar. De prijs en geldigheid van de gewone en digitale tolvignetten zijn hetzelfde:

10 dagen vignet (2019)
Auto: € 9,20
Motor: € 5,30

2 maanden vignet (2019)
Auto: € 26,80
Motor: € 13,40

Jaarvignet (2019):
Auto: € 89,20
Motor: € 35,50

Het jaarvignet is in totaal veertien maanden geldig: een kalenderjaar, plus december eraan voorafgaand en januari erna. Het vignet voor 2019 is dus geldig van 1 december 2018 t/m 31 januari 2020.

Vignet oostenrijk

Tolwegen

Denk je helemaal klaar te zijn met de aanschaf van een vignet, dan heb je het helaas mis. Op sommige wegen (de Sondermautstrecken) in Oostenrijk moet namelijk ook nog apart tol betaald worden. Deze trajecten bevinden zich onder andere op de A9, A10, A11, A13 en S16. Betalen is mogelijk met contact geld of de bekende creditcards.

Overnachten in Oostenrijk? Wij tippen deze accommodaties:

Lifthotel – Kirchberg                                                     Vakantiepark Landal Katschberg
Hotel Bon Alpina – Igls                                                 Hotel die Sonne – Saalbach Hinterglemm
Austria Trend Alpine Resort – Fieberbrunn             Camping Bella Austria – Stiermarken