Geld terug bij vertraging en annulering cruise- en veerboot

Redactie - 21 juli 2010

Geld terug bij vertraging en annulering cruise- en veerboot

Redactie - 21 juli 2010

CruiseschipEerder schreven wij een artikel over de mogelijkheid om geld terug te claimen bij vertraging van je vliegreis. Nu kun je ook geld terugvragen bij vertraging en annulering van cruise- en veerbootreizen, een nieuwe EU-regeling maakt dit mogelijk.

Vanaf nu heeft iedereen die te maken krijgt met vertraging of annulering van een reis met een cruiseschip of veerboot binnen de EU recht op restitutie van het betaalde bedrag. Hiernaast bestaat er ook nog de mogelijkheid om andere gemaakte kosten terug te vorderen.

Wanneer geld terug
Je komt in aanmerking voor teruggave van je geld, wanneer een veerboot of cruiseschip een vertraging heeft opgelopen van tenminste anderhalf uur. Ook wanneer er sprake is van annulering van de reis is de vervoerder voortaan verplicht de kosten van je vervoersbewijs terug te betalen.

Naast het bedrag voor het vervoersbewijs kan je ook nog op andere manieren gecompenseerd worden. Je kunt bijvoorbeeld aanspraak maken op zowel drank- als etenswaren. Ook is het mogelijk om maximaal 3 nachten in een hotel te verblijven op kosten van de vervoerder, wanneer dit het gevolg is van de vertraging. Het maximale compensatiebedrag per persoon, per dag voor een hotelovernachting is vastgesteld op € 80,-

Uitzonderingen
Toch zijn er ook gevallen, waarbij de vergoedingsregeling niet geldt. Bij vertraging door noodweer, storm, terrorisme (-dreiging) of andere gevallen van overmacht is de vervoerder niet verplicht om passagiers te compenseren voor de opgelopen vertraging of annulering van de reis.

Veerdiensten en cruiseschepen, die minder dan 12 personen tegelijkertijd kunnen vervoeren, zijn ook uitgesloten van de regeling, net zoals rondvaartboten en schepen die voor (kleinschalige) excursies worden ingezet. Bij een rondvaart over de Maas bestaat dus geen mogelijkheid om geld terug te vragen, terwijl dit bij een cruisetocht door Noord-Europa wel het geval is.

Bus
In navolging op de EU-regeling voor veerboot- en cruisepassagiers overweegt het Europarlement nu ook een soortgelijke regeling te treffen m.b.t. busvervoer. Deze regeling zal hoogstwaarschijnlijk voor zowel de internationale touringcars als voor het regionale busvervoer gaan gelden. Wij zullen hier later over berichten als er meer bekend is, houd ons weblog in de gaten.

Advies bij vertraging en/of annulering van een vaart

  1. Neem altijd eerst contact op met de vervoerder in kwestie. Zorg ervoor dat je achteraf ook kunt bewijzen dat je daadwerkelijk contact hebt gezocht. Een e-mail met leesbevestiging biedt om deze reden de voorkeur.
  2. Vraag altijd een schriftelijke bevestiging van reisvertraging en/of annulering van de onderneming. Mondelinge afspraken voldoen nooit als hard bewijsmateriaal!
  3. Wanneer je (aanvullende) kosten maakt, bewaar dan altijd alle rekeningen en bonnen. Deze heb je namelijk nodig bij het indienen van je schadeclaim. Voor elke aankoop met een waarde hoger dan € 50, – moet je een originele kassabon en/of rekening kunnen overleggen.