Brand in je hotel overleven: 4 tips

Redactie - 21 september 2018

Brand in je hotel overleven: 4 tips

Redactie - 21 september 2018

In onze rubriek vakantieverhalen komen ze af en toe voorbij. Van die vakanties die nèt iets anders uitpakken dan verwacht. Hoewel je gestrande huurauto’s of lekkende tenten niet altijd kunt voorkomen, kun je er wel alles aan doen om goed voorbereid op pad te gaan. Door je koffer EHBO-proof in te pakken, bijvoorbeeld. Of je kaplaarzen ten alle tijden binnen handbereik te hebben. Overnacht je in een hotel? Check dan ook even de volgende tips. Een brand in je hotel overleven doe je namelijk zo!

brand in je hotel overleven - clem-onojeghuo-705790-unsplash

Beeld via Unsplash – Clemono Jeghuo

1. Check bij aankomst je vluchtroute

The nearest exit might be behind you‘. Het eeuwige riedeltje in het vliegtuig geeft ons stiekem een gouden tip. Een brand in je hotel overleven vergt een stukje voorbereiding. Check bij aankomst in je hotel dus altijd even waar de nooduitgang eigenlijk is. Door op onderzoek uit te gaan op de gang (kun je gelijk even je buren spotten). Of door die plattegrond naast je deur te bestuderen. Kleine kans namelijk dat je daar geduld voor gaat hebben met zo’n loeiend brandalarm in je oor.

brand in je hotel overleven - runnyrem-263132-unsplash

Beeld via Unsplash – Run Nyrem

2. Onthoud de deurknoptest

Als je hotel een beetje brand-proof gebouwd is, houden de deuren de giftige stoffen tegen die vrijkomen bij een brand. Een gesloten hotelkamerdeur kan dus jouw redding zijn. Soms is het daarom veiliger om in je hotelkamer te blijven als het brandalarm afgaat dan in blinde paniek de gang op te rennen.

Maarre.. hoe weet je nou of er aan de andere kant van de deur een brand woedt? De deurknoptest biedt uitkomst. Voelt je deurknop warm of zelfs heet aan, dan kun je jouw deur beter dichtlaten en de hulpdiensten of hotelstaff via de telefoon informeren dat je zit waar je zit.

Nog een tip: test de deur met de rug van je hand zodat je voorkomt dat je jouw handpalm bezeert.

Brand overleven in je hotel - stil-336189-unsplash

Beeld via Unsplash – Stil

3. Pak je koffer brandalarm-proof in.

Die brand in je hotel overleven met een brandalarm-proof koffer? Pak in elk geval de volgende items in:

  • een zaklamp voor het geval de elektriciteit uitvalt
  • een portable smoke detector (vooral cruciaal als je weet dat je niet in de meest luxueuze hotels gaat overnachten en je er dus niet blind vanuit kunt gaan dat de rookmelders tiptop in orde zijn)
  • optioneel: een badjas (alleen noodzakelijk in het geval je géén zin hebt om poedelnaakt/in je snoopy pyama door de gangen te rennen)
Brand overleven in je hotel - ksenia-makagonova-693851-unsplash

Foto via Unsplash – Ksenia Makagonova

4. Stay calm and.. laat je inner-stresskip thuis

Misschien wel de belangrijkste tip om die brand in je hotel te overleven: voorkom dat je in paniek raakt. En ja, dat is inderdaad makkelijker gezegd dan gedaan. Door bovenstaande tips alvast goed te onthouden, voel je je hopelijk wat minder overvallen door een brandalarm.

Brand overleven in je hotel - andrey-yachmenov-28847-unsplash

Beeld via Unsplash – Andrey Yachmenov

Droomovernachting boeken?

Nu je weet hoe je je goed voorbereidt op een eventuele brand in je hotel, ben je ongetwijfeld nóg meer klaar om die overnachting in dat droomhotel te boeken. Inspiratie nodig? Check bijvoorbeeld Golden Zoover Award winnaar Hotel Limak Arcadia aan de Turkse kust. Of dat andere razendpopulaire vijf-sterren resort Hotel Stella Palace op het Griekse Kreta. Of blader door het indrukwekkende overzicht van best gewaardeerde hotels op Zoover.

Nog meer tips voor het overleven van een brand in je hotel? Ervaringsdeskundige? Deel je tips en ervaringen in de comments hieronder.