Een taalreis: De ideale mix tussen plezier en studie

Redactie - 18 augustus 2010

Een taalreis: De ideale mix tussen plezier en studie

Redactie - 18 augustus 2010

TaalreisEen taalreis is de ideale manier om een taal te leren en daarnaast te genieten van de cultuur en de uitgaansmogelijkheden op de gekozen bestemming. Mensen maken de keuze voor een taalreis om uiteenlopende redenen. Een aantal reizigers kiest voor een doe-vakantie en combineert deze met het volgen van taallessen. De grootste groep die kiest voor een taalreis, doet dit echter in het kader van studie en verdient hier studiepunten mee.

Wat maakt een taalreis bijzonder

Een taalreis bestaat niet alleen uit het leren van een taal. De hechte vriendschappen die je opbouwt met internationale medecursisten en het ontdekken van de cultuur en bestemming samen met de lokale bevolking, zorgen ervoor dat de taalreis een extra dimensie krijgt.

Deelnemers taalreizen

Om inzicht te krijgen in wie een taalreis maakt, hebben wij informatie ingewonnen bij Jos van Kerkhof, mede oprichter van StudyTravel. Hij zegt hierover: “Het populairst zijn taalreizen in de leeftijdscategorie 18-24, toch is het zo dat taalreizen ook bij de oudere leeftijdscategorieën erg populair zijn”. Opvallend is de sterke opkomst van jongeren in de leeftijdcategorie van 13 t/m 18 die kiezen voor een buitenlandse taalreis. Deze worden afhankelijk van de leeftijd met of zonder begeleiding gemaakt.

Het instapniveau bepalen

Er zijn uiteraard grote verschillen in het taalniveau van mensen die een taalreis maken. Om ervoor te zorgen dat de cursist op het juist niveau instroomt, wordt op de eerste lesdag dag een schriftelijke test afgenomen. Aan de hand van de resultaten uit deze test wordt de cursist ingedeeld in een klas, welke bij zijn niveau past.
Een groot voordeel van een taalreis is, dat je op elk moment met een taalcursus kan starten. Vooral de maanden september en oktober zijn erg in trek om te starten met een taalcursus in het buitenland.

Kosten

In-de-klasDe kosten voor een taalreis zijn zeer uiteenlopend. Dit is afhankelijk van het soort cursus (standaard cursus of intensieve cursus), de plaats waar je de cursus wil volgen (grote steden zijn vaak duurder dan kleine steden) en de accommodatievorm waar je wilt overnachten. Kies je voor een gastgezin, studio, hotel of een privé appartement.Let bij de keuze van bovenstaande zaken goed op welk budget je gereserveerd hebt en met de kosten die je ter plaatse zal maken. Voor een overzicht van aanbieders die taalreizen, verzorgen bekijk de volgende website.

In sommige gevallen is het mogelijk een gedeelte van het cursusgeld terug te vorderen van de fiscus. De taalreis moet dan wel in het kader van het werk zijn en de werkgever mag er niet aan meebetalen. Meer informatie hierover kan opgevraagd worden bij de website van De Belastingdienst.

Top 5 bestemmingen taalreizen
(volgens gegevens StudyTravel)

  1. Malaga (Spaans)
  2. Malta (Engels)
  3. Salamanca (Spaans)
  4. Nice (Frans)
  5. Sydney (Engels)

Examen gehaald, wat is je diploma waard?

Natuurlijk wil je aan het eind van de taalreis met een erkend diploma naar huis, dat in Nederland hoog staat aangeschreven. Belangrijk hierbij is om van te voren te weten welk diploma behaald kan worden. Het hoogst aangeschreven zijn de diploma’s die door de ministeries van de diverse landen verstrekt worden. Bekijk het volgende overzicht om te bepalen welke cursus voor jou van toepassing is.

Geef bij je aanvraag van de taalreis aan welk diploma je graag wil behalen, zodat de school of de tussenpersoon waar je de reis bij boekt hier rekening mee kunnen houden.