Vakantieverhaal: hoe Karin dacht onder een Thais fooitje uit te komen

Redactie - 22 februari 2018

Vakantieverhaal: hoe Karin dacht onder een Thais fooitje uit te komen

Redactie - 22 februari 2018

Thailand en Indonesië, dat zijn de twee vakantielanden waar Karin haar hart de afgelopen jaren aan verloren heeft. Hoewel ze ook uitstapjes naar India en de Griekse eilanden maakte, spaart ze elk jaar weer voor een ticket naar Azië. Zo begint ook dit vakantieverhaal.

Er worden vier weken in de agenda geschrapt en haar baas zorgt – zuchtend en steunend – dat haar afwezigheid in januari wordt opgevangen.

Al jaren leeft Karin toe naar het begin van het nieuwe jaar. Even helemaal weg. Ultiem ontspannen. ‘Vaste prik: op 31 december stap ik samen met mijn vriend op het vliegtuig voor een verre reis. Tijd voor een zonnetje, andere cultuur, lekker eten, overnachten in knusse hutjes of in hotels met de mooiste infinity pools zoals Hotel Aana Resort & Spa of Hotel U Chiang Mai, bezienswaardigheden bekijken, op een scootertje de omgeving verkennen, lezen aan het zwembad en cocktails drinken bij zonsondergang.’

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/tips/thailand-5x-de-allermooiste-eilanden/”]

Maar waar Karin na al die vakanties nog steeds niet aan gewend is, is de behulpzaamheid van de Aziaten. Of, behulpzaamheid? Kun je het zo wel noemen als ze je willen helpen in ruil voor een paar baht? Wanneer de vriendelijke Thaise mensen haar helpen, vindt ze het totaal geen probleem om een fooitje te geven. Ook laat Karin standaard een gulle fooi achter voor de dames die haar kamer schoonmaken en haar elke dag verrassen met de mooiste handoekkunstwerken. De een nog mooier dan de ander: van olifant tot zwaan.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/vakantieverhalen/vakantieverhaal-lottes-grottenexpeditie-pakte-gevaarlijker-dan-bedoeld/”]

Waar Karin als echte Nederlander maar niet aan kan wennen, is dat Aziaten haar zogenaamd overal mee willen helpen, maar daar dan wel iets voor willen vangen. Niet gek in een land met veel armoede, maar na al die jaren vindt ze het soms best vervelend. Dan denkt ze: dat kan ik best zelf. Zo ook op die dag dat zij en haar vriend besloten een boottochtje te maken.

Locals klimmen aan land.

Ze genoot van een fantastische boottocht met andere vakantiegangers en locals, maar toen het tijd was om aan te meren, was daar een onverwachte uitdaging. ‘Ze hadden expres een heel klein loopplankje aangelegd zodat ze iedereen moesten helpen en daar geld voor konden vragen. Daar waren we door medevakantiegangers van tevoren al voor gewaarschuwd.’ Karin staat bij haar vrienden niet per se bekend als de meest handige persoon, maar die mini-loopplank zou zij gewoon zelfstandig aflopen, maakte ze zichzelf wijs. Principekwestie.

Dat liep echter anders af dan ze bedacht – en gehoopt – had. Van de zelfstandige, westerse vrouw was ze in één klap – of eerder een plons – veranderd in ‘die domme westerling die het allemaal zo nodig zelf moest doen’. Aan de Thai die zijn hand naar haar had uitgestoken, had ze met handen en voeten duidelijk gemaakt dat ze zijn hulp niet nodig had. Halverwege het loopplankje moest ze met haar 1 meter 80 uiteindelijk toch steunen op een kleine Thai, die met een grote plons in het water viel. Karin er met één been achteraan. Inclusief handtas.

[article href=”http://www.zoover.nl/blog/vakantieverhalen/vakantieverhaal-dacht-ontvoerd-werd-buschauffeur/”]

‘Geluk bij een ongeluk was dat de tas die ik eerder op de plaatselijke markt had gekocht van plastic was.’ Door een snelle redding van de tas waren al haar spullen – inclusief iPad en vakantiesouvenirs – toch droog gebleven. Karin kwam met de schrik en een nat been vrij, maar die arme Thai was drijfnat. Vanzelfsprekend werd er toch nog vrijgevig getipt en probeert Karin voortaan wat minder eigenwijs te zijn voor die paar baht.

Wat voor spannends, bizars of grappigs heb jij meegemaakt op je vakantiebestemming? Laat je vakantieverhaal achter in een reactie of mail naar [email protected] Wie weet staat jouw vakantiebelevenis volgende keer wel op Zoover.nl!