Heb ik een vignet nodig in Duitsland?

Redactie - 23 april 2019

Heb ik een vignet nodig in Duitsland?

Redactie - 23 april 2019

Heb ik een vignet nodig in Duitsland? Het antwoord daarop is zowel ja als nee. Zoals het er nu uitziet wordt de tolheffing in 2020 of later wordt ingevoerd. Tot die tijd heb je dus nog geen vignet nodig. Alleen kun je te maken krijgen met milieuzones waar je wel een vignet voor nodig hebt.

Heb ik een vignet nodig in Duitsland? Nee.

In 2013 heeft de Duitse regering besloten tol te gaan heffen op snelwegen. Een beslissing die binnen de EU niet echt in goede aarde viel. Derhalve pasten onze oosterburen het plan aan. Ik zal je hier niet vermoeien met alle wetsvoorstellen die binnen het Europees Parlement de vergaderingen zijn gepasseerd. Kort gezegd komt het hier op neer: zuinige(re) auto’s betalen minder dan niet zulke zuinige exemplaren. Zoals het er nu uitziet wordt de tolheffing pas in 2020 of later wordt ingevoerd. Tot die tijd heb je dus geen vignet nodig.

Heb ik een vignet nodig in Duitsland? Ja.

Iedereen die wel eens naar Duitsland reist, kan te maken krijgen met zogeheten Umweltzones. Deze milieuzones hebben als doel de luchtkwaliteit te bevorderen. Je mag zo’n gebied alleen inrijden als je auto een milieusticker heeft. Op de vraag ‘Heb ik een vignet nodig in Duitsland?’ luidt hier het antwoord volmondig ja. Ja, je hebt een milieusticker nodig.

Umweltzone - Plakette

Een milieusticker, wat is dat precies?

  • Veel centra van grote Duitse steden zijn enkel met een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) toegankelijk. Deze zogeheten milieuzones (Umweltzonen) zijn herkenbaar aan de geplaatste verkeersborden.
  • Deze maatregel is in het leven geroepen om het hoge fijnstofgehalte in de lucht alsmede luchtverontreiniging terug te brengen. Daarnaast hoopt men met deze maatregel het openbaar vervoer in de steden te stimuleren.
  • Het maakt niet uit of je met de auto of camper een dergelijke stad binnenrijdt (hetzelfde is van kracht voor bussen en vrachtwagens), je voertuig dient voorzien te zijn van een sticker.
  • Deze maatregel geldt niet alleen voor auto’s met een Duits kenteken maar ook voor wagens met een buitenlands kenteken.
  • De zones/stickers zijn verdeeld in drie kleuren stickers: groen, geel en rood.
  • Aan de hand van je kenteken van je voertuig wordt de uitstoot bepaald. De toekenning geschiedt aan de hand van het kenteken. De gele sticker is enkel geldig in Neu-Ulm. De rode sticker is kort na de invoering van deze maatregel afgeschaft en wordt in geen enkele milieuzone meer toegelaten.
  • Rij je in een stad waar een dergelijke Umweltzone van kracht is zonder sticker? Reken dan op een boete van circa € 80.
  • Dieselvoertuigen van voor 2001 en benzinevoertuigen van voor 1993 worden vrijwel nergens meer toegelaten in de milieuzones.
  • Ben je op doorreis? Geen probleem. Autosnelwegen die door milieuzones lopen, vallen buiten de regeling. Ben je op weg naar Oostenrijk of Zwitserland, dan heb je geen milieusticker nodig.
  • In Nederland haal je je milieusticker bij ANWB of GWK.

In welke steden heb ik een milieusticker nodig?

De volgende steden zijn op dit moment enkel met de auto te bereizen met een milieusticker op je voorruit: Berlijn, Bonn, Bremen, Dortmund, Duisburg, Düsseldorf, Essen, Frankfurt am Main, Gelsenkirchen, Hannover, Heidelberg, Karlsruhe, Keulen, Krefeld, Leipzig, Maagdenburg, Mainz, Mannheim, Mönchengladbach, München, Münster, Neuss, Neu-Ulm, Oberhausen, Osnabrück, Stuttgart, Wiesbaden, Wuppertal.

 

Heb je al zin gekregen in een vakantie naar Duitsland? De redactie tipt graag de volgende accommodaties:

Landal Sonnenberg***** Lochmühle***
Schwarzwaldhorn**** Sauerland Alpin Hotel****
Ferienpark Eifellux*** Best Western Willingen****